Inici
 
Qui som  
Que fem  
Contacte   Enllaços
  filete
Qui som
 
Publicacions
 
Premsa
 
 
filete
filete
Informe trimestral CESB (gener, febrer i març)
Informe socioeconòmic de Barcelona i la situació d’ocupació i la força laboral a Barcelona.
(maig de 2023)

+ info
filete
Informe trimestral CESB (juliol, agost i setembre)
Informe socioeconòmic de Barcelona i la seva situació laboral i d’ocupació.
(4 de novembre de 2022)
 

+ info
filete
Informe trimestral CESB- Juliol 2022
(Juliol 2022)

+ info
filete
Presentació del llibre "Regulación del Trabajo y Política Económica, de cómo los derechos laborales mejoran la economía", escrit pel professor titular de la Universitat de València i doctor en dret Adrián Todolí Signes.
(12 de setembre de 2022)

+ info
filete
Comissió Executiva del CESB 26 de maig de 2022
(26 de maig de 2022)
Valoració de la situació econòmica i social de la ciutat en el 1er trimestre de 2022
+ info
filete
Informe trimestral CESB- Abril 2022
(Abril de 2022)

+ info
filete
Intervenció del president del CESB
(11 de novembre 2021)
Intervenció del president del CESB, senyor Francesc Castellana, a la Comissió no Permanent d'Estudi sobre la Reactivació Econòmica de Barcelona el 11 de novembre de 2021.
+ info
filete
Reunió del Ple del CESB del 9 de juny de 2021
(9 de juny de 2021)
El 9 de juny de 2021 va tenir lloc el Ple del CESB en format mixte presencial i videoconferència, amb la presència del primer tinent d'alcaldia Sr. Jaume Collboni.
En el Ple es va presenter la candidatura com a nou president del CESB del senyor Francesc Castellana que va ser confirmat pel Ple.
+ info
filete
Reunió del Ple del CESB del 16 de desembre de 2021
(16 de desembre de 2021)
  El Ple del CESB del 16 de desembre va aprovar els dictàmens sobre les Ordenances Fiscals i els Pressupostos Municipals 2022 de l'Ajuntament de Barcelona.  
+ info
filete
Informe sobre la reforma de la casa Padellàs i la seva proposta museogràfica per al segle XXI
(Juliol 2018)
  El CESB ha elaborat un informe sobre el projecte de reforma de la Casa Padellàs, seu del MUHBA, un projecte que considerem de gran importància per definir millor el projecte museístic del museu i per establir mecanismes d'implicació de la ciutadania i els visitants a la ciutat vers la xarxa d'equipaments culturals del museu  
+ info
filete
Reunió del Ple del CESB del 17 de desembre de 2018
(17 de desembre de 2018)
  El 17 de desembre va tenir lloc  el Ple del CESB a la Sala Lluís Companys de l’Ajuntament de Barcelona, amb la presidència de la senyora Marina Subirats i Martori, i actuant com a secretari general, el senyor José A. Fernández.  
+ info
filete
Informe sobre el Atur a Barcelona. Desembre 2018
(Abril de 2019)
Presentem les dades del darrer Informe sobre l'atur registrat als barris de Barcelona, corresponents a desembre de 2018, amb dades d'atur de llarga durada i sobre atur, renda familiar i nivell educatiu als barris de Barcelona
+ info
filete
Resoluciò del Consell Econòmic i social de Barcelona sobre la igualtat entre homes i dones
(Juliol de 2018)
  D'acord amb les funcions atribuïdes al Consell Ecònomic i Social de Barcelona als seus Estatuts, la Comissió Executiva va aprovar la següent resolució sobre La igualtat de gènere.
Al Fòrum Rosa Virós sobre Desigualtats al treball i pobresa de les dones. Què s'ha de fer? hem fet una aproximació a les dificultats que afronten les dones al món del treball.
Els diagnòstics  
+ info
filete
Informe de conjuntura socioeconòmica. Setembre 2018
(Setembre de 2018)
  Mercat de treball
Al tercer trimestre del 2018, segons l’EPA, a Barcelona es redueix la població activa (3,1%), l’ocupada (0,4%) i especialment l’aturada (23,8%).
Respecte a Catalunya i Espanya, la ciutat es l’únic àmbit on cau la població ocupada i activa. En canvi, és on més es redueix la població aturada.
Segons el SOC l’atur registrat baixa interanualment al setembre a  
+ info
filete
Presentació de la Memòria Socioeconòmica de Barcelona 2017
(13 de Novembre de 2018)
  Per primera vegada, la presindenta del CESB compareix devant la Comissió d'Economia de l'Ajuntament de Barcelona per presentar la Momòria Socioeconòmica de Barcelona 2017  
+ info
filete
Resum Executiu de l'Informe sobre Salari i rendes bàsiques de ciutat
(Juliol de 2018)
  Nombrosos factors conflueixen i incideixen, a gran velocitat i intensament, en el concepte tradicional, la tipologia i les característiques del treball i en el model de relacions laborals. Com en la immensa majoria de les activitats humanes, quan allò que semblava inamovible pel pas dels anys i el costum comença a ensorrar-se per deixar pas a una cosa diferent i nova, la incertesa  
+ info
filete
Resum Executiu de l'Informe sobre la Indùstria 4.0. Perspectives i propostes
(Juny de 2018)
  El terme Indústria 4.0 va ser encunyat per primera vegada a la Hannovermesse de l’any 2011, la fira industrial més important d’Alemanya. El concepte, descriu una producció industrial en què tots els productes i màquines estan interconnectats entre si digitalment. La “connectivitat”, que és el principi original en què es basa el concepte d’Indústria 4.0.

