IniciTorna el Loop Festival Barcelona

Torna el Loop Festival Barcelona

El LOOP FESTIVAL BARCELONA 2023 torna al Museu enguany amb la proposta Més enllà del visualcomissariada per la Fundación Ernesto Ventós, que proposa una trobada entre tres figures referents del món de l’art i del col·leccionisme: Frederic Marès, José Val del Omar i Ernesto Ventós.

Frederic Marès ens dona un continent ple de sentit social i històric. Ens traslladem a la Sala de les diversions del Museu Frederic Marès. En ella, veiem com els avenços científics i tecnològics del s. XIX arriben al gran públic a través de l’oci i del divertiment. La innovació caracteritza els objectes d’aquesta sala, quedant especialment reflectida en les joguines òptiques com són la llanterna màgica, el poliorama panòptic o el zoòtrop.

En aquest espai, situem Óptica Biónica (1974-1982), instal·lació creada per Val del Omar, basada en una de les seves tècniques experimentals: “l’òptica biònica energètica ciclo-tàctil”. Amb aquesta tècnica, el cineasta pretén portar la imatge a una posició estranya i analítica, fent ús dels fenòmens propis de la visió humana per generar propostes que es troben a cavall entre allò estètic i allò tecnològic. L’obra es disposa a prop de les joguines òptiques, amb les quals connecta formalment i simbòlicament; un diàleg entre allò lúdic i allò experimental. Aquestes representen la vocació més primigènia de l’autor, qui enginyava projeccions i llanternes màgiques durant la seva infantesa.

Óptica Biónica forma part de la colección olorVISUAL, construïda per Ernesto Ventós, des d’una perspectiva única i excepcional. Ventós va defensar que l’art havia d’entendre’s més enllà del visual i va construir una col·lecció a través del sentit de l’olfacte. Les obres que adquireix no són seleccionades per la seva estètica, sinó pel record olfactori que aquestes desperten en la seva memòria. Seguint el seu llegat, Óptica Biónica s’acompanya amb una essència aromàtica molt especial, composta per farigola, camamilla, te, llorer, marduix i coriandre.

Més informació al web del LOOP Festival

 

Dates: Del 14 al 26 de novembre de 2023

Lloc: Sala de les diversions
Horari: De dimarts a dissabte, 10-19 h; diumenges i festius, 11-20 h
Organitza: Loop Festival Barcelona 2023