TMB comença l'obra per ampliar l'entrada de l'estació de metro de Barceloneta

26/01/2017 12:40h

Ecologia Urbana

L’accés, l’únic existent, incrementarà l’amplada útil fins a 5 metres i s’hi incorporarà una escala mecànica per millorar-ne la seguretat i el confort.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha començat aquest gener les obres d’ampliació de l’accés a l’estació de Barceloneta (línia 4 del metro) situat a la plaça de Pau Vila per millorar la fluïdesa del trànsit de passatgers i fer-lo més còmode, instal·lant-hi una escala mecànica paral·lela a la nova escala de pedra.

L’estació de Barceloneta disposa d’un sol vestíbul i un accés mitjançant una escala fixa, de 2,35 metres d’amplada, per on entren i surten les persones que l’utilitzen.

El nombre diari d’usuaris d’aquest accés oscil·la entre els 20.000 i els 40.000, segons el dia de la setmana i l’època de l’any. Abans del 1990 l’estació tenia dos accessos més, que van haver de ser clausurats amb motiu dels canvis urbanístics a l’entorn.

Arran de l’increment d’afluència detectat els últims anys, per evitar aglomeracions i atenent a les demandes dels veïns, TMB va projectar eixamplar l’accés fins als 5 metres, 3,5 dels quals correspondran a la nova escala fixa, i la resta els ocuparà l’escala mecànica.

L’actuació es va incloure en el pressupost d’inversions del metro per al 2016, any en què es va licitar i adjudicar l’obra. Fins ara s’han realitzat els treballs previs d’implantació i de comprovació de l’estat del terreny abans que comenci pròpiament l’obra civil i el desviament dels serveis afectats. A causa de la geometria de l’accés, l’obra comportarà una ampliació de la zona d’entrada a l’estació, i per fer-la s’aprofitarà l’existència d’un espai adjacent, actualment destinat a local comercial.

Execució per fases i sense tancar l’estació

Els treballs s’allargaran quatre mesos, ja que s’executaran per fases, per poder mantenir l’estació en funcionament amb la màxima normalitat. Com a actuació complementària, al final s’hi instal·larà l’escala mecànica, que permetrà augmentar la comoditat de la sortida dels usuaris de l’estació. El pressupost de l’obra és de 362.000 euros, més uns 150.000 euros per adquirir i instal·lar-hi l’escala mecànica.

L’estació de metro de Barceloneta es va inaugurar el 1976, quan es va posar en servei el tram Jaume I – Barceloneta de l’L4. Des del 2008 disposa d’ascensors per a persones amb mobilitat reduïda, i el 2016 TMB en va elevar el nivell de les andandes per reduir la distància amb els trens i facilitar l’embarcament i desembarcament de cadires de rodes i cotxets.

Notícies Relacionades