La Biblioteca Gabriel García Márquez guanya el Premi FAD Arquitectura 2023

20/10/2023 13:32 h

Biblioteques de Barcelona

La Biblioteca Gabriel García Márquez guanya el Premi FAD Arquitectura 2023 juntament amb el projecte Reggio School de Madrid.

Els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme són els guardons més longeus i reconeguts a Espanya i Portugal en aquestes disciplines, celebrant enguany la 65 edició. Com cada any, es reconeixen els millors projectes en les categories d’Arquitectura, Interiorisme, Ciutat i paisatge i Intervencions efímeres.

El jurat ha valorat “el ric procés de recerca dut a terme en paral·lel al desenvolupament de la proposta per reflexionar sobre la tipologia d’una biblioteca contemporània. La riquesa espacial, obtinguda a partir de l’articulació d’una constel·lació de situacions i subprogrames diversos, permet entendre aquest equipament públic com un condensador social. L’edifici desplega diferents estratègies programàtiques i espacials per activar el barri i crea el gran porxo d’entrada que estén la plaça i la porta al pati central, al costat de l’escala principal, tot articulant els diferents espais, estenent les activitats per ocupar zones exteriors en diferents nivells i creant obertures específiques cap als referents urbans.” I també “la resolució constructiva complexa duta a terme a partir d’elements de fusta de grans dimensions que aconsegueixen unir l’escala urbana amb la humana”.
Els responsables de l’obra són els arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano de l’estudi SUMA Arquitectura.

Aquesta distinció se suma al Premi Millor Biblioteca Pública del 2023 que va lliurar la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) el passat mes d’agost, el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura 2022 i el Primer Premio de la 51a edició dels Premios COAM que atorga el Colegio Oficial de Arquitectos de Madrid, entre altres.

Inaugurada el 28 de maig de 2022, la Gabriel García Márquez és la biblioteca central del districte de Sant Martí. Es tracta d’un edifici magnífic de sis plantes amb una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 m². Un equipament cultural i de proximitat per als veïns i veïnes d’un districte amb una gran vitalitat i activitat de la societat civil, organitzada en entitats del teixit social, cultural i educatiu del territori.

 

 

Etiquetes associades a la notícia