Exposició

Robert F. Kennedy Funeral Train — The People’s View

De Rein Jelle Terpstra. A cura de Pedro Vicente
11 juny, 2022 - 12:00 a 16 octubre, 2022 - 15:00

El 8 de juny de 1968, un any sacsejat per la divisió i la violència als Estats Units, el taüt de l’assassinat senador i candidat presidencial Robert F. Kennedy (RFK) va ser transportat en un tren fúnebre des de la ciutat de Nova York fins a Washington D. C. Més d’un milió de persones es van apropar a acomiadar RFK, en una expressió espontània de dolor. A bord del tren hi havia el fotògraf Paul Fusco. Fusco va fotografiar els dolençosos espectadors que, desconcertats, veien passar el tren, el qual anava a marxa lenta i restava majoritàriament fora de la lent de Fusco. Fascinat per allò que va veure tota aquella gent, entre els anys 2014 i 2017 Rein Jelle Terpstra va dur a terme una investigació exhaustiva buscant aquestes persones i recopilant les fotografies i vídeos casolans que van fer aquell dia. 

'RFK Funeral Train—The People’s View' pren com a punt de partida la inversió de la perspectiva fotogràfica de Fusco. Aquí, els dolençosos no només tenen un paper clau a les imatges d’una altra persona, Fusco, sinó que es converteixen en fotògrafs i cineastes enregistrant i documentant a la seva manera, amb les seves càmeres, aquest moment històric. Aquest projecte està format per records, memòries, instantànies, pel·lícules casolanes i so, enregistrats per nombrosos ciutadans al llarg de les vies del tren aquell dia, i ofereix una visió meticulosament elaborada d’una història paral·lela, la construïda per persones de tota mena i condició, en un univers alternatiu on l’espectador és testimoni de la història des de l’altre costat. 

BIOGRAFIES 

Rein Jelle Terpstra (Leeuwarden, Països Baixos, 1960) és artista visual i fotògraf. Després d’una residència de postgrau de dos anys a la Rijksakademie de belles arts d’Amsterdam, va començar a investigar les relacions entre percepció i memòria mitjançant la creació d’instal·lacions de cintes de diapositives i llibres. La seva obra forma part de diverses col·leccions, incloent-hi les de l’SFMoMA (San Francisco), la biblioteca del MoMA (Nova York), l’EYE Filmmuseum (Amsterdam), el Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), els Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique (Brussel·les), la biblioteca de la Yale University (New Haven) i el Getty Research Institute (Los Angeles). És professor de belles arts i fotografia a la Minerva Art Academy de Groningen (Països Baixos). A la primavera del 2017, Terpstra va fer una residència amb una beca del programa Smithsonian Artist Research Fellowship a Washington, D. C. per treballar en el projecte 'RFK Funeral Train—The People’s View'. El seu llibre 'Robert F. Kennedy Funeral Train—The People’s View' va rebre la Medalla d’Or al llibre més bonic del món el 2019.

Pedro Vicente (Terrassa, 1968) és doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València (UPV), màster en Teoria de l’Art pel Goldsmiths College (Londres) i 'bachelor of arts' amb honors, especialitzat en fotografia, per The Surrey Institute of Art & Design (Farnham, Regne Unit). Actualment és director i professor del màster en Fotografia i Disseny a ELISAVA-Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), director extern i professor del màster en Fotografia, Art i Tècnica de la UPV, director i professor del màster online en Fotografia i Disseny de Shifta i professor visitant d’Història i Teoria de la Fotografia a la University for the Creative Arts (Farnham, Regne Unit) i al Paris College of Art (França). Ha estat editor del 'journal' acadèmic de teoria de fotografia 'Philosophy of Photography' (Intellect Books, Londres), i ha editat els llibres 'Instantáneas de la teoría de la fotografía' (Arola, 2009), 'Álbum de familia' (La Oficina, 2013) i 'Álbum de familia y prácticas artísticas' (Diputación Provincial de Huesca, 2018). Ha comissariat múltiples exposicions, ha dirigit nombrosos congressos i seminaris de fotografia, i ha publicat articles en nombrosos mitjans especialitzats. Actualment és director de ViSiONA, Programa de la Imagen de Huesca.

 

Programació