Gairebé sis de cada deu adolescents senten insatisfacció amb el seu cos

L’Enquesta de factors de risc en estudiants de secundària (FRESC), elaborada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), posa de manifest un augment del malestar amb la imatge corporal en l’alumnat adolescent de la ciutat, que supera el 50% en ambdós sexes. L’enquesta aborda temes com la salut emocional, les relacions, l’alimentació o el consum de substàncies. En aquesta nova edició s’hi han incorporat temes nous, com l’entorn urbà, el medi ambient i el joc amb diners.

29/03/2022 16:58 h

Ajuntament de Barcelona

L’enquesta FRESC es fa periòdicament als centres educatius de Barcelona amb l’objectiu de conèixer els comportaments i actituds relacionats amb la salut de l’alumnat de 13 a 19 anys. S’ha enquestat 3.290 alumnes de segon i quart d’ESO i de segon de batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà (CFGM), de febrer a maig del 2021. 

Segons l’enquesta, tot i que empitjoren alguns indicadors respecte al 2016, la població adolescent de Barcelona presenta una bona salut global. Es destaca positivament que el 75% dels i de les adolescents afirmen tenir unes relacions familiars i escolars bones o molt bones. En general, però, es posen de manifest desigualtats de gènere i socioeconòmiques.

Entre els resultats destaca l’augment del malestar amb la imatge corporal, que és superior en les noies (un 63%) que en els nois (55%). A més, cal destacar que l’aspecte físic és la causa de discriminació principal en ambdós sexes. El 53% de les noies i el 39% dels nois s’han sentit discriminats pel seu aspecte físic. Destaca també l’augment respecte al 2016 de la discriminació de gènere, segona causa de discriminació en les noies. En concret, quatre de cada deu noies enquestades s’han sentit discriminades pel fet de ser dones, mentre que en el cas dels nois aquesta situació es dona en un de cada deu.

D’altra banda, es constata l’empitjorament de la salut mental entre la població adolescent, especialment en les noies i en els barris desfavorits, ja que quatre de cada deu noies manifesten que senten malestar emocional. Els resultats també indiquen que un 16% de les noies declaren sentir-se sovint soles. Aquest sentiment de solitud gairebé duplica el dels nois i és superior en barris socioeconòmics més desfavorits.

Addicció al joc, consum de substàncies i medi ambient

En aquesta edició de l’enquesta s’ha preguntat per primera vegada per aspectes relacionats amb el joc amb diners. Segons els resultats, és més freqüent en els nois i augmenta amb l’edat. Un 12% dels nois declaren haver jugat amb diners el darrer any i un 6% afirmen que tenen la necessitat de mentir per continuar jugant o bé d’apostar més diners en el joc.

Pel que fa a les substàncies addictives, les dades indiquen que el consum de tabac, alcohol i cànnabis continua la tendència a la baixa, sobretot en els nois, encara que continua sent superior que en les noies. Quant a l’alcohol, el consum intensiu baixa, sobretot entre l’alumnat de 17 a 19 anys.

Pel que fa a l’entorn, l’enquesta posa de manifest que el 73% dels nois i noies es mostren preocupats pel canvi climàtic i consideren que les seves accions poden contribuir a combatre’l. Aquesta consciència climàtica és més elevada en les noies i entre l’alumnat dels centres situats als barris més afavorits.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades