El Dia i la Nit dels Museus, a Montjuïc

Dissabte 18 de maig, 87 museus t'obren gratuïtament les portes de 19 a 1 h a Barcelona i altres poblacions metropolitanes. 13 d'aquests espais museístics són al Parc de Montjuïc. Enguany la Nit dels Museus coincideix amb el Dia Internacional dels Museus, així que aquest dissabte n'hi ha que ofereixen portes obertes i/o activitats al llarg de tota la jornada. Per a la majoria de les activitats no cal reserva prèvia, però n'hi ha que sí (encara que sigui gratuïta), així que no badeu que en aquests casos les places són limitades.

..
15/05/2024 - 18:45 h - Cultura i lleure Districte de Sants-Montjuïc

Arribar i moure’s per Montjuïc

El Funicular que surt des de l’estació de Paral·lel allarga aquesta nit l’horari fins a l’1.30 h. El bus 150 deixa de circular com cada dia a les 21 h, però el Castell de Montjuïc ofereix un servei de bus llançadora que, entre les 21 h i l’1.30 h, connecta directament l’avinguda de Rius i Taulet,15, amb el castell (última sortida des del castell a l’1.30 h).

D’altra banda, amb motiu del concert de Manolo García al Palau Sant Jordi (21 h), TMB habilita un servei de bus llançadora per a la pujada, des de la plaça d’Espanya, de 18.30 h a 21 h. També hi haurà bus de baixada quan finalitzi el concert, a partir de les 23.30 h aproximadament. Recordeu que dissabte el metro funciona ininterrompudament durant tota la nit.

Castell de Montjuïc
Les millors vistes nocturnes de la ciutat des de la terrassa, amb una il·luminació especial i música en directe. Últim accés, a les 00.30 h.

A més, de 19.30 a 00.30 h, visita guiada per diversos espais de l’equipament, alguns de tancats al públic general, amb l’acompanyament d’una mediadora, que us descobrirà la història, i memòria, del castell i la ciutat. Última visita, a les 00.00 h.

CaixaFòrum
Entrada lliure a les exposicions vigents, de 22.00 a 1.00 hores: “Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences”, exposició organitzada en col·laboració amb el British Museum; “Horitzó i límit. Visions de paisatge”, i “Des de la frontera. Suport a la Creació’22”, exposició organitzada amb la col·laboració del MACBA.

Al taller ‘Música i cinema en sintonia’ (10.30, 12.00, 17.00, 18.30 h) crearem una peça audiovisual a partir de l’exploració amb la música, el so i les tècniques d’edició de vídeo. Activitat recomanada per a nens i nenes a partir de 6 anys. Reserva prèvia.

A les 20.00, 21.00 o 22.00 h, podeu gaudir del microconcert de Barreneche’s Family, un trio familiar format a Barcelona l’estiu del 2019, en el qual pare i fill desenvolupen un conglomerat de sabors d’arrels llatines.

Col·lecció de Carrosses Fúnebres
Visites guiades a cadascuna de les peces per entendre la vinculació que tenen amb l’evolució social de Barcelona entre mitjan segle XVIII i mitjan segle XIX. A les 20.00, 21.00, 22.00, 23.00 h, amb reserva prèvia.

Una família de mussols s’amaga dins la visita 3D de l’espai, però un dels germans ha decidit volar i traspassar al món real. Veniu a descobrir on s’amaga! Si els trobeu tots, podreu participar en el sorteig d’una entrada doble per a la propera ruta nocturna pel cementiri.

Espai Bombers
Visita guiada gratuïta per conèixer la història del cos de Bombers de Barcelona a través de l’exposició del seu patrimoni, i la vinculació amb la ciutat, amb més de 180 anys d’història. A més, els Bombers expliquen com és un camió actual. Accés cada 20 minuts, el darrer a les 0.20 h, amb reserva prèvia a espaibombers@bcn.cat.

Fundació Joan Miró
Des de les 10.00 h del matí fins a la 1.00 h de la matinada, tots els espais oberts i les propostes expositives que es poden veure actualment a la Fundació Joan Miró:
• La nova presentació de la Col·lecció Joan Miró.
• L’exposició “Els nostres fantasmes viuen al futur”.
• L’exposició a l’Espai 13 “Lògica papallona”, d’Inari Sandell, dins el cicle Ens acompanyarem quan es faci fosc.
• L’exposició de l’Arxiu de la Fundació Joan Miró “Obrir l’arxiu 02”.
Durant la jornada es projectaran a la Sala 22 diverses accions de dansa vinculades a la guerra, un projecte en col·laboració amb l’Escola Oriol Martorell i amb el Museu Picasso en el marc de l’exposició Miró-Picasso.
Accés gratuït amb reserva prèvia.

MUHBA Refugi 307
De 19.00 a 0.00, visita guiada al Refugi 307, un dels refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil amb l’objectiu de protegir la població dels bombardejos indiscriminats que va patir Barcelona. Va ser excavat per molts veïns del barri del Poble-sec.

Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)
Accés lliure a l’exposició “Naufragis, història submergida”, amb els secrets de l’arqueologia subaquàtica al Mediterrani i les històries que ha desvelat.

