Vés al contingut

Cooperatives, empreses i organitzacions de l’ESS

MESURES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Consulta tots els recursos per cooperatives i empreses de l'EconomiaSocial i Solidària que tens a l'abast per fer front a la crisi per laCovid-19: subvencions i altres mesures econòmiques davant lasituació de pandèmia global, recursos d’orientació jurídica iassessorament fiscal i empresarial, cursos online i programesformatius per a professionals i empreses i altres recursos dereactivació econòmica a la ciutat.

Ajuts econòmics

 • S’ha reforçat el Servei de Finançament Empresarial de Barcelona Activa per donar suport a les persones autònomes, empreses i entitats en la cerca dels recursos financers necessaris per fer front a situacions de tensió de tresoreria o a necessitats de finançament a mitjà i llarg termini. Aquest servei ofereix acompanyament en la tramitació dels ajuts i línies de finançament específics per la covid-19.

  Servei permanent

 • Cooperació amb quatre de les entitats representatives de l’ESS (de segon nivell i superiors) en l’impuls d’accions i plans de contingència per fer front als efectes de la covid-19 en les seves entitats associades (més de 2.000).

  S’establiran convenis de col·laboració amb subvenció directa (amb un import global de 150.000 euros), per al desenvolupament d’accions i plans de contingència que generin recursos i instruments per fer front als impactes derivats de la situació d’emergència sanitària i per a la recuperació econòmica de les empreses i entitats de l’economia social i solidària.
  Aquestes hauran de ser accions concretes de suport a les empreses i entitats (formacions, acompanyaments, consultories…) enfocades a donar resposta a la situació de crisi, per contenir, reactivar i consolidar els projectes.

  Els convenis són amb l’entitat que agrupa tot l’àmbit (Associació d’Economia Social de Catalunya, AESCAT), la Federació Cooperatives de Treball de Catalunya, la Federació Cooperatives d’Habitatge de Catalunya, la Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària.

  Última actualització: 17/06/2020

 • S’amplien 400.000 euros (i s’arriba, per tant, a un volum de 4 milions d’euros de línia de crèdit) als fons de crèdit publicocooperatius amb Coop57 i Fiare Banca Ètica. Aquesta mesura està destinada a empreses i entitats de l’economia social i solidària de Barcelona amb necessitats de liquiditat: permet donar resposta a les noves necessitats que puguin sorgir pels efectes de la covid-19, i donar crèdits a projectes que, tot i la seva viabilitat econòmica i interès sociocomunitari, podrien tenir més risc de morositat.

  Última actualització: 17/06/2020

 • Conveni amb subvenció directa (45.000 euros totals) amb Coòpolis, com a agrupació gestora de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona per a accions d’assessorament a cooperatives de la ciutat en els seus plans de contingència i reactivació socioeconòmica, posant especial atenció en l’àmbit de les cures i els projectes de persones migrades (i d’altres com el cultural on ja hi ha un embrió de coordinació intercooperativa) així com per garantir una correcta coordinació i complementarietat d’accions i programes.

  Última actualització: 17/06/2020

 • Crida a iniciatives econòmiques transformadores (amb component digital o de plataformització) amb prioritat en el sectors d’alimentació, cures i cultural.

  Les iniciatives tindran el suport d’una campanya de matchfunding, assessorament per la digitalització que faciliti la viabilitat econòmica i l’acompanyament d’actors claus en model match partnership, seguint la lògica de 5 hèlices (participació de la societat civil, el sector empresarial, la investigació, l’administració pública i la transició socioeconòmica) i de la intel·ligència col·lectiva ecosistèmica.

  Última actualització: 17/06/2020

 • Conjunt de recursos per ajudar el teixit comercial i el sector de la restauració a fer el salt al món digital. El nou servei inclou l’assessorament necessari per crear un pla de digitalització, l’accés a un catàleg formatiu amb més de 50 cursos per seguir en línia i una línia de subvencions.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en funcionament, amb les companyies subministradores d’aigua als 36 municipis metropolitans, un programa d’ajuts econòmics adreçats a les petites i mitjanes empreses i als treballadors/ores autònoms per poder fer front als rebuts d’aigua i a la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR).

