Aliança institucional per detectar irregularitats laborals

La Guàrdia Urbana i la Direcció General de la Inspecció de Treball de la Generalitat de Catalunya han signat un protocol per treballar conjuntament per identificar i inspeccionar casos d’irregularitat laboral. El protocol permetrà una comunicació i actuació conjunta i l’establiment d’un canal directe, ràpid i efectiu per detectar, investigar i erradicar pràctiques incorrectes i infraccions en el món laboral.

Es vol posar així la seguretat al servei de l’ocupació de qualitat i aprofitar tota la capacitat i el coneixement territorial dels 3.500 agents de la Guàrdia Urbana per millorar les condicions laborals i combatre la precarietat.

A la vegada, s’enfortirà encara més el servei dels punts de defensa dels drets laborals de Barcelona Activa, que es convertiran en punts de detecció de les irregularitats i posaran en coneixement de la Inspecció de Treball situacions d’infracció flagrant del dret laboral, sobretot quan tinguin a veure amb drets fonamentals o situacions que afectin un nombre elevat de persones.

La comunicació d’aquestes infraccions es farà seguint el mateix canal i els requeriments d’informació directa amb la Inspecció del Treball.

Menys economia submergida, menys precarietat i menys frau fiscal

Paral·lelament es crearà una taula de treball amb sindicats per definir conjuntament formes d’actuació i estratègies en matèria d’inspeccions.

Mentre es prenen les mesures per reactivar l’economia i sortir del context marcat per la pandèmia, el consistori vol evitar que la crisi actual comporti un empitjorament de les condicions de treball, sobretot en els col·lectius més afectats per la crisi, com joves i dones. També es vol alertar sobre els possibles riscos laborals associats a la doble transició, digital i ecològica, quant al canvi de model i de tendències en el treball.

Impuls de nous sistemes d’actuacions d’inspecció conjuntes

La Guàrdia Urbana, en l’exercici de les seves funcions d’inspecció, vigilància i control, pot detectar indicis i proves de pràctiques irregulars que afecten el compliment de la normativa sobre estrangeria, matèria laboral, seguretat i salut i, també, seguretat social, que és competència de la Generalitat a través de la Inspecció de Treball. Per això, es considera necessari impulsar nous sistemes d’actuacions d’inspecció coordinades i conjuntes.

 

Etiquetes associades a la notícia