HomeUn nou cicle de concerts 'Musicant el Museu Frederic Marès'

Un nou cicle de concerts 'Musicant el Museu Frederic Marès'

El Museu organitza el IX cicle Musicant el Museu Frederic Marès amb una nova temporada de cinc concerts programats de febrer a juny de 2024, els diumenges a les 12 h.

És un cicle de cinc concerts de petit format, inspirat en les col·leccions del Museu i organitzat amb la col·laboració de l’Esmuc. Escultures i objectes dialoguen amb la música, a partir d’un procés creatiu i artístic pensat perquè el públic gaudeixi d’unes propostes úniques i singulars les matinals de diumenge. Museu i Esmuc fomenten l’ intercanvi d’informació i coneixement al servei de l’art i la música on professorat, estudiants i alumnis participen activament de cada projecte musical.

Enguany celebrem dos concerts commemoratius relacionats amb les nostres col·leccions, per una banda el 50è aniversari de la mort de Pau Casals rememorant la trobada entre el mestre i Frederic Marès l’any 1969 a Puerto Rico, i per l’altra el concert dedicat a la figura de Francesca Bonnemaison, pedagoga i activista en pro de l’educació de la dona, a partir de la col·lecció de labors que d’ella es conserva al Museu i amb motiu dels 75 anys de la seva mort.

L’exposició temporal Emocions. Imatges i gestos del passat i del present, és la font d’inspiració per crear un diàleg entre la tradició i la contemporaneïtat a partir de la composició de Bernat Vivancos Vocal Ice, un cant d’amor, el lament de la Verge Maria que plora el seu fill a imatge i semblança de la Pietat renaixentista. Amb el concert Mirades d’infant, a càrrec dels alumnes del Màster de Lied de l’Esmuc, recuperem les escultures primerenques dels retrats infantils de Marès per dialogar amb la música recreada en els jocs d’infants.

Celebrarem al Pati del Museu el concert de cloenda, a càrrec dels alumnes del departament de Moderna de l’Esmuc.

 

PREUS i VENDA D’ENTRADES
L’entrada al concert inclou la visita al Museu Venda: 5 €
. Per internet
. A taquilles del Museu, dins els horaris d’obertura
*El Museu reserva un nombre reduït d’entrades per a la venda a taquilles el mateix dia del concert, en el cas que no s’hagin exhaurit.

 

A continuació detallem els cinc concerts, que també podeu consultar al programa general.

Pau Casals i Frederic Marès. Un encontre a Puerto Rico

18 de febrer de 2024, 12 h

Estudi-biblioteca de Frederic Marès

Intèrprets: Carles Civera, violí; Salvador Bolon, violoncel i Paulina Dumanoitte, piano

Obres de: J. Brahms. Trio núm. 1

Una fotografia conservada a l’arxiu del Museu amb Pau Casals (1876-1973) i Frederic Marès (1893-1991) el març de 1969 a Puerto Rico i unes notes manuscrites evocadores de l’encontre, és el punt de partida per rememorar musicalment aquesta trobada. Amb el trio de corda emularem el conjunt format pel violoncel·lista Pau Casals, el pianista Alfred Cortot i el violinista Jacques Thibaud, un dels grups de cambra amb més renom i projecció internacional des de primers de segle XX fins que es dissolgué el 1933. Concert relacionat amb els actes de commemoració de l’Any Casals, en el 50è aniversari de la seva mort.

Francesca Bonnemaison, “Jo sóc la dona de les labors”

17 de març de 2024, 12 h

Sala femenina

Intèrprets: quartet de vent i piano (alumnis)

Obres de: Maria Rodrigo, Francis Poulenc

Concert homenatge a Francesca Bonnemaison (1872-1949), pedagoga i defensora dels drets de la dona. La figura de Bonnemaison es complementa contemporàniament amb Maria Rodrigo (1888-1967), compositora, pedagoga i pionera en l’estudi de la composició. Darrere la frase de Bonnemaison “Jo sóc la dona de les labors” s’amaga una gran afició per les col·leccions i la creació de labors. El gabinet del col·leccionista del Museu conserva un conjunt de brodats provinents de la col·lecció de Francesca Bonnemaison, donats per la família. Concert amb música del primer terç del segle XX per commemorar els 75 anys de la seva mort.

Emocions compartides, art del passat i del present

 21 d’abril de 2024, 12 h

Sala 14

Intèrprets:  octet de violoncels de l’Esmuc. Coordinació: Oleguer Aymamí

Obres de: Tomàs Luís de Victoria, Josquin Des Prés i Bernat Vivancos.

L'exposició temporal del Museu Emocions. Imatges i gestos del passat i del present planteja un itinerari emocional que ens porta de la tristesa a l'alegria, a través d'escultures del segle XII al XVI del Museu i obres d'artistes del segle XX, com Lucio Fontana i Antoni Tàpies, i del segle XXI, com Bill Viola. Oportunament, l’obra Vocal Ice per a soprano solo i octet de violoncel del compositor Bernat Vivancos és un cant d’amor, és el consol, és el lament de la Verge Maria que plora el seu Fill davallat de la creu, sobre la falda,  amb una veu “de gel”, trencadissa però dolça, que ens convida a compartir-la. L’obra es contraposa amb uns motets de Tomàs Luís de Victoria amb veu i arranjament instrumental. Concert amb motiu de la celebració de l’Any Tàpies.

Mirades d’infant

12 de maig de 2024, 12 h

Estudi-biblioteca de Frederic Marès 

Intèrprets: Cantants i pianistes del Màster de Lied de l’Esmuc. Coordina: Assumpta Mateu

Obres de: W.A. Mozart, F. Schubert, R. Schumann, Hugo Wolf i compositora

El Museu conserva un conjunt d’escultures de retrats d’infants de Frederic Marès. L’interès de l’escultor per atrapar l’expressió de les mirades innocents i  pures de la infantesa es reflecteix, especialment, en les seves escultures del primer terç del segle XX. Son retrats que sovint formen part del seu entorn familiar o d’amistat. Així, coneixem els bustos de Tomàs Benet i els dels seus nebots Josep Marès Ibáñez- conservat al Museu- i de  Soledat Marès. Des d’aquesta mateixa perspectiva els alumnes del Màster de lied busquen aquest joc de mirades a través de cançons de W. Amadeus Mozart, Franz Schubert, Robert Schumann i Hugo Wolf, un programa que us convida a acompanyar-nos en aquesta particular forma de mirar.

Concert al Pati del Museu 

16 de juny 2024, 12 h

Pati del Museu Frederic Marès

Intèrprets: alumnes de Jazz, Flamenc, Música Moderna i d’Arrel de l’Esmuc

Un concert al Pati del Museu per celebrar la cloenda de la temporada i la Festa de la Música. Una selecció d’obres medievals del Museu com a inspiració de la música que escoltarem amb estudiants i alumnis de l’Esmuc. Concert amb connexió visual amb les obres escollides de l’exposició permanent del Museu.