  El nou paquet de bonificacions està destinat a empreses amb menys de 50 treballadors/ores i amb un volum de negoci inferior als 8 milions d’euros anuals, així com a treballadors/ores autònoms.

  A més, les famílies que a causa de la crisi actual redueixin els ingressos poden disposar de la tarifa social de l’aigua i de la TMTR.

  Més informació

 • L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat les bases d’una nova línia de subvencions a projectes que treballen contra la feminització de la pobresa, és a dir, per la reducció de la pobresa i la precarietat de les dones, dotada amb un import total de 150.000 euros pels anys 2020 i 2021. La mesura forma part del pla de xoc social contra els efectes de la crisi provocada per la Covid-19, una emergència que ha tingut un impacte major en les dones, atès el seu punt de partida més vulnerable abans de la crisi.

  Els ajuts per a projectes contra la feminització de la pobresa se sumen als diferents dispositius de suport per a entitats sense ànim de lucre que treballen contra els efectes de la Covid-19. En aquest sentit, l’Ajuntament ha preparat un paquet d’ajudes amb una inversió de 500.000 euros per aquelles iniciatives solidàries que han treballat en projectes d’alimentació durant la Covid-19. Aquests ajuts, d’entre 10.000 i 12.000 euros, es destinaran a entitats de base per arribar a una quarantena d’organitzacions que hagin mantingut els seus serveis d’alimentació o n’hagin engegat de nous coincidint amb els moments més durs de la pandèmia.

  Alhora, amb l'objectiu de combatre la precarietat i facilitar l'empoderament, entre finals del 2020 i principis del 2021 tindrà lloc una nova edició del programa “Dones amunt”, amb la confecció de cinc nous grups de dones als barris de Ciutat Meridiana, Besòs, Roquetes, el Poble-sec i el Raval o Trinitat Vella.

  Última actualització: 24/07/2020

 • L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el programa Crea Feina a través de Barcelona Activa d’ajuts a la contractació per alleugerir les despeses que afronta la teva empresa a l’hora de realitzar noves contractacions i per fomentar l’ocupació a la ciutat.

  El Programa ofereix ajuts de 5.000 euros per contractar persones en situació d’atur i empadronades a la ciutat de Barcelona. Els contractes han de ser d’un mínim de sis mesos (o indefinits) i a jornada completa. Les empreses de l’Àrea Metropolitana poden presentar les seves sol·licituds fins el 30 de juny de 2021.

  Última actualització: 2/2/2021

 • Per fomentar l’ocupació i l’activitat empresarial, Mercabarna ha activat un ajut de 5.700 euros per a empreses alimentàries o florals que contractin joves acabats de titular en centres públics o professionals formats a Mercabarna en situació d’atur.

  Última actualització: 27/12/2020

 • Les subvencions generals de la ciutat del 2021 inclouen un apartat específic per al comerç, dotat amb 1,6 milions d’euros. Hi ha tres modalitats, enfocades a la dinamització comercial, a donar suport professional i a la digitalització.

  Última actualització: 27/12/2020

 • L'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, obre la cinquena convocatòria d'ajuts per finançar projectes que impulsin l'economia dels barris de la ciutat de Barcelona. Els ajuts són de fins al 80% del pressupost total del projecte, amb un màxim de 50.000 euros d’import subvencionat.

  Es busquen projectes arrelats al territori que fomentin l'emprenedoria i l'empresa, la dinamització de locals en planta baixa, la innovació socioeconòmica, l'ocupació de qualitat, el turisme responsable i sostenible, el consum responsable, els models agroalimentaris sostenibles, les indústries creatives i la logística amb vehicles zero emissions.

 • S’obre una nova línia de subvenció de les despeses d’organització de concerts de gran format per ajudar un dels sectors afectats pels efectes de la pandèmia de la covid-19 i promoure els concerts els mesos d’estiu als espais del Parc del Fòrum o de l’Anella Olímpica.

  La nova línia de subvencions destinarà 500.000 euros a reduir els costos operatius de l’organització de concerts de gran format per part dels promotors musicals. 

