Operatiu policial conjunt contra el maltractament animal

L’operatiu, que va tenir lloc al setembre, és un dels més importants que s’han fet en l’àmbit nacional contra el maltractament animal, l’intrusisme laboral, l’estafa, la falsedat documental i el blanqueig de capitals. La xarxa de comerç il·legal connectava Madrid, Barcelona, Andorra i països de l’est d’Europa, lloc d’origen d’alguns d’aquests animals.

18/10/2023 14:17 h

Ajuntament de Barcelona

L’operació, que és la primera que han dut a terme de manera conjunta els quatre cossos policials —Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional— i en què han participat entitats públiques i privades, l’han dirigit i coordinat la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona i el jutjat d’instrucció número 23 de Barcelona.

La investigació policial

La investigació va començar a finals de l’any 2020 arran de les deficiències trobades en les inspeccions administratives que van dur a terme tècnics del Departament de Benestar Animal de l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana en un establiment de venda d’animals situat al centre de Barcelona, on es van localitzar 33 gossos malalts.

La Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana va comprovar que hi havia maltractament animal per falta de cura, cosa que havia provocat la mort d’uns quants animals, i també va sospitar que hi havia un delicte de falsificació documental per les anomalies evidents de les cartilles sanitàries i els passaports de viatge dels animals.

Els agents també van comprovar anomalies en el transport, la comercialització, les clíniques veterinàries i els centres de cria sota el control d’aquesta xarxa de venda d’animals de companyia. Es van detectar indicis de delictes de maltractament animal, usurpació de funcions, falsificació documental i estafa.

A més, es va observar una divisió de tasques i un funcionament en xarxa compatible amb una estructura comercial molt més gran, i hi havia més comerços associats que semblaven funcionar de la mateixa manera, així com una pàgina web de venda.

Per actuar conjuntament, es va crear un equip de recerca amb els quatre cossos policials implicats i es va comprovar que les actuacions il·lícites es cometien en diferents establiments situats a Madrid, Catalunya i Andorra.

L’organització adquiria els animals de diferents maneres: la importació de països d’Europa de l’est, la cria en centres il·legals administrats pels mateixos investigats o bé la compra il·legal per xarxes socials. El transport es feia normalment per carretera, en vehicles petits i amb una ventilació deficient. Els trajectes eren llargs i els animals viatjaven sense llum i sense les condicions higienicosanitàries adequades.

L’operatiu policial de desarticulació

El 20 de setembre es van dur a terme dotze entrades i registres, amb tretze detinguts i més de quatre-cents animals intervinguts, principalment cadells de gossos i gats de races d’alta cotització en el mercat actual.

En el dispositiu va ser fonamental la col·laboració de diferents associacions i entitats
protectores d’animals, incloses les contractades pels diferents ajuntaments de les poblacions on s’han fet les intervencions. Els seus veterinaris i veterinàries han treballat en la investigació dels locals, en el cribratge simptomàtic dels animals i en la classificació i els aïllaments necessaris per a les quarantenes.

La col·laboració dels centres d’acolliment, en coordinació amb els respectius ajuntaments afectats, també ha resultat clau per a les cures i atencions veterinàries o les quarantenes, així com la col·laboració tècnica del Servei de Fauna i Flora del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que ha col·laborat en la identificació dels animals exòtics localitzats.

En el marc de l’operació, s’han bloquejat les propietats en territori nacional i internacional i els productes bancaris que els líders de l’organització havien adquirit gràcies als beneficis del tràfic il·legal d’animals.

Etiquetes associades a la notícia