Nova mesura de govern per triplicar la potència fotovoltaica municipal fins al 2027

La nova mesura de govern, presentada al Ple del mes d’abril, vol impulsar la generació d’energia solar a la ciutat per donar compliment a un dels eixos principals de l’acord climàtic de Barcelona, que marca el repte de ser una ciutat neutra en carboni l’any 2030.

25/04/2024 17:52 h

Ajuntament de Barcelona

L’objectiu és triplicar la potència fotovoltaica municipal fins al 2027 i passar de les 117 instal·lacions de l’any 2023, que generaven l’equivalent al que consumeixen 3.178 llars cada any (5.848 kWp), a 384 instal·lacions i una potència de 19.244 kWp, el consum anual de 10.450 llars, de manera que s’estalviarien 8.660 tones de CO2. A més llarg termini, de cara al 2030, es pretén arribar a 27.244 kWp, una xifra que multiplicaria per 5 la del 2023.

Generació i gestió en l’àmbit municipal

La mesura de govern posa el focus en els equipaments de la ciutat perquè disposin de generació a la coberta i, a més, s’opti per reconvertir en generadors altres espais o infraestructures urbanes. Són escoles bressol municipals, seus de districte, biblioteques municipals, oficines municipals, centres socials o culturals, pèrgoles a l’espai públic, grades de camps de futbol municipals, infraestructures viàries, mercats municipals, habitatge públic, mitgeres, cementiris, aparcaments públics, escoles i instituts o centres esportius municipals.

En total, fins al 2027, es posaran en funcionament 207 instal·lacions noves, 38 de les quals ja estan en fase de licitació o d’obres i 169 en fase projecte, amb una inversió total de 32,1 milions d’euros.

Col·laboració i acompanyament als ens privats

Els particulars i les empreses que busquen incorporar generació fotovoltaica als edificis tenen a la seva disposició dues eines d’acompanyament i suport:

  • MES Barcelona: la iniciativa de col·laboració publicoprivada que inverteix en la instal·lació de plaques fotovoltaiques i en la rehabilitació energètica. L’Administració participa en la inversió aportant un màxim del 30%.
  • Moment Solar Barcelona: una acció per acompanyar les comunitats de veïns en tot el procés i les decisions per a la instal·lació de plaques solars als edificis.