  Última actualització: 28/4/2021

ASSESSORAMENT

 • Servei d’Orientació Jurídica de Barcelona Activa, en col·laboració amb el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, per donar suport a les persones autònomes i petites empreses que vulguin resoldre dificultats per fer front al cànon de lloguer derivades de l’afectació de la covid-19.

  Última actualització: 17/06/2020

 • Si vols treballar en un nou projecte empresarial, accedeix als Serveis d’Emprenedoria de Barcelona Activa.

  Servei permanent

 • Serveis d’assessorament a persones autònomes, empreses i entitats de l’economia social i solidària: constitució, finançament, gestió del talent, transmissió, internacionalització, transformació digital, etcètera.

  Servei permanent

 • A través d’aquest formulari es responen dubtes sobre el pla de xoc i es pot oferir suport de proximitat.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’objectiu d’aquesta guia ha estat generar un document que analitzi les problemàtiques específiques de cada tipologia d’aquests actes culturals, per extreure’n un seguit de criteris que permetin dur-les a terme de manera adaptada a les mesures bàsiques de protecció i prevenció davant de possibles contagis de covid-19.

  Última actualització: 17/06/2020

 • S’ofereix servei d’acompanyament personalitzat a empreses d’economia social i solidària, en estreta col·laboració amb serveis, operadors i agents de l’ecosistema ESS i amb assessorament especialitzat d’experts, per al ressorgiment de 350 empreses. Inclou formacions grupals per a la reactivació d’empreses i entitats; un mapa de necessitats de l’ecosistema ESS en col·laboració amb agents de l’ESS, per definir accions conjuntes, i una bústia en línia de consultes i respostes ràpides.

  Última actualització: 17/06/2020

 • Programa a mida per a la revisió, la reactivació i la reinvenció empresarial, dirigit a aquelles empreses i iniciatives de l’economia social i solidària que hagin quedat molt afectades per l’impacte econòmic causat per la covid-19. Inclou programes de reactivació específics per als sectors de cures, tèxtil, cultura i economies col·laboratives.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’Espai Consum Responsable promou una nova cultura de consum, conscient i compromesa, per tal d’incidir positivament en la qualitat de vida de les persones i el medi ambient. Durant el confinament, l’equipament va sumar-se al món virtual per ensenyar a la ciutadania com passar a l’acció i repensar maneres de viure i de consumir, i així tornar a una nova normalitat que posi la vida al centre.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L'Oficina de l'Esport de Barcelona és un servei que l'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Institut Barcelona Esports, posa a disposició del sector esportiu de la ciutat per tal d'oferir-li suport, de manera gratuïta, en la gestió de les seves activitats i projectes. El servei informa, assessora i ofereix formació en matèries laborals, jurídiques, comptables, de comunicació i mediambientals, així com dels diferents tràmits de les administracions públiques, com són subvencions, ajuts o presentacions de pliques, entre d'altres.

  Servei permanent

 • Assessorament especialitzat adreçat a empreses, persones autònomes, empreses emergents, cooperatives, entitats o associacions vinculades al sector esportiu de la ciutat, per informar-les dels ajuts i recursos que l'Ajuntament i altres administracions i institucions posen al seu abast per pal·liar el possible impacte de la covid-19 en la viabilitat dels seus projectes empresarials o esportius.
  El servei el prestarà l'Oficina d'Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa, mitjançant el Centre d'Atenció Telefònica habilitat a tal efecte:

  •  T: 900 533 175 (de 9 a 18 h, de dilluns a divendres)
 • Servei integral d’assessorament i d’acompanyament a la inclusió laboral dirigit a les empreses amb visió de futur i compromeses amb la inclusió laboral. 

  El servei està format per un equip de professionals experts en l’àmbit de la inclusió laboral de la Xarxa per a la Inclusió Laboral de Barcelona (XIB).

  El servei ofereix el següent:

  • Informació sobre els beneficis socials i corporatius de la inclusió laboral.
  • Acompanyament a la persona i a l’empresa en els processos de selecció i en el lloc de treball.
  • Informació i assessorament en matèria d’accessibilitat a l’entorn laboral.
  • Accions formatives per garantir la inclusió.

