Vés al contingut

Soc comerciant, paradista o em dedico a la restauració

MESURES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Consulta tots els recursos per a comerciants i sector de la restauració de Barcelona que tens a l'abast: subvencions, recursos d’orientació jurídica i assessorament fiscal i empresarial, cursos online i programes formatius.

Ajuts econòmics

 • Aquesta iniciativa, que neix amb la voluntat d’ajudar les empreses a reprendre l’activitat, dona incentius per a la contractació de persones a l’atur que tingui dificultats especials per accedir al mercat de treball.

  La convocatòria d’enguany continua subvencionant amb 5.000 euros totes les contractacions de persones a l’atur empadronades a la ciutat, i amb 6.000 euros en el cas de persones joves, més grans de 45 anys i dones. Els contractes han de ser d’un mínim de 6 mesos, a jornada completa, i d’empreses que tinguin el centre de treball dins de l’àrea metropolitana, amb una atenció especial a les persones de menys de 30 anys i de més de 45.

  Període de sol·licituds: A partir de l’11 de maig

 • En la convocatòria general de subvencions 2022 s’han pressupostat un total d’1.650.000 euros en ajuts per a projectes per fomentar el comerç de proximitat i la promoció econòmica als barris. Poden concórrer a la subvenció les associacions de comerciants territorials o sectorials i les entitats de comerç sense ànim de lucre de la ciutat. En aquesta convocatòria s’inclou una línia de consum, dirigida a i organitzacions de persones consumidores de Catalunya. 

  Termini: Del 7 al 27 de gener de 2022

 • Convocatòria d’ajuts per a projectes d’innovació urbana oberts, plurals i multidisciplinaris, que aportin solucions reals als reptes als quals s’enfronta la nostra ciutat en el