L’element clau de la a Quarta Revolució  
+ info
filete
Dones i treball. Una aproximaciò al mercat de treball de Barcelona des de la perspectiva de gènere
(Maig de 2018)
  Dones i treball. Una aproximació al mercat de treball de Barcelona des de la perspectiva de gènere, és un estudi realitzat per QUIT, grup de recerca de la UAB, on s’analitzen les presències i absències de les dones al món del treball remunerat i de cures.
Presentat al II Fòrum Rosa Virós, va ser editat pel CESB amb la col·laboració de la Regidoria  
+ info
filete
Jornada: II Fòrum Rosa Virós. Desigualtats de gènere a les feines i pobresa de les dones. Què s'ha de fer?
(25 i 26 d'abril. Museu d'Història de Barcelona)
  L’equitat de gènere és una condició necessària i imprescindible per aconseguir societats justes i socialment responsables, capaces de garantir que cap persona quedi al marge del benestar social.
És obvi que la taxa de pobresa i situació de precarietat de les dones supera amb escreix la dels homes. De cap manera es pot mantenir un context injust, socialment desequilibrat i econòmicament ineficient, ja  
+ info
filete
Informe sobre el Atur a Barcelona. Desembre 2017
(Abril de 2018)
  L’atur a Barcelona
Segons el SOC, al llarg de l’any 2017, la població aturada a Barcelona va baixar un 6,5%. Aquest descens afecta a tots els grups d’edat, excepte al del jovent de menys de 25 anys.
Al desembre de 2017 hi havia a la ciutat 27.876 persones aturades de llarga durada segons dades de l’atur registrat, xifra que s’eleva a 38.400 si  
+ info
filete
Reunió del Ple del CESB del 12 de desembre de 2017
(12 de desembre de 2017)
  El 12 de desembre va tenir lloc  el Ple del CESB en el Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, en sessió ordinària. Amb la presidència en funcions del senyor Vicenç Tarrats, va actuar com a secretari general, el senyor José A. Fernández.
L’alcaldessa de Barcelona, senyora Ada Colau, va presidir la reunió fent un reconeixement als conseller(e)s que deixaven el càrrec i  
+ info
filete
Declaració sobre la crisi política
(Octubre de 2017)
El Consell Econòmic i Social de Barcelona reitera, una vegada més, que l'únic mitjà per a solucionar les discrepàncies és el diàleg i la negociació, sense apriorismes.
Considerem que és necessari analitzar objectivament les repercussions que estan tenint totes i cadascuna de les decisions polítiques en la vida econòmica i social de la nostra societat més enllà de les visions o interpretacions a
+ info
filete
Informe sobre el treball a Barcelona 2016
(maig de 2017)
  El treball a Barcelona 2016 recull l'evolució de l'atur, la contractació, l'afiliació a la Seguretat Social, etc. a Barcelona. També s'analitza com estan afectant els ERO, la sinistralitat, el grau de cobertura de les prestacions per desocupació i els salaris i costos laborals, amb especial atenció a les escletxes salarials per sexe i edat.  
+ info
filete
Dictamen Sobre els Pressupostos Generals de l'Ajuntament de Barcelona 2017
(desembre de 2016)
  Seguint la tramitació habitual per a l'elaboració del dictamen del CESB sobre el projecte de Pressupost General de l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament el va presentar el dia 29 de novembre de 2016 a la Comissió Executiva i a la Comissió de Fiscalitat i Pressupostos del CESB. En la reunió conjunta de la Comissió de Fiscalitat i Pressupostos i la Comissió Executiva celebrada el  
+ info
filete
Fòrum Rosa Virós
(22 i 23 de Novembre de 2016)
  El 22 i 23 de noviembre va tenir lloc el Fòrum Rosa Virós al Centre de Cultura Contemporània organitzat pel CUIMP-Centre Ernest LLuch i el CESB amb la col.laboració de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
L’eix central de debat va ser la preguna: Per què som tan desiguals?
Va inaugurar el Fòrum la Tinenta d’alcalde, Laia Ortiz  
+ info
filete
Memòria Socioeconòmica de Barcelona 2015
(Novembre 2016)
  Un any més presentem la Memòria Socioeconòmica de Barcelona i, amb ella, l’evolució dels principals indicadors econòmics, laborals i de qualitat de vida de la ciutat, en aquest cas de corresponents a l’any 2015. Ens trobem davant d’una situació complexa, plena d’incerteses econòmiques i polítiques, en un context en el que, al mateix temps que apareixen signes de recuperació en els indicadors macroeconòmics,  
+ info
filete
Dictamen sobre l'Estratègia per l'Ocupació de Barcelona 2016-2019
(octubre de 2016)