  Podeu contactar amb el servei Inclou Futur. 

  Més informació

  Servei permanent

 • InnoBa ofereix acompanyament per impulsar projectes socioeconòmics en l’àmbit de l’economia social i solidària. El servei ofereix assessorament, entre d'altres en: generació de la idea, legislació, fiscalitat, comunicació, finançament, organització i gestió d'equips i acompanyament en l'elaboració del pla d'empresa.

  Última actualització: 3/2/2021

 • Un nou servei web d’informació recull tots els recursos econòmics i de suport adreçats especialment a les microempreses, pimes, autònoms i treballadors, els més afectats per les caigudes de facturació durant l’estat d’alarma. També dona servei a qualsevol empresa, cooperativa, entitat o associació que ho sol·liciti.

  El portal web inclou un paquet de serveis, accions i ajuts dissenyats específicament per fer front a aquesta situació temporal d’incertesa, falta de liquiditat i aturada general d’activitat.

  El nou servei aporta recursos municipals, de la Generalitat i del Govern espanyol.

  Servei d'informació de Barcelona Activa

 • Es posa en marxa una unitat especialitzada en l’acompanyament a persones treballadores autònomes, microempreses i pimes, i cooperatives per a la captació dels ajuts econòmics derivats de la crisi de la Covid-19.

  La nova unitat es coordina des de l’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa.

  El servei fa un diagnòstic de cada empresa per conèixer-ne les necessitats i saber a quins ajuts especials pot optar. Entre aquests ajuts, hi figuren les subvencions procedents d’organismes com ara l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), l’Institut Català de Finances (ICF) o les línies disponibles d’entitats bancàries.

  Es preveu que els sectors que més sol·licitin aquest servei d’acompanyament siguin els negocis relacionats amb el comerç, el turisme o les indústries creatives, entre d’altres.

  Aquesta nova mesura se suma al servei que assessora i informa d’altres ajuts no excloents provinents de la resta d’administracions públiques.

  Barcelona Activa

  Última actualització 05/05/2020

 • La iniciativa FAQs Activa Live de Barcelona Activa respon cada setmana a les qüestions sobre ocupació, empresa i emprenedoria que més inquietud generen en aquests moments d’incertesa, davant del canvi de paradigma econòmic i laboral.

  Les sessions es fan en directe i s’emeten tots els dijous, a les 17.00 hores, a través del canal Instagram Live.  Les persones que s’hi connectin podran resoldre els seus dubtes i adreçar preguntes a una persona experta de Barcelona Activa.

  Els temes de les sessions s’anunciaran prèviament a les xarxes socials de Barcelona Activa i a través de la resta de canals digitals. Uns dies abans de les sessions, es recolliran les preguntes a través d’Instagram Stories.

  Les preguntes formulades les respondrà la persona experta durant l’emissió. Tot seguit, s’obrirà el torn de preguntes a les persones que hi estiguin connectades. Un cop s’hagi acabat el directe, es farà un recull dels aspectes més destacats i serà accessible al canal de YouTube de Barcelona Activa.

  FAQs Activa Live de Barcelona Activa

  Última actualització 22/05/2020

 • Acompanyament personalitzat a petites empreses, empreses emergents (start-up), persones treballadores autònomes, comerços i organitzacions de l’economia social i solidària en la definició d’un pla estratègic empresarial que permeti accelerar la seva recuperació econòmica en el context post covid-19.

  Concretament, els Plans de Reactivació Empresarial 'Rethinking' estan adreçats a petites empreses, persones treballadores autònomes, comerços i organitzacions de l’ESS que necessitin assessorament per tornar a impulsar l’activitat econòmica en el context post covid-19. Un equip tècnic especialitzat acompanyarà cada negoci de forma individualitzada per definir una estratègia empresarial a mida que permeti accelerar la seva recuperació econòmica.

  L’assessorament personalitzat inclou un paquet d’entre 5 i 10 hores per a cada empresa per elaborar una diagnosi de la seva situació i un full de ruta per orientar la seva estratègia futura, amb prioritat sobretot en tres àrees clau de la gestió empresarial: les vendes, el model organitzatiu i el finançament.

