“Els cooperativistes treballem a la nostra pròpia empresa”

19/07/2016 16:31h

Marta Montal

El sector de l’economia cooperativa, social i solidària genera un 8% de l’ocupació barcelonina i hi treballen més de 53.000 persones. Abacus és un exemple d’economia social amb un model empresarial cooperatiu amb més de 500 socis de treball i 800.000 socis de consum.

“El gran avantatge que tenim els cooperativistes és que tots treballem a la nostra pròpia empresa. El soci participa en la decisió de quins productes hem de tenir, però també de com s’han de reinvertir els beneficis“, explica Miquel Àngel Oliva, director general d’Abacus Cooperativa.

Les cooperatives són presents a la ciutat en àmbits tan diversos com l’ensenyament, l’habitatge o els serveis. Són exemples que un altre model d’economia és possible i que els rendiments econòmic i social són compatibles. “L’empresa cooperativa ja està generant molts llocs de treball moltes vegades en condicions de qualitat social i ambiental molt superior a altres empreses, i és un exemple a seguir que ha d’impregnar el conjunt de l’economia“, afirma el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello.

Des dels seus orígens, Abacus Cooperativa ha apostat per promocionar la cultura i la llengua catalanes arreu del territori, per això en els seus establiments “no tot hi té cabuda“; per exemple, no hi ha joguines sexistes. “Prioritzem les coses que tenen valor en l’educació i en la transmissió de la cultura cooperativa, social i solidària, i això és rendiment social també”, afegeix Oliva. Abacus Cooperativa va néixer el 1968 quan un grup de mestres, pares i mares de Barcelona es van organitzar per proveir-se de material escolar especialitzat per a l’escola.