La ciutat de les dones, la ciutat del futur

Què és una "ciutat de dones"? Com es pot canviar l'androcèntrica de les ciutats tal com les coneixem actualment? La sociòloga i catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Marina Subirats, ha centrat en aquest tema la conferència amb motiu de l'Onze de Setembre.

07/09/2017 16:42h

Redacció

Amb les conferències es pretén buscar mirades al futur que facin plantejar-se quina ciutat i quin país volem llegar a les futures generacions. L’objectiu de commemorar la Diada Nacional en un sentit republicà passa per homenatjar persones i col·lectius que han contribuït a mantenir vius els anhels d’assolir cotes d’igualtat i de llibertat més grans. L’escenari, a més, és el Saló de Cent, que evoca una de les institucions dissoltes després de la derrota del 1714, el Consell de Cent.

Les dones i la ciutat

Subirats, que va ser regidora d’Educació del 1999 al 2006, ha assegurat que “en aquell moment, l’anàlisi que podíem fer de la ciutat des del punt de vista de les dones era molt incipient; ara el diagnòstic està molt més avançat, encara que les solucions possibles segueixen sent limitades”.

Per capgirar la situació, Subirats assegura que “si volem establir una veritable igualtat de gènere cal que els nostres mandats tradicionals, els de producció i reproducció de la vida, siguin compartits i tinguts en compte a l’hora de pensar i dissenyar les ciutats”.

La ciutat que la sociòloga s’imagina és cuidadora, lliure i segura i sense espais d’exclusió i amb una presència simbòlica més gran de la dona als carrers. “Però per poder fer créixer la imaginació”, ha conclòs Subirats, “hem de sentir que, finalment, alguna de nosaltres podrà actuar com una deessa i crear les condicions per transformar Barcelona en la ciutat que volem”.