  Més informació

 • El Pla de Barris ha adaptat els diferents programes en els barris on es desplega per fer front de forma integral a la crisi generada per la COVID-19. Les diferents accions que s’estan duent a terme s’han reorientat essencialment en donar resposta a problemes socioeconòmics, educatius, de lleure i de capacitació digital així com vinculats a les cures en l’àmbit de la família.

  En el pla socioeconòmic, el Pla de Barris desplegarà al llarg d’aquest juliol fins a un total de 7 oficines per acompanyar els veïns i veïnes a tramitar les diferents ajudes activades expressament per fer front a la crisi socioeconòmica causada per la COVID-19. La iniciativa s’adreça a veïns i veïnes dels territoris on s’implementa l’acció que han vist com la seva situació econòmica ha empitjorat a causa de la COVID-19, que ha colpejat de manera més forta als barris més vulnerables de la ciutat.

  Última actualització: 24/07/2020

 • Hem encetat una nova edició del programa d’enfortiment “Camí de la solidesa” per a organitzacions de l’ESS gestionades i liderades per dones, o bé que apostin per formar treballadores en càrrecs de responsabilitat. Inclou formació i acompanyament.

  Última actualització: 27/12/2020

 • Dins del programa “RevESStim el tèxtil”, impulsem un nou servei d’assessorament per a iniciatives del tèxtil amb mirada d’ESS per traçar un pla de treball personalitzat. A més, oferim un servei d’acompanyament a grups de costura de caràcter comunitari.

  Última actualització: 27/12/2020

 • A través de Barcelona Activa, enfortim el sector de les cures de la nostra ciutat i fomentem la intercooperació entre els actors. Oferim acompanyament tècnic en comunicació i màrqueting, organització interna, model de negoci i viabilitat financera.

  Última actualització: 27/12/2020

 • Hem dissenyat un programa per donar suport a les organitzacions de l’ESS per fer front als efectes de la covid-19. Les acompanyem en àmbits com el disseny de serveis; de l’organització interna; de la comercialització o de la digitalització.

  Última actualització: 27/12/2020

 • Ens apropem al teu comerç per assessorar-te. A través de Barcelona Activa, t’ajudem a definir una nova estratègia empresarial per redreçar el teu negoci, adoptar nous models de màrqueting o desenvolupar noves fórmules per incentivar la demanda.

  Última actualització: 27/12/2020

 • El Parc Tecnològic ofereix aquest servei per acompanyar les empreses i les persones emprenedores en totes les fases del procés de prototipatge de manera estratègica i àgil.

  Demaneu servei si necessiteu suport o orientació per a:

  • Estratègia, acompanyament i eines per al pla de prototipatge empresarial
  • Utilització de les eines de fabricació digital del Parc Tecnològic

  Més informació

  Última actualització: 3/2/2021

 • Servei de suport i acompanyament expert que ofereix als i les joves d’entre 16 i 35 anys orientació laboral i eines per millorar la seva recerca de feina i ocupabilitat.

  Última actualització: 23/02/2021

FORMACIÓ

 • Barcelona Activa ofereix formació presencial, online i en streaming (Aula Virtual) per desenvolupar habilitats i ampliar coneixements segons les teves necessitats: orientació laboral, cursos tecnològics i recursos per a empreses i persones emprenedores.

  Última actualització: 22/12/2020

 • A través del programa “RevESStim el tèxtil”, hem programat una sèrie de formacions especialitzades per a iniciatives del tèxtil amb sessions enfocades a la sostenibilitat o formacions tècniques específiques en generació de productes tèxtils, entre d’altres.

  Última actualització: 31/12/2020

 • Oferim formació i acompanyament a l’alumnat perquè pugui desenvolupar una formació pràctica i vivencial sobre els elements clau que s’han de tenir en compte a l’hora de crear i gestionar una cooperativa en l’àmbit d’intervenció de les facultats.