Per visitar la nova exposició “Imperivm, històries romanes”, cal reservar hora (de 19.00 a 0.00 h, a les hores en punt). Amb el guiatge de personatges que van habitar l’Imperi Romà, ens presenta en primera persona com es vivia en un món tan global com integrador.

A més, a partir de les 19.30 h, ‘Roma ens visita’ de la mà de la recreació històrica de la Legio II Traiana Fortis – Cohors I Barcinonum, que explica l’estructura de les legions romanes, la panòplia legionària i les ordres de combat. I fins a les 22.00 h, podeu fer de ‘Detectius del passat’ en un taller de tasques d’investigació arqueològica, descobrint objectes amagats al museu, aprenent a fer foc, a col·locar ossos al seu lloc…

Jardí Botànic de Barcelona
Vine a descobrir la vegetació de les cinc regions del món amb clima mediterrani en aquesta època de l’any. A més, a les 20.00, 21.00, 22.00 i 23.00 h, podràs gaudir de l’espectacle de Planeta Impro: una actriu, un actor, una bona dosi d’humor i detonants infinits relacionats amb les ciències naturals!

Museu de les Arts Escèniques (Institut del Teatre)
Visita lliure a l’exposició “La memòria de les arts efímeres”, en què es presenten escenografies, fotografies, dramatúrgies, titelles, vestits i altres documents de context de deu espectacles emblemàtics de l’escena catalana.

Activitats amb reserva prèvia:
• Espectacle ‘La mongetera màgica’, amb les marionetes històriques de Harry Vernon Tozer.
Reserva prèvia: 20.30 i 22.00 h.
• Dansa a l’Institut del Teatre, amb dues escoles de dansa i estudiants a partir dels 12 anys. Reserva prèvia: 20.30 h.
• Visita guiada amb accés exclusiu a reserva: a través de teatrins, vestits o titelles, recordarem oficis, espectacles i vides. A més, la visita us permetrà entrar al cor del museu: les reserves plenes de documents, objectes i secrets per descobrir. Reserva prèvia: 19.00, 19.45, 20.30, 21.15, 22.00 h.
• Taller infantil de construcció de titelles amb materials reciclats ‘Restaurar ànimes’. A càrrec de les estudiants de l’ESAD Llúcia Cerdà i Núria Ginestà. Per a infants de 6 a 12 anys. Reserva prèvia: 18.30 h.
• Taller infantil de dansa creativa ‘Balla k juga’. A càrrec de la professora especialitzada en educació, moviment i infants, Marta Amatriain. Per a infants de 6 a 12 anys. Al final del taller compartirem la proposta amb familiars i amics (20.00 h). Reserva prèvia: 18.30 h.
• HipHop School: taller de danses urbanes per a joves i adults. A càrrec de la ballarina, coreògrafa i professora Irene Pallarès. Per a joves i adults a partir de 14 anys. Reserva prèvia: 20.00 h.

Museu Etnològic i de Cultures del Món (seu Montjuïc)
L’exposició permanent “Sentir el patrimoni” explica com en els objectes etnogràfics s’impregna el caràcter de la comunitat que els concep i utilitza. El recorregut es complementa amb la “Reserva visitable”, que mostra les tasques de classificació, conservació i documentació que fa l’equip de col·lecció del Museu.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Visita gratuïtament la col·lecció permanent i les exposicions temporals: “Suzanne Valadon. Una epopeia moderna”, “El mirall perdut. Jueus i conversos a l’edat mitjana”, “Longaron i Friday Foster. L’heroïna inesperada”. A més, comentaris a peu d’obra i presentacions de les exposicions temporals i d’algunes de les obres d’incorporació recent al museu: l’equip d’educadors del MNAC ha preparat un itinerari temàtic en què es poden descobrir obres de la col·lecció i de les exposicions temporals amb un prisma contemporani. A més, es presenta una nova incorporació a la permanent.

Concert i taller amb l’original SoundTrack Orchestra, una orquestrina de setze músics que et farà ballar amb els balls de la Belle Époque, una música caracteritzada per l’optimisme i l’èxit popular dels espectacles de varietats a França i a tot Europa. Coincidint amb la segona sessió (22.00 h), taller de cakewalk, obert a tothom, a càrrec de Swing Maniacs. I per acabar d’animar i omplir el museu de música, la Marxing Band del Taller de Músics (20.30, 21.40, 22.40, 23.00 h). A més, oferta gastronòmica de cuina francesa a la Sala Oval i descomptes a la botiga del Museu!

Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch
Recorre les sales del museu buscant el teu moment olímpic favorit, a qualsevol hora des de les 10.00 h del matí fins a la 1.00 h de la matinada.

Pavelló Mies van der Rohe
Visiteu una obra mestra del Moviment Modern. Va ser dissenyat per Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich com a pavelló d’Alemanya per a l’Exposició Internacional del 1929. Va ser desmuntat el 1930. El 1980 Oriol Bohigas va impulsar-ne la reconstrucció des de l’Ajuntament de Barcelona, i Ignasi de Solà-Morales, Cristian Cirici i Fernando Ramos en van ser els arquitectes. El nou edifici es va inaugurar el 1986 a l’emplaçament original.

Més informació

..

Castell de Montjuïc

..

Fundació Joan Miró

..

Museu d'Arqueologia de Catalunya

..

Museu Etnològic i de Cultures del Món

..

MNAC