Comença la temporada de l’Arnau Itinerant

Teatre. La programació començarà el 12 d’octubre amb l’estrena de ‘sintítulo’, un espectacle de teatre comunitari que s’ha construït col·lectivament amb veïnes i veïns del Raval, el Poble-sec i Sant Antoni.

El Teatre Arnau Itinerant començarà una nova temporada el 12 d’octubre amb l’estrena de ‘sintítulo’, un espectacle de teatre comunitari que s’ha construït col·lectivament amb veïnes i veïns del Raval, el Poble-sec i Sant Antoni. L’estrena tindrà lloc dissabte, 12 d’octubre, a les 18.00 hores, davant la façana del Teatre Arnau.

Es tracta d’un espectacle comunitari i itinerant, que condueix la companyia La Danesa, basat en un text del poeta Federico García Lorca que va quedar inacabat a causa del seu assassinat en el context de repressió franquista a l’inici de la Guerra Civil.

La presentació d’aquest espectacle, així com la resta de projectes de l’Arnau, s’ha decidit de manera assembleària en el si de la comunitat de l’Arnau, un teatre de titularitat pública i gestió comunitària.

Enguany, la programació tornarà a fusionar memòries, comunitat i arts escèniques amb projectes com l’Arnau Gallery, l’espectacle Com menja un caníbal, de La Virgueria, les jornades de debat Espai 0 i “Creuem el Paral·lel”, el programa de cultura de proximitat que oferirà accions artístiques a l’espai públic.

Fins a finals d’any es presentaran una vintena de representacions, que tindran lloc en espais tan emblemàtics com el Castell de Montjuïc o el Refugi 307 del Poble-sec.

Un projecte participatiu i assembleari

El Teatre Arnau Itinerant és una iniciativa ciutadana que va néixer el 2018 per donar resposta a la necessitat d’habitar el teatre mentre se’n rehabilita l’espai. Aquest teatre nòmada es construeix des de la comunitat, de manera col·lectiva amb veïnes i veïns dels barris del Raval, el Poble-Sec i Sant Antoni.

El Teatre Arnau va tancar l’any 1999 per un estat avançat de deteriorament i tota una comunitat mobilitzada va lluitar perquè no caigués en l’oblit ni es convertís en un hotel. L’any 2004 la Plataforma Arnau-Paral·lel va ocupar durant uns dies el teatre abandonat per reclamar un espai cultural alternatiu. La pressió veïnal va fer que l’Ajuntament comprés l’edifici del Teatre Arnau per 2 milions d’euros a una església evangèlica xinesa.

L’any 2016 la lluita veïnal va aconseguir que l’Ajuntament impulsés un procés participatiu en què es va decidir que l’Arnau esdevingués un equipament municipal innovador que fusionés les arts escèniques, la recuperació de la memòria de l’edifici i del Paral·lel i el treball amb la comunitat dels barris contigus.