  Última actualització: 31/12/2020

PROMOCIÓ

 • L’agenda de reprogramacions de festivals i grans esdeveniments neix com a resposta a la demanda informativa dels diferents agents que organitzen activitats culturals a la ciutat. És un document viu i sotmès a possibles modificacions fruit de l’evolució canviant del context actual.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’Ajuntament de Barcelona transformarà els baixos del Palau de la Virreina (Rambla, 99), on ara hi ha l’oficina Tiquet Rambles, en la nova Oficina Ciutadana de la Cultura, un nou espai d’acollida per donar suport i assessorament al teixit cultural de la ciutat.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’Institut de Cultura de Barcelona ha posat en marxa un nou portal web en el qual es pot trobar informació sobre les mesures que l’Ajuntament i altres administracions han pres per donar suport al sector cultural. Aquest mateix portal, a més, informarà sobre la reorganització del calendari dels esdeveniments culturals a la ciutat.

  Última actualització: 17/06/2020

 • Fruit del context actual, l’Estratègia Barcelona ESS 2030 s’ha transformat també en una acció de reactivació i enfortiment de l’ESS. Es tracta d’un document consensuat que prioritza les línies de treball i els sectors d’activitat clau per a la ciutat en vista als propers deu anys. L’objectiu de l’estratègia és enfortir i fer créixer el teixit de l’ESS i, davant les conseqüències de la pandèmia, orientar la recuperació econòmica cap el bé comú, la dimensió col·lectiva i la solidaritat. Per tot això les empreses, organitzacions i iniciatives signants s’inspiraran en aquest document per formular els propis plans de treball i per contribuir, juntes, al desenvolupament socioeconòmic de la ciutat i la ciutadania.

  Última actualització: 5/08/2020

 • Amb l’objectiu d’incentivar el consum cultural de la ciutadania, l’Ajuntament de Barcelona llança el Bonus Cultura, vàlid a tots els establiments i espais culturals de Barcelona adherits per a la compra de llibres, d’entrades de cinema, d’espectacles escènics i concerts.  

  El Bonus Cultura té un valor de 40 euros, en què la persona usuària paga 30 euros [+ 1 euro en concepte de despesa de gestió] i l’Ajuntament de Barcelona li afegeix 10 euros.

  Última actualització: 07/07/2020

 • L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha injectat 6 milions d’euros a un pla d’impuls d’ocupació a la ciutat per fer front a l’impacte de la pandèmia, protegir el treball i fomentar els llocs de d’ocupació de qualitat, amb immediatesa i com a mesura extraordinària. Un pla de xoc que inclou 4,2M€ d’un fons Covid per fer front a la pandèmia i 1,8M que s’hi destinen a plans d’ocupació extraordinaris per contribuir a la recuperació social i econòmica de la ciutat.

  Les línies d’actuació, integrades en el Centre de Coordinació de Resposta Econòmica CECORE, a curt termini o durant 2020, són:

  • Una nova línia d’ajuts a la contractació amb subvencions per a nous contractes que tinguin una durada mínima de sis mesos.
  • Accions formatives tècnic-professionals online de les persones treballadores en sectors tradicionals adaptats a les noves feines digitals, a on hi ha una millor ocupabilitat i creació de llocs de feina.
  • Un Pla de Xoc d’Ocupació Juvenil, amb un paquet de mesures per a la inserció de la població jove, amb accions de mentoria i formació a mida, amb reforç de projectes previstos amb el Servei d’Ocupació de Catalunya.
  • Contractació de persones en situació d’atur i amb especials dificultats per part de l’administració pública.
  • Celebració d’una fira al setembre destinada a reactivar les oportunitats del treball i emprenedores.
  • Activació de projectes per donar suport i reactivar l’economia de proximitat dels barris i districtes amb ajuts de fins el 80% del projecte.

   

  Última actualització: 24/07/2020

 • L'Ajuntament de Barcelona ha presentat el Pacte per Barcelona, una nova eina per aprofitar tot el potencial de la ciutat per superar la crisi del Covid-19 i generar un nou impuls per a la ciutat, de manera consensuada amb els agents de l’àmbit econòmic, social, educatiu, cultural, esportiu i científic de Barcelona, i amb una visió metropolitana.