  El CESB presenta el seu dictamen preceptiu sobre el document l’Estratègia per l’Ocupació de Barcelona 2016-2019, presentat per l'Ajuntament de Barcelona  
+ info
filete
Informe: Característiques dels barris de Barcelona
(2016)
  En les darreres dècades, el model de creixement de la ciutat s’ha basat en la urbanització difusa. Aquest model es caracteritza per la fragmentació del territori, la privatització d’espais públics, la complexitat i la coordinació de les administracions públiques, el creixent poder de decisió dels grups econòmics privats, l’exclusió social i els efectes homogeneïtzadors de la globalitzaci  
+ info
filete
Informe: L'ocupació i el sector turístic a Barcelona
(9 d'octubre 2016)
  Quan una ciutat d’1,6 milions d’habitants té anualment més de 7 milions de viatgers allotjats als hotels, quasi 40 milions de passatgers al seu aeroport i 3,7 milions al seu port (dades de 2015) estem davant un fet inqüestionable: Barcelona és una ciutat que està en primera línia mundial en termes turístics.
El sector turístic és una de les activitats econòmiques més importants  
+ info
filete
Taller pràctic: "Introducció a les Dades Estadístiques Europees Eurostat"
(24 d'octubre de 2016)
  El 24 d'octubre de 2016, a la Sala Jordi Maragall del CIDOB, el CESB en col·laboració amb l'EUROSTAT i l'empresa Sogeti Luxembourg va organitzar el taller pràctic "Introducció a les Dades Estadístiques Europees Eurostat", que va comptar amb l'assistència de 40 tècnics de diferents departaments de l'Ajuntament de Barcelona, els sindicats CCOO i UGT, Foment del Treball Nacional i del CIDOB.  
+ info
filete
Informe: Jovent i treball a Barcelona. 2016
(2016)
  Aquest informe mostra les principals característiques de les persones joves del món laboral de la ciutat de Barcelona, la situació de les quals està marcada principalment per uns llocs de treball en molts casos inestables, amb contractes majoritàriament temporals i salaris inferiors a la mitjana. Són uns trets que no es donen únicament a la ciutat, sinó que tenen un perfil comú amb  
+ info
filete
Informe: Dones i treball. 2016
(2016)
  L’any 2015, a Barcelona trobem que la població femenina representa el 53% de la població total. Per grans grups d’edat només entre la població menor de 16 anys els homes són majoritaris amb un 51% del total; en el de la població en edat de treballar, les dones superen als homes amb un 51%, i al de persones de més de 64 anys  
+ info
filete
Dictamen sobre el Pla d'actuació municipal 2016-2019
(octubre de 2016)
  El CESB presenta el preceptiu dictamen sobre el Pla d’actuació municipal 2016-2019. El CESB vol destacar el valor afegit de fomentar la participació ciutadana i promoure la presa de decisions compartida entre el poder polític i la ciutadania. Tot i l’acord amb aquesta estratègia de potenciar la participació ciutadana, considera que es fa poc esment al diàleg i a la necessitat d’acord i  
+ info
filete
Informe sobre la venda irregular al carrer
(setembre de 2016)
  La venda ambulant sense autorització als espais públics no és una activitat d’aparició recent, sinó que està inclosa en l’anomenada economia submergida o mercat negre que, amb diferents intensitats i casuístiques, es troba present en tots els sistemes econòmics i tots els països. El CESB presenta l'informe que ha elaborat per tal de analitzar i valorar aquest fenòmen en el context de la  
+ info
filete
Informe sobre l' evolució de l'atur a Barcelona. Juny 2015 - Juny 2016
(octubre de 2016)
  L'Informe sobre l' evolució de l'atur a Barcelona. Juny 2015 - Juny 2016 recull dades de l'evolució de l'atur de llarga durada a la ciutat, per una banda, i de l'atur registrat per barris i districtes de la ciutat. Destacar que el pes de l’atur registrat sobre la població de 16-64 anys s’ha reduït a tots els barris de la ciutat al darrer  
+ info
filete
Informe sobre el treball a Barcelona 2015
(agost de 2016)
  El treball a Barcelona 2015 recull l'evolució de l'atur, la contractació, l'afiliació a la Seguretat Social, etc. a Barcelona. També s'analitza com estan afectant els ERO, la sinistralitat, el grau de cobertura de les prestacions per desocupació i els salaris i costos laborals, amb especial atenció a les escletxes salarials per sexe i edat.  
+ info
filete
Resolució sobre la mesura de govern de suport i impuls del sector de la restauració a Barcelona
(15 de juliol de 2016)
