Torna la Biennal Ciutat i Ciència

Debats, taules rodones, instal·lacions artístiques, ‘performances’, concerts, passejades, cinema i, fins i tot, teatre. Del 21 al 26 de febrer, la ciutat serà l’escenari de la tercera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, un dels esdeveniments més importants de la cultura científica de Barcelona, que té l’objectiu d’acostar el coneixement a la ciutadania, promoure el pensament crític i explorar les relacions entre els éssers humans i l’entorn natural, però també els vincles entre la ciència i altres disciplines.

09/02/2023 13:59 h

Ajuntament de Barcelona

La tercera edició de l’esdeveniment, que per primer cop tindrà lloc simultàniament a Barcelona i Madrid, situa el focus en el concepte de viure i vol analitzar les oportunitats que ofereix la ciència per donar resposta als reptes de l’actualitat i fer possibles models de vida més sostenibles.

Els comissaris de la Biennal són Helen Cole, doctora en Salut Pública i investigadora principal a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Josep Perelló, catedràtic al Departament de Física de Matèria Condensada de la Universitat de Barcelona, i Lluís Nacenta, llicenciat en Matemàtiques, titulat superior en Piano, escriptor i investigador en l’espai de confluència entre la música, l’art, la tecnologia i la ciència.

Quatre eixos inspirats en la vida

La Biennal s’articularà entorn de quatre eixos derivats del tema central d’aquesta edició:

  • Viure a la ciutat: en l’actualitat, més de la meitat de la població viu en entorns urbans, per tant, és imperatiu establir noves relacions entre l’activitat humana i la biodiversitat d’aquests ecosistemes. Les ciutats tenen un paper clau per combatre el canvi climàtic i són un escenari privilegiat per promoure l’acció des del coneixement científic.
  • Viure en equitat: igualtat de drets, envelliment digne, sanitat pública, respecte pel medi ambient… Arribar a la igualtat real tant en la societat com en la ciència encara avui és un repte al qual cal fer front.
  • Viure amb la ciència: una mirada a la vida de les persones científiques i també als procediments i mètodes que fan servir, a les fórmules per generar coneixement científic i a la participació de la ciutadania.
  • Viure la creativitat: l’art té la capacitat de comunicar conceptes abstractes i complexos. Les interseccions entre art i ciència permeten generar respostes als problemes de l’actualitat, en què la creativitat té un paper clau.

Un programa amb moltes sorpreses

Durant sis dies, la seu de Barcelona de la Biennal oferirà un programa variat, concentrat al districte de Ciutat Vella, amb dos-cents participants i més de setanta activitats.

A banda de les activitats més habituals, com xerrades, taules rodones i debats, la Biennal oferirà una gran quantitat d’iniciatives singulars.

El dimarts 21 de febrer tindrà lloc l’acte d’obertura, en què Josep Perelló i la xef Ada Parellada conversaran sobre el fet de viure a partir de la cuina.

A més, el 25 de febrer se celebrarà la Nit de la Ciència, que oferirà un conjunt d’activitats científiques i lúdiques per acostar la ciència a tothom.

L’art també hi serà molt present, amb set instal·lacions artístiques permanents, performances, concerts, cinema i altres accions que reflectiran les interseccions entre l’art i la ciència. També hi haurà temps per al teatre, amb una obra de La Perla 29 (25 de febrer) i es podrà gaudir de la lectura dramatitzada d’Oxigen, de Carl Djerassi i Roald Hoffmann (26 de febrer).

El dimecres 22 de febrer serà el Dia de la Ciència Ciutadana, una data que convida la ciutadania a prendre part de la ciència de manera activa.

Les altres fites destacades de la programació són els vespres de recerca (22, 23 i 24 de febrer) a la residència d’investigadors CSIC, on investigadors i investigadores acostaran els seus projectes a la ciutadania, i les passejades científiques pel Raval (24, 25 i 26 de febrer), que faran possible descobrir els diferents espais relacionats amb la ciència d’aquest barri de Barcelona.

La Biennal Ciutat i Ciència és una de les actuacions previstes al pla Barcelona Ciència 2020-2023 amb l’objectiu d’enfortir les activitats de divulgació i comunicació de la ciència, per generar capacitat crítica, de coneixement i vocació científica en totes les edats.

Tota la informació sobre aquest esdeveniment està disponible al web de la Biennal: https://www.biennalciutaticiencia.barcelona.

Etiquetes associades a la notícia