L’associació MigrESS guanya el premi 25N

El projecte “Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una societat lliure de masclisme i racisme” guanya el premi 25N per la seva proposta de crear una guia per prevenir la violència masclista i racista en l’àmbit escolar.

23/11/2023 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

El projecte guanyador, “Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una societat lliure de masclisme i racisme”, inclou la creació d’una guia de feminisme interseccional i antiracisme, pensada com a eina per prevenir la violència masclista i racista en l’àmbit escolar. Permetrà dinamitzar accions formatives i s’adreçarà a estudiants, referents familiars i docents dels centres escolars de la ciutat. La guia serà una eina teoricopràctica destinada a fer conèixer com es configuren i com operen les actituds de racisme contra la població immigrant i a facilitar que el món educatiu pugui tenir un paper més actiu en la prevenció i l’erradicació del masclisme i el racisme.

Objectiu del premi

Enguany, en la divuitena edició, amb el lema “BCN antimasclista i antiracista”, el premi ha posat el focus a connectar dos eixos de discriminació, la violència masclista i la discriminació racial, per abordar les diferents realitats i reptes que aglutinen aquestes dues lluites i actuar-hi. Actualment no es pot parlar d’antimasclisme ni d’antiracisme si no és encreuant-los l’un amb l’altre per poder fer front a tot el ventall de realitats que comparteixen.

Les dones pateixen, pel fet de ser dones, més precarietat i vulnerabilitat quan coincideix el fet migratori. L’origen sovint comporta dificultats en diferents àmbits, com l’accés al mercat de treball o als serveis. A més, les dones acostumen a tenir responsabilitats de cura i són el pal de paller del nucli familiar. Ser dona i racialitzada, estrangera o refugiada accentua els prejudicis i, en conseqüència, el tracte i les oportunitats. I obrir-se pas socialment pot suposar recórrer camins limitats d’accés laboral, de precarietat, de discriminació i, fins i tot, d’explotació.

En aquest context, l’objectiu del premi és impulsar estratègies de prevenció que tinguin com a finalitat desenvolupar accions de recerca i reflexió i generar recursos i eines per a la prevenció de les violències masclistes.

Acte d’entrega

En l’acte, celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha donat a conèixer també com s’ha desplegat el projecte premiat l’any passat, “Totes som punts lila”, que ha creat un circuit de barri contra la violència masclista treballant des de la confiança i la proximitat veïnal que generen els comerços i equipaments del barri de Sant Antoni. Posteriorment, i abans de l’entrega del guardó d’aquest any, s’ha pogut gaudir de l’actuació de Miss Raisa, artista catalana, migrada i empoderada, amb el seu tema Otra vez. Per concloure l’acte ha interpretat dos temes el Cor Infantil i Juvenil de Palau Vincles, una formació sorgida a través del projecte Palau Vincles, que ofereix formació coral gratuïta a través d’espais en centres oberts, fundacions i escoles.

Un premi consolidat

Des de l’any 2005, l’Ajuntament de Barcelona convoca el premi 25 de Novembre amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, i en el marc de l’Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violència contra les dones.

Cada any el tema triat ofereix la possibilitat de reconèixer públicament una proposta que aborda qualsevol dels àmbits i formes de violència contra les noies, les dones i els seus fills i filles, i aportar-hi suport econòmic. Sigui quin sigui l’àmbit i el tema, la clau és promoure canvis socials en relació amb qualsevol mena de violència masclista.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades