Una guia per incorporar la perspectiva intercultural a la comunicació

S’ha presentat la nova ‘Guia de comunicació amb perspectiva intercultural’, un recurs editat pel consistori amb recomanacions per utilitzar la llengua d’una manera inclusiva, promoure el reconeixement i la visibilitat de la gran diversitat existent a Barcelona i evitar expressions que són conseqüència de l’etnocentrisme i el racisme.

08/11/2022 13:21 h

Ajuntament de Barcelona

El llenguatge crea imaginaris de la societat i la realitat que sovint poden no ser representatius, resulten ofensius i invisibilitzen una part de la població. El costum o el desconeixement són alguns dels factors que hi contribueixen. Canviar el llenguatge cap a un que incorpori la perspectiva intercultural, doncs, ajuda a canviar també aquests imaginaris i permet generar espais de trobada i fer front al racisme, a la discriminació i a l’exclusió.

La Guia de comunicació amb perspectiva intercultural proposa canviar expressions arrelades que provenen de prejudicis ètnics o racials, o que reforcen estereotips de les comunitats heterogènies, per altres maneres d’expressar-se inclusives i respectuoses amb la diversitat. També ens ajuda a resoldre embolics que de vegades es produeixen amb la terminologia i convida a mantenir una mirada crítica davant de productes publicitaris, televisius o informacions que corren per les xarxes i que poden contenir missatges que difonguin odi o generin pors. La guia inclou, a més, un glossari per aclarir dubtes.

Aquest recurs ha estat coordinat per l’Àrea d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós, i se suma a la Guia per a un ús no sexista del llenguatge i la Guia de comunicació inclusiva.

La ciutat celebra les primeres Jornades d’Interculturalitat de Barcelona 2022

La Guia de comunicació amb perspectiva intercultural es presentarà durant les Jornades d’Interculturalitat de Barcelona 2022, que se celebraran els dies 10 i 11 de novembre a El Born Centre de Cultura i Memòria i que reflexionaran de manera crítica i constructiva sobre els 12 anys de polítiques interculturals a la ciutat i sobre allò que cal millorar i assolir en el futur.