Comunitat
què és una ràdio comunitària
Les ràdios comunitàries tenen una extensa tradició arreu del món i en algunes zones concretes són una realitat tangible i amb molt bon estat de salut, com al nord, centre i sud del continent americà. En aquest ecosistema, una ràdio comunitària fa referència a un mitjà de comunicació radiofònic articulat per les comunitats natives del territori. Els protocols d’operació de les ràdios comunitàries es basen en la cooperació entre les persones participants, així com en la defensa del dret a la comunicació pròpia de cada cultura.
Sota aquesta influència, la XRCB entén que la xarxa està formada per projectes radiofònics de diversa composició social, política i econòmica que estiguin interessades en compartir els seus actius (coneixements, continguts, difusió, etc.) amb els altres membres de la xarxa. D’aquesta forma, cada projecte membre farà més robusta la seva estructura i el mateix temps rebrà el suport de tota la xarxa.
La XRCB entén que el concepte de comunitat física (territori) s’expandeix avui dia, a la comunitat virtual (internet) i opera allà on hi hagi connectivitat i el desig de fer ràdio.
En un moment en què els mitjans de comunicació acaben en poques mans, les ràdios comunitàries suposen un reforç extra per recolzar els projectes rellevants a escala social: l’objectiu és conservar el nombre més gran de veus possibles. No es tracta de contraposar projectes petits, sinó de sumar-los i guanyar espais de divulgació de continguts propis.
Per tant, des de la XRCB, considerem que una ràdio comunitària és aquella que vulgui posar en comú la seva forma d’operar, compartint recursos amb els altres membres de la xarxa. La idea final és assumir els avantatges i obligacions de formar part d’un projecte comunitari.
què obtinc formant part de la XRCB?
- Una plataforma a disposició amb:
- Una cartografia de les ràdios.
- Un perfil d’usuari/a amb infraestructura bàsica per a una emissora de ràdio.
- Un arxiu per a emmagatzemar pòdcasts.
- Infraestructures en xarxa:
- Emmagatzematge per a arxius d’àudio al “núvol de la XRCB”.
- Pertànyer al projecte i potenciar la visibilitat de les emissores de ràdio.
- Formar part d’activitats radiofòniques en comunitat i públiques.
- Divulgació del vostre programa/ràdio i d’altres programes mitjançant xarxes socials i llistes de correu.
què puc aportar a la XRCB?
- Les ràdios que compten amb un estudi poden oferir hores d’ús per a projectes que ho precisin.
- Tallers i formació.
- Locució de jingles i anuncis.