Joves i infants demanen més compromís polític amb l'acollida de persones refugiades

Els sis mesos d’investigació, de debat i reflexió de 1.700 alumnes de 41 centres educatius de la ciutat han culminat amb la lectura al Saló de Cent del manifest “Barcelona, ciutat refugi”, tema central de la 22a Audiència Pública als nois i noies de Barcelona. Joves de sisè de primària, secundària, batxillerat i educació especial han compartit amb representants del consistori les seves propostes i el seu compromís al voltant de l'acollida de refugiats, i han demanat que es treballi per posar fi a la violència, les discriminacions i els prejudicis que afecten aquestes persones.

23/05/2017 15:54h

Redacció

L’acte ha estat presidit pel tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, acompanyat del comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba, i representants dels grups municipals. Asens ha emmarcat el tema de l’audiència d’enguany i ha dit: “A Barcelona som molt exigents amb els drets humans i volem acollir perquè no oblidem els nostres avis refugiats durant el franquisme.” També ha manifestat que Barcelona transmetrà a totes les institucions estatals, europees i internacionals l’expressió de solidaritat vers les persones refugiades que han fet els joves.

Els nois i noies han demanat als representants polítics que es destinin més recursos a fins socials, obrir les fronteres i crear vies segures, garantir els drets humans de les persones desplaçades o facilitar el procediment legal per obtenir l’estatus de refugiat. També s’han compromès a fomentar la cultura de l’acollida o a portar a terme accions concretes de sensibilització. A la part final de l’acte, l’alumnat assistent ha pogut preguntar als grups municipals com s’està abordant aquesta problemàtica en l’àmbit municipal i estatal.

Un espai consolidat de participació

L’Audiència Pública als nois i noies de Barcelona és una iniciativa organitzada per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona que ja fa 22 edicions que acosta la participació política a la ciutadania més jove. La lectura del manifest és el resultat d’un procés en què les escoles treballen cada any un tema a l’aula, es documenten i s’intercanvien experiències i coneixements en diverses trobades intercentre. El curs vinent l’audiència estarà dedicada als drets dels animals i al futur del Zoo.