  El 15 de juliol a la reunió extraordinària de la Comissió Executiva del  Consell Econòmic i Social de Barcelona es va aprovar una resolució sobre la mesura de govern de suport i impuls del sector de la restauració a Barcelona en la que, tot i valorant positivament els seus objectius, expressa que la participació dels agents socials i econòmics és imprescindible, ja que  
+ info
filete
Informe sobre l'atur de llarga durada a Barcelona
(abril de 2016)
  L’atur de llarga durada es redueix a la ciutat. No obstant, es manté el seu impacte sobre determinats sectors de la població.
Segons dades de l’atur registrat, a l’abril de 2016 hi ha a la ciutat 35.754 persones que porten més d’any sense treballar. Aquesta xifra puja a 65.500 persones si prenem com a referència l’Enquesta de població activa del primer trimestre de  
+ info
filete
Informe sobre l'estat actual i impacte de l'R+D i la innovació a l'àrea metropolitana de Barcelona
(març de 2016)
  L’informe s’ha fet tenint en compte que l’R+D és un factor determinant de les capacitats d’un territori per ser competitiu en un món globalitzat, on el coneixement i el nivell formatiu de les persones són factor cabdals. Recull les dades i l’evolució de les inversions, de l’ocupació i el paper que desenvolupen els diferents agents.
Dibuixa una situació en la qual es combinen  
+ info
filete
Informe sobre Atur, nivell d'estudis i renda familiar disponible als barris de Barcelona. Desembre 2015
(desembre de 2015)
  Els barris amb les majors taxes d’atur sobre la població de 16 a 64 anys són els que presenten les menors rendes familiars disponibles i el menor nivell formatiu dels residents. En sentit contrari, els territoris amb major nivell de formació tendeixen a coincidir amb els que presenten menors taxes d’atur i més alts índex de renda familiar disponible.  
+ info
filete
Informe sobre emigració i població Barcelonina resident a l'estranger
(10 de juny de 2015)
  Aquest informe recull la evolució dels principals indicadors del fenomen emigratori que s’està produint a Barcelona, les seves causes i les seves repercussions socials i econòmiques. Cal destacar que la crisi econòmica és un del factors que més afavoreix la emigració, sobre tot de la població jove i de les persones immigrants.
La marxa del jovent suposa no només suposa la pèrdua del  
+ info
filete
Informe sobre la situació laboral del jovent a Barcelona 2014
(Desembre 2014)
  Aquest informe complementa i analitza el presentat l’any 2013 elaborat a proposta de l’Ajuntament de Barcelona. S’ha estudiat la situació laboral del jovent a partir de diferents indicadors com la població, l’enquesta de població activa, l’atur registrat, la afiliació a la Seguretat Social i la contractació, obtenint una radiografia sobre la situació laboral dels i les joves de la ciutat.  
+ info
filete
Informe sobre l'atur de llarga durada Setembre 2014
(Setembre 2014)
  Presenta les dades de l’atur de llarga durada del setembre de 2014 i la seva evolució des del començament de la crisi.  S’analitzen diferents  variables com l’edat,  sexe, nivell formatiu i sector, també s’inclou la comparació amb les dades de l’EPA i per diferents àmbits territorials.
Com a resum general es pot remarcar que, a Barcelona, el nombre de persones aturades de  
+ info
filete
Informe sobre l'atur als barris
(Juny 2014)
  S’ha elaborat aquest informe a partir de les dades d’atur registrat del mes de juny de 2014  des d’on es pot veure l’evolució i el grau d’afectació en els diferents barris de la ciutat. Es   presenta l’evolució de l’atur registrat i el seu impacte sobre la població de 16 a 64 anys dels barris, així com la distribució de l’atur de llarga durada  
+ info
filete
Presentació a la premsa de l'informe Dones i mercat de treball a Barcelona
(25 d'abril 2014)
  El passat 25 d’abril va tenir lloc la presentació a la premsa de l’informe Dones i mercat de treball a Barcelona, elaborat pel Consell Econòmic i Social de Barcelona. Yésika Aguilar, de Foment de Treball Nacional, Juan José Casado, d’UGT de Catalunya, Vicenç Tarrats, de CCOO de Catalunya i president en funcions del Consell, acompanyats de José A. Fernández, secretari general del CESB  
+ info
filete
Compareixença de Susanna Tintoré, directora d'Emprenedoria i Ocupació de Barcelona Activa
(11 de febrer 2014)
  El passat 11 de febrer es va celebrar una reunió conjunta de la Comissió Executiva i de la d’Activitat Econòmica i Qualitat de vida del Consell Econòmic i Social de Barcelona amb  el Departament d’Emprenedoria i Ocupació de Barcelona Activa.

