Més de 630.000 documents patrimonials, a l'abast de tothom

13/03/2017 12:16h

Redacció

L’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) ha digitalitzat 633.750 documents conservats a les col·leccions dels museus municipals per fer-los consultables en línia de manera gratuïta i sense limitació d’accés a partir de l’any 2018. Es tracta d’una de les sis solucions guanyadores del programa BCN Open Challenge 2015, que plantejava aconseguir el màxim de patrimoni documental d’interès a la xarxa per poder-lo difondre i compartir.

La documentació digitalitzada la formen impresos, correspondència, fotografies, manuscrits, llibres, revistes i estampes de gran interès patrimonial facilitats per diferents museus i institucions de la ciutat. Hi han participat el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Etnològic de Barcelona, el Museu Frederic Marès, el Museu d’Història de Barcelona, la Col·lecció Filatèlica Ramon Marull del Gabinet Postal, el Servei d’Arqueologia de Barcelona, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, la Biblioteca Pública Arús, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Institut Botànic de Barcelona i el Museu de la Música de Barcelona. També s’ha convidat a participar-hi l’Arxiu de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona.

La selecció s’ha fet segons la singularitat i vàlua de la proposta, l’estat físic i de conservació dels documents, la situació legal en matèria de drets d’autor i els fons documentats. El BCN Open Challenge 2015 és un programa promocionat i subvencionat per Barcelona Activa, que cercava promoure la innovació, la dinamització econòmica i l’ús de les darreres tecnologies de la informació.