La 8a edició del Fisidabo reuneix més de 2.700 alumnes al Parc d’Atraccions del Tibidabo

Una jornada científica amb vistes de la ciutat per a l’alumnat de 4rt d’ESO i Batxillerat

..
21/05/2025 - 09:44 h

El Parc d’atraccions del Tibidabo ha celebrat un any més, i ja en van vuit, el Fisidabo. Es tracta d’una jornada organitzada per Barcelona de Serveis Municipals (BSM) i la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC). L’objectiu és apropar mitjançant mètodes didàctics i diferents experiments la física a l’alumnat de 4rt d’ESO i també de batxillerat. En la nova edició, celebrada el dimecres 14 de maig, van participar-hi un total de 2.700 estudiants i 83 centres educatius, tant de l’àrea de Barcelona com també d’altres zones de Catalunya.

Funcionament de la jornada

Des de primera hora del matí l’alumnat, agrupat per classes, va repartir-se per les diverses atraccions del Tibidabo: la Muntanya Russa, el Tibidabo Express o el Vaixell Pirata. A cada una van plantejar-se als alumnes diversos experiments amb graus de dificultat diferents, que els permetien mesurar magnituds físiques com energies, velocitats, forces o acceleracions. L’objectiu de tot plegat és posar en pràctica el contingut teòric explicat a l’aula per tal de visualitzar-lo i retenir-lo. Com a novetat d’enguany van estrenar-se quatre nous experiments: un d’ells a la caiguda lliure (des de 52 metres) del Merlí, l’atracció nova estrenada el passat mes de novembre.

Per tal de donar suport a l’alumnat, van participar en la jornada més de 30 voluntaris i voluntàries del grau en Enginyeria Física de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB) de la UPC. D’altra banda, enmig del Parc va disposar-se una aula oberta, per resoldre tots els dubtes, a la zona del Pirata.

El Fisidabo, impulsat per la UPC, s’emmarca en el programa educatiu STEAM (Science, Technology, Art, Engineering and Mathematics) de Barcelona de Serveis Municipals (BSM) que promou la curiositat i vocació científica entre les persones joves, i de manera particular entre les noies. La part lúdica del Fisidabo arriba, quan acabades les diverses activitats, l’alumnat pot gaudir de forma lliure de les diferents atraccions que ofereix el Parc.

Premi Nacional de Recerca en Comunicació Científica

El Fisidabo va néixer el 2012 arran d’una col·laboració entre BSM i l’ETSETB (El grau d’Enginyeria Física de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona). Ha estat guardonat enguany amb el Premi Nacional de Recerca 2024 (atorgat pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació), en la categoria de Comunicació Científica, per apropar la física a les persones més joves, mitjançant la seva fórmula particular de fusionar l’aprenentatge i l’entreteniment. L’entrega d’aquesta distinció es farà en un acte que es celebrarà el dimarts, 17 de juny, al Teatre Nacional de Catalunya.

Més informació