×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/apps/app0392/www/umbral/includes/menu.inc).

La publicació que presentem reuneix els continguts que componen les diverses intervencions al metro d’Umbral, a les quals es pot afegir una sèrie d’articles i projectes que, a manera d’estacions paral·leles, aporten una visió plural sobre la migració en l’actualitat. Si podem considerar que el llindar està relacionat amb el pas cap a un espai nou, és oportú que des de la interculturalitat contemporània s’ofereixin idees i experiències que fan que comprenguem que la societat es construeix a través de processos que milloren la vida de tots. 

En l’actualitat, la relació entre la migració i la transformació de les ciutats és una realitat. Precisament, les diverses activitats que es duen a terme a les ciutats d’acollida, quan intervenen com a societats responsables davant situacions de discriminació, són un dels eixos de canvi de les polítiques actuals, quan s’ha previst que sigui fruit d’una voluntat compartida que ha de transformar amb eficàcia la nostra societat.

Sense anar més lluny, Barcelona és també una ciutat que històricament s’ha construït amb les aportacions de tots aquells que troben aquí un lloc per viure. És una ciutat que ha proporcionat no només ajuda immediata, sinó una agenda recent on s’han introduït modificacions significatives en relació amb els canvis que s’estan produint de manera global en l’àmbit local, nacional i internacional. 

La bona habitabilitat de les ciutats està condicionada per aquest impacte, quan espais socials com l’art, la cultura i la llibertat són adequats per reflexionar en conjunt sobre qüestions que no estan passant en llocs allunyats, com si no ens concernissin, sinó que caracteritzen la societat del nostre temps. Aquesta tasca de penetrar a l’interior de les ciutats és una labor de vegades difícil i complicada, tant per a l’àmbit cultural quan troba en la intervenció social el seu camp d’incidència, com quan s’afronten, des del compromís polític, les solucions a les qüestions imminents des d’una perspectiva adequada. 

Sens dubte, fenòmens com la caravana multitudinària que està actualment dirigint-se als Estats Units, l’increment de situacions de desemparament durant els processos migratoris o la reaparició de moviments polítics relacionats amb els extremismes pot ser que estiguin més que vinculats. Són temes que no només incideixen en la nostra capacitat de convertir-nos en societats veritablement contemporànies, obertes i cosmopolites, sinó que afecten la manera de construir llocs habitables per a tothom. D’altra banda, aquesta presència de noves maneres de dir o noves maneres de pensar s’integra de manera satisfactòria en la societat. Estem fets d’una suma de veus i aquestes aportacions són propícies per crear nous espais de llibertat.

Aquest és l’objectiu principal d’aquesta publicació. Considerar la pertinència d’aquest tipus d’accions amb una sensibilitat contemporània, aportant la col·laboració de persones que, des de la seva pròpia experiència, assenyalen diferents punts de vista, compartint un objectiu comú que mostra, expressa i visibilitza les situacions paradoxals que apareixen al món contemporani.

Des d’una perspectiva diversa, hem de comprendre què significa la migració en el present i parlar de l’experiència de les persones que, com tots, comparteixen el llarg procés de trobada d’un espai per viure de la manera escollida. I sabem el que queda per fer des de la migració i la transformació d’una ciutat com Barcelona. Som conscients que és una experiència traumàtica, complexa i duradora, quan s’afegeixen el racisme, el rebuig o la discriminació. Tanmateix, l’esperança de creuar aquest llindar junts és molt important a l’hora de poder millorar la vida de la ciutat entre tots. 

Les problemàtiques que sorgeixen en el llindar de pas moltes vegades són signes recognoscibles de l’esforç que tots hem de fer a l’hora de mostrar les dificultats que sorgeixen entorn d’aquests límits fronterers. Estem parlant de qüestions que, si bé en un primer moment tenen a veure amb la migració i els drets humans, s’intensifiquen en relacionar-se amb la capacitat que tenen les ciutats contemporànies d’aportar solucions efectives a determinades situacions de discriminació social.

És el cas de les propostes que presentem i que afecten positivament la nostra manera de compartir aquesta transformació. Aquesta publicació és el producte d’un esforç col·lectiu entre persones amb activitats molt diferents relacionades amb la reflexió social, artística i política, amb l’activitat que cada dia duen a terme per millorar les situacions de tots, des de les institucions, les associacions i els col·lectius implicats. Sabem que el procés de canvi i transformació que acompanya la migració no té les mateixes causes i ha de subratllar-se el caràcter integrador que han de mostrar les ciutats quan ofereixen espais adequats per millorar la societat actual. 

Aquesta publicació és una invitació a creuar aquest llindar junts, quan ens adonem que una ciutat és habitable si hi ha espai per a tothom.

Autor: 
Editorial