Els senyals musculars: interpretant la voluntat en moviment

Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial (UPC)

Tipus

Taller

Durada

90

Places

30

Nivell

4t d'ESO

1r de Batxillerat

2n de Batxillerat

Dates a convenir: d'octubre de 2023 a juny de 2024, segons disponibilitat del professorat.

El moviment és el resultat d'una perfecta harmonia entre la voluntat i l'activitat muscular, perfeccionat durant milers d'anys d'evolució. L'estudi del sistema neuromuscular a través de senyals d'electromiografia (EMG) és un camp fascinant que combina elements de la fisiologia, l'anatomia i l'enginyeria biomèdica per a millorar la nostra comprensió dels mecanismes del cervell per a aconseguir el moviment. El coneixement d'aquest sistema té múltiples aplicacions en la medicina, l'esport, la rehabilitació i l'ergonomia, entre altres. Aquest taller presenta una introducció teòrica al funcionament del sistema neuromuscular, el senyal d'electromiografia, i les aplicacions d'aquesta, fent èmfasis en el control d'interfícies mioelèctriques, dissenyades per a millorar la qualitat de vida de les persones. Gràcies a aquest taller, els estudiants podran: 

  • 1        Entendre els elements i mecanismes del control muscular 
  • 2        Conèixer l'origen dels senyals d'electromiografia i les seves característiques 
  • 3        Experimentar un videojoc controlat amb senyals d'electromiografia en temps real 
  • 4        Reflexionar sobre les possibilitats futures d'aquesta tecnologia.

Professorat responsable: Alejandro Bachiller, Joan Francesc Alonso, Mònica Rojas i Sergio Romero, del Departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial i del grup de recerca BIOart (Anàlisi de BIOsenyals per a la Rehabilitació i la Teràpia).

 Més informació: activitatsdifusio.etseib@upc.edu

Objectius de desenvolupament sostenible

Dates disponibles

Del 30/09/2024 al 30/05/2025

Registra't

Estic informat/ada de la política de protecció de dades i dono el meu consentiment al tractament de les meves dades de caràcter personal per a la finalitat descrita. Recordeu que podeu retirar el vostre consentiment en qualsevol moment.*