Susanna Tintoré, directora  d’Emprenedoria i Ocupació i Lorenzo di Pietro, director de l’àrea de Capacitació professional i Ocupació de Barcelona Activa van  
+ info
filete
Compareixença de Raimond Blasi, regidor de Comerç, consum i mercats de l'Ajuntament de Barcelona
(29 de gener)
  El passat 29 de gener, la Comissió Executiva i la Comissió de Qualitat de Vida del Consell Econòmic i Social de Barcelona es va reunir amb Raimond Blasi, per conèixer el Pla d’Impuls i suport al comerç de Barcelona.

El comerç constitueix la primera activitat econòmica de la ciutat  en quant a nombre de centres de cotització i representa la quarta  
+ info
filete
Compareixença de senyor Eduard Freixedes, regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona
(10 de gener 2014)
  El passat 10 de gener la Comissió Executiva i Comissió de Medi Ambient, Mobilitat i Infraestructures del Consell Econòmic i Social de Barcelona es van reunir amb el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, senyor Eduard Freixedes, per intercanviar d’opinions sobre l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana.
Els representants dels CESB varen exposar la seva voluntat de fer arribar aportacions al Pla.  
+ info
filete
Informe sobre l'economia social i el tercer sector
(2013)
  Una aproximació al seu impacte en l’ocupació i l’economia

L’informe tracta d’oferir una visió global sobre el marc i el context on l’economía social i el tercer sector s’han desenvolupat, així com les seves aportacions a la creació de riqueza i de llocs de treball, així com a la cohesió i al benestar social.
   
+ info
filete

 

CESB: Elisabets, 8-10. - 08001 Barcelona. - Tel.: 93 413 20 64 - Mail:cesb@bcn.cat