Una proposta de televisió comunitària per a la ciutat de Barcelona davant la necessitat col·lectiva d’articulació d’una veu pròpia dels veïns i veïnes

Una proposta de televisió comunitària per a la ciutat de Barcelona davant la necessitat col·lectiva d’articulació d’una veu pròpia dels veïns i veïnes

La Veïnal treballa en la creació d’un canal de televisió via web que esdevingui una eina de comunicació de base, transversal i de lògica comunitària i que sigui, alhora, un nou model televisiu que garanteixi la llibertat d'expressió i el dret a la informació de tots els veïns i veïnes de Barcelona.

I per què? Avui dia, i més que mai, les corporacions de la comunicació juguen un paper determinant en la construcció de la subjectivitat. Ho fan fonamentalment a través de l'hegemonia en la informació i el control que exerceixen en els processos comunicatius. Aquest model dominant deixa poc marge perquè la població desenvolupi el seu dret inalienable de producció, emissió i  d’accés a la informació i perquè s'apropiï de llenguatges i diferents formats de comunicació.

Mitjançant tallers participatius i formatius en diferents barris, la Veïnal intenta ser un canvi d’hegemonia cultural que sorgeixi des dels barris, del propi veïnat. Considera que cal un nou paradigma participatiu, comunicatiu i popular que generi relats socials i on s’expliqui això que ens passa com a persones i com a societat.

Per a l’aportació d’aquest canvi, proposem la creació d’un canal de televisió via web que esdevingui una eina de comunicació de base, transversal i de lògica comunitària i que sigui, alhora, un nou model televisiu que garanteixi la llibertat d'expressió i el dret a la informació de tots els veïns i veïnes de Barcelona.

El veïnat, les entitats, els col·lectius socials i/o els centres educatius dels diferents territoris, són els veritables protagonistes de La Veïnal TV.

Actualment hi ha punts actius en diferents barris com són El Carmel, Sant Andreu (on hi participen 6 barris) o Poble-sec entre d’altres.