  El Pacte és una proposta i un compromís col·lectiu per impulsar una sortida en positiu a la crisi, per sobre d’altres consideracions, per treballar amb més intensitat i de manera conjunta al voltant de les grans prioritats que, en els propers divuit mesos, ens haurien d’ajudar a avançar en la recuperació econòmica i social de Barcelona i, alhora, a continuar amb les transformacions necessàries a favor de la sostenibilitat ambiental.

  Deu grans objectius

  El Pacte per Barcelona inclou deu objectius sobre els quals es vol bastir els grans consensos per impulsar la ciutat. Són els següents:

  • Reactivar i enfortir el teixit productiu i comercial de Barcelona, com a eix dinamitzador de l’economia i creador d’ocupació.
  • Apostar per sectors econòmics resilients i innovadors, afavorint la diversificació, gràcies a l’acceleració de la transformació digital i a la capacitat tecnològica de la ciutat.
  • Impulsar l’acció comunitària reforçant els serveis socials i la seva articulació amb el teixit social i d’entitats, per respondre a la crisi i a les noves vulnerabilitats que s’afegeixen a les desigualtats existents, apostant pel paper de les cures a la nostra societat.
  • Convertir l’habitatge en una resposta econòmica, social i ambiental a la crisi.
  • Enfortir el sistema sanitari i biomèdic de la ciutat, i així contribuir a millorar la salut de la ciutadania i a consolidar Barcelona com a ciutat avançada, segura i referent sanitari.
  • Avançar cap a un nou model urbà més basat en la proximitat, donant un nou impuls a la mobilitat sostenible, a la reducció de les emissions i a la renaturalització, i refermant el compromís per fer front a l’emergència climàtica.
  • Apostar per construir un sistema educatiu i una xarxa educadora que garanteixi la igualtat d’oportunitats i constitueixi l’eina bàsica per garantir l’equitat social. Potenciar el capital científic de la ciutat, el seu valor per definir estratègies de futur i consolidar Barcelona com a espai de recerca.
  • Promoure l’accés a la cultura, enfortint el capital cultural i creatiu de la ciutat com a patrimoni de primer nivell de Barcelona, factor de cohesió i de projecció internacional. Garantir l’accés universal de tota la ciutadania a l’esport, com a eina de salut i de construcció de xarxes associatives.
  • Reactivar la ciutat com a destinació turística urbana segura, de qualitat i sostenible, i com a centre d’intercanvi professional i de retenció i captació de talent.
  • Consolidar el rol actiu de Barcelona en el context internacional, apostant per les xarxes de ciutats, la cooperació i el multilateralisme.

   

  Última actualització: 24/07/2020

 • L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un dispositiu integral per a la cerca i captació dels Fons Europeus anunciats en el marc del Fons Europeu de Reconstrucció amb l’objectiu de presentar projectes de ciutat que permetin aprofundir en la transició ecològica, la transició digital i la promoció de l’economia incidint de forma activa en la generació d’ocupació i la reactivació econòmica i social de la ciutat de Barcelona.

  En aquest sentit, l’Ajuntament posarà en marxa una Oficina Conjunta liderada per l’àrea econòmica i l’àrea internacional de l'Ajuntament, que tindrà per objectiu identificar fons, acompanyar en el seu procés de certificació i en la presentació de projectes de ciutat que puguin ser susceptibles de ser finançats amb els Fons Europeus de Reconstrucció.

  Última actualització: 29/07/2020

 • Es tracta d’una eina –en construcció– per cercar empreses i entitats d’economia social i afavorir la compra pública social en el marc de l’aplicació del decret de contractació sostenible de l’Ajuntament de Barcelona. El directori es nodreix de la informació sobre empreses d'economia social disponible als registres oficials, així com de la informació provinent d’organitzacions de segon grau.

  Última actualització: 05/08/2020

 • Barcelona Activa ha estrenat un nou web per facilitar l’accés a tots els seus serveis a qui cerca feina, formació, vol emprendre o impulsar el seu negoci. Alhora, ha renovat la pàgina “Treball”, un espai enfocat a guiar les persones que estan en procés de cerca de feina o canvi professional per tots els recursos, programes i serveis que més s’ajustin a les seves necessitats.

