Tornen les llàgrimes de sant Llorenç

10/08/2015 11:03h

Redacció

Als voltants del 10 d’agost té lloc un fenòmen astronòmic que es repeteix cada any. Són les llàgrimes de sant Llorenç, la pluja d’estels protagonitzada pels Perseids. Enguany, el moment àlgid per contemplar-les serà la nit del 12 al 13 d’agost.

El fenomen conegut com llàgrimes de sant Llorenç és una pluja de meteors Perseids, provocada per la pols còsmica de la cua d’un cometa. Cada any, quan la Terra travessa aquesta cua es generen unes partícules que passen a través de l’atmosfera terrestre a una velocitat tan gran que es produeixen unes traces de llum impressionants .

El sobrenom amb què es coneix el fenomen còsmic té una explicació tan senzilla com poètica. Sant Llorenç va vessar llàgrimes en ser cremat a la foguera. Durant l’edat mitjana i al Renaixement es va associar la pluja d’estels a aquesta efemèride religiosa, del dia 10 d’agost, ja que es creia que el cel plorava amb el sant.

A Barcelona, el millor lloc per observar la pluja d’estels és Collserola. Allà s’ha de buscar un lloc elevat i mirar en direcció nord-est. De fet, el 12 d’agost el parc organitza una nit d’astronomia amb motiu de les llàgrimes de sant Llorenç.