IniciPréstec a l'exposició: 'Bacus, les màscares del déu'

Préstec a l'exposició: 'Bacus, les màscares del déu'

Bacus és el déu romà del vi, del teatre i de la fecunditat. Equivalent al grec Dionís, recull també tradicions molt antigues i aglutina altres divinitats. Capaç d’encomanar el furor, la passió i el frenesí, representa els aspectes més irracionals de l’ésser humà per contraposició al sentit de l’ordre i de la mesura encarnat per Apol·lo.

Aquesta mostra itinerant, dissenyada i produïda pel Museu de Badalona (28/03/2019 - 09/06/2019), inclou una cinquantena de peces romanes procedents de diferents museus, un d'ells el Museu Frederic Marès, i jaciments arqueològics de Catalunya, les quals testimonien l’arrelament d’aquesta divinitat en la societat de l’època romana i que permeten descobrir totes les màscares d’aquest déu polièdric i complex.

Els objectes vinculats al déu Bacus, que mai abans s’havien reunit en una mateixa mostra, converteixen l’exposició en una oportunitat única per viatjar a la cultura mitològica dels nostres avantpassats i per conèixer els orígens d'aquest déu –l’últim que ingressà a l’Olimp- amb tantes cares, hereu de diverses tradicions i un dels més populars de l’època romana, gràcies a la seva procedència humil i a les seves nombroses aventures.

LLoc: Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM-Vilafranca del Penedès)

Dates: Del 21 d'agost al 25 d'octubre de 2020

 

El Museu ha cedit en préstec tres aplics decoratius:

 

 Plaqueta decorativa amb sàtir tocant una xyrinx

 Plaqueta decorativa amb figura femenina
 Plaqueta decorativa amb sàtir nu