  Última actualització: 31/12/2020

CANVIS NORMATIUS

 • L’Ajuntament de Barcelona ha decidit fer canvis en les dates de pagament d’impostos, taxes i preus públics que formen part de les mesures fiscals municipals. S’ajornen els terminis de pagament per contribuir a alleugerir les dificultats econòmiques davant la crisi de la covid-19.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’Ajuntament ha flexibilitzat els termes i terminis per a l’atorgament de subvencions amb l’objectiu d’agilitar al màxim els períodes de pagament i accelerar l’arribada de liquiditat a les empreses, entitats i persones autònomes beneficiàries dels ajuts.

  La prioritat és facilitar la màxima viabilitat perquè es duguin a terme les activitats objecte de la subvenció.

  Entre altres mesures, es permet avançar el pagament abans del període d’al·legacions per als ajuts de la convocatòria general, subvencionar determinades despeses tot i que l’objecte de l’ajut no s’hagi arribat a realitzar o incrementar la quantia de la subvenció en casos excepcionals des del 50% màxim habitual fins a un 80%.

  Respecte a la justificació de les subvencions, el termini es prorroga fins al 30 de setembre de 2020 per als casos en què s’acabés abans.

  A més, es podran aprovar noves convocatòries de subvencions i ajuts per a situacions estretament vinculades a l’estat d’alarma provocat per la Covid-19 i, en aquests casos, els terminis no estaran suspesos.

  Més informació

  Última actualització 23/04/2020

 • Amb motiu de les grans dificultats econòmiques que els autònoms i les empreses estan patint per la Covid-19,  l’Ajuntament de Barcelona ha reduït el termini de pagament de les factures presentades durant el mes de març i abril a vint dies, a partir de la data en què es van presentar al registre.

  L’objectiu d’aquesta mesura és proporcionar el màxim de liquiditat als proveïdors municipals en el mínim temps possible, per tal d’assegurar la màxima supervivència empresarial.

  En total, s’han pagat 1.921 factures, d’un import de 45.102.176 €.

  Més informació

  Última actualització 04/05/2020

 • L’Ajuntament ha posat en marxa Norma. Portal Jurídic de Barcelona, un web que posa a l’abast de la ciutadania tota la normativa municipal i la documentació jurídica rellevant de la ciutat amb l'objectiu de facilitar-ne el coneixement.

  El portal compta actualment amb més de 1.600 documents, si bé es va actualitzant periòdicament amb nous documents jurídics. Per exemple, ara per ara, s'hi poden consultar 475 normes, entre les quals destaquen 127 instruccions, 78 decrets municipals, 45 reglaments i 25 ordenances fiscals. El portal també inclou 950 documents de jurisprudència i 185 dictàmens.

  Més informació

 • L’Ajuntament ha congelat tots els tributs municipals i mantindrà la rebaixa del 75% en la taxa de terrasses des de l’1 de gener de 2021 fins el 31 de desembre de 2021. La proposta de congelació i rebaixa suposa una disminució d’entre 60 i 70 milions d’euros en la previsió d’ingressos del consistori per al proper exercici.

  Concretament, també s’introdueixen canvis tècnics en l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), en l’Impost de Béns Immobles (IBI) i en l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) amb l’objectiu de clarificar els tràmits a l’hora de demanar bonificacions per a la instal·lació de panells d’energia solar i aprofitaments tèrmics i es canvia el redactat de l’ordenança d’ocupació de via pública per introduir la taxa als patinets elèctrics compartits tal i com ja existia la taxa a motos i bicicletes compartides.

  Alhora, s’introdueix la bonificació del 95% de l’IBI dels habitatges de lloguers socials impulsats per entitats sense ànim de lucre que es construeixen en sòl públic per tal d’equiparar-los amb els habitatges de lloguer social.

  Última actualització: 20/10/2020

Mesures de reactivació de l’economia

Ajuts econòmics, assessorament laboral i empresarial, formació, normativa... Selecciona elteu perfil i explora totes les eines i recursos que estem implementant per fer front a la crisieconòmica de la Covid-19. Barcelona mai s'atura!

Descarrega't la guia completa
Anar al principi