IniciVII Cicle de concerts Musicant el Museu Frederic Marès

VII Cicle de concerts Musicant el Museu Frederic Marès

MUSICANT EL MUSEU FREDERIC MARÈS

VII Cicle de concerts de petit format, inspirat en les col·leccions del Museu

De febrer a juny de 2022 presentem el VII cicle de concerts, que recupera el clàssic programa de cinc produccions, després de dos anys alterats per la pandèmia. El retorn a la nostra normalitat ens encoratja per seguir treballant i presentar un cicle d’interès on música, obres i objectes s’entrellacen per oferir propostes singulars i engrescadores, sorgides de la interacció entre el Museu i l’ESMUC. Aquesta iniciativa serveix d’estímul per als joves graduats de l’ESMUC, afavorint la creació de projectes ad hoc que després ells incorporaran com a experiència professional.

No són concerts a l’ús. És una activitat integrada a les sales del Museu. Cada espai seleccionat es converteix en una sala de cambra adaptada a les necessitats del concert. La programació és eclèctica i aborda estils i gèneres diferents, per a tots els gustos. La recuperació del ric patrimoni musical sempre ha estat un objectiu explícit de cada cicle. Enguany dediquem dos concerts a l’obra de dones compositores com Pauline Viardot-García o la contemporània Elisabet Raspall.

La recent celebració del bicentenari del naixement de Pauline Viardot-García (1821-1910) ha propiciat més interès cap a una de les figures femenines de més talent del segle XIX. Artista polifacètica va destacar com a pianista, intel·lectual i pedagoga, i aquesta temporada la descobrirem com a compositora en el recital de veu i guitarra del duet Cantos del Aire. L’artista Elisabet Raspall tancarà el cicle de concerts al Pati del Museu amb una matinal de jazz contemporani i la presentació del seu últim projecte Links, acompanyada del saxofonista Marcel·lí Bayer. Els vincles de l’artista amb Tete Montoliu, del qual es compleixen 25 anys de la seva mort, ressonaran com a homenatge durant el concert.

 

Venda d'entrades: 3€. Per internet a bcn.cat/cultura/reserves_MFM.

A taquilles del Museu, dins els horaris d’obertura. L'entrada al concert inclou la visita al Museu.

*El Museu reserva un nombre reduït d’entrades per a la venda a taquilles el mateix dia del concert, en el cas que no s’hagin exhaurit.

 

A continuació us detallem els cinc concerts, que també podeu consultar al programa general.

Barcelona-París, l’esperit romàntic de les cançons de saló

20 de febrer de 2022, 12:00 h

Sala femenina

Intèrprets: Cantos del Aire. Laura Martínez Boj, soprano i Bernardo Rambeaud, guitarra romàntica.

Obres de: Ferran Sor, Federico Moretti, Ferdinando Paër, Manuel García i Pauline Viardot-García.

La Sala femenina exposa una gran diversitat d’objectes relacionats amb la dona i el romanticisme del segle XIX. Rere cada objecte que conservem podríem descobrir mil històries amagades que ens sorprendrien. La història de la mezzosoprano Pauline Viardot-García (1821-1910), tot i ser desconeguda, no deixa de ser extraordinària. Filla del tenor Manuel García (1775-1832) i de la soprano Joaquina Briones (1780-1854) fou una artista polifacètica que va destacar com a compositora, pianista, intel·lectual i pedagoga. Les seves composicions, majoritàriament òperes de cambra i cançons, li atorguen un lloc privilegiat en el repertori musical del segle XIX. De Ferran Sor (1778-1839) escoltarem les famoses Seguidillas boleras. Completarà el programa les cançons de Ferdinando Paër (1771-1839) i de Federico Moretti (1769-1839).

 

Música de taula a la Barcelona del segle XIX

20 de març de 2022, 12:00 h

Sala femenina

Intèrpret: Roger Illa, piano de taula. 

Obres de: Leopold Kozeluch, Daniel Steibelt, Ferran Sor, W.A. Mozart, F.J. Haydn i Carles Baguer.

Barcelona, a finals del segle XVIII i principis del XIX, va ser un reflex i testimoni de l’esperit de la Revolució Industrial. Fruit dels canvis socials i aires llibertaris s’instal·len a la ciutat tallers i petites fàbriques d’instruments musicals. L’etiqueta comercial de la marca de pianos Bernareggi que conservem al Museu, així ens ho indica. D’entre tots, el fortepiano i el piano de taula en seran els protagonistes i la seva manufactura afavorirà un comerç viu que les classes benestants aprofitaran per promoure la música tant a salons particulars com a teatres i esglésies. Segons la premsa de l’època, Barcelona va ser una de les primeres ciutats on es va representar l’òpera Cosi fan tutte de W.A. Mozart al teatre de la Santa Creu, l’obertura de la qual escoltarem durant el concert en versió fortepiano.

 

Un concert espiritual: Telemann, Marais i Couperin

24 d’abril 2022, 12:00 h

Sala del Barroc (sala 25)

Intèrprets: Miguel Bonal, viola de gamba; Nicole Wolfsohn, flauta de bec i Darío Tamayo, clavicèmbal. 

Obres de: Marin Marais, George Philipp Telemann i Françoise Couperin.

La Sala del Barroc ens ofereix el més semblant a la representació musical d’un concert de cambra de finals del segle XVII fins a la meitat del XVIII. El trio barroc format pel clavicèmbal, la viola d’arc i la flauta de bec ens recorda el format instrumental històric mentre contemplem escultures i pintures barroques, entre les quals destaca la Immaculada Concepció d’Antoine Dupar, realitzada entre 1718 i 1728,  que ens observa de lluny amb rostre suau i amable i ens predisposa per al concert. Un repàs genuí al repertori instrumental de cambra barroc per excel·lència amb compositors com Marin Marais (1656-1728), François Couperin (1688 – 1733) i George Philipp Telemann (1681-1767).

 

Tres joves, una nova escultura del Museu

29 maig de 2022, 12:00 h

Estudi-biblioteca de Frederic Marès

Intèrprets: Llum Colomer, piano; Sara Sarroca, soprano; Ula Bardlowska, soprano; Gema Hernández, mezzo-soprano; Cláudio Suzin, piano; Sandra Casanova, piano; Marc Laliga, piano i Ferran Mitjans, tenor. Alumnes del Màster de Lied de l’ESMUC. Coordinadora: Assumpta Mateu.

Obres de: Eduard Toldrà, Henry Duparc i Frederic Mompou. 

El Museu adquirí l’obra Tres joves (1915-1922) de Frederic Marès, amb el propòsit de completar l’època primerenca de l’escultor. Aquesta composició femenina, d’inspiració noucentista, s’ha incorporat recentment a l’Estudi-biblioteca de Frederic Marès juntament amb la resta d’obres de l’artista. Celebrem aquesta presentació amb un recital per a veu i piano que inclou compositors com Eduard Toldrà (1895-1962)-coetani de Marès en aquesta primera etapa artística- i portaveu de poetes com Tomàs Garcés, Joan Maragall o Josep Carner. Escoltarem El combat del somni de Frederic Mompou (1893-1987) a l’Estudi-biblioteca de Frederic Marès, una manera de recordar l’amistat entre els dos artistes i posar en valor les partitures de Mompou que conserva el Museu.

 

Links. Homenatge a Tete Montoliu

19 juny de 2022, 12:00 h

Pati del Museu

IntèrpretsElisabet Raspall World Trio amb Marcel.lí Bayer. Elisabet Raspall, piano i composició, Tom Warburton, contrabaix i Jarrod Cagwin, percussió. Marcel·lí Bayer, saxòfons. 

El Pati del Museu acull una sessió matinal de jazz liderada per Elisabet Raspall, pianista, compositora i cantant, amb la col·laboració especial del solista internacional Marcel·lí Bayer. Raspall ens presenta Links, un treball creatiu i actual inspirat en les seves arrels jazzístiques, amb un repertori subtil, fresc i directe i uns resultats musicals que de ben segur ens sorprendran. Hi trobarem una picada d’ullet, en forma d'homenatge al seu amic Tete Montoliu de qui es compleixen 25 anys de la seva mort.  El gramòfon que avui contextualitza el concert és un dels primers enginys humans per retenir i emmagatzemar el so, és a dir, gravar-lo per després reproduir-lo en qualsevol lloc i moment, improvisadament, talment com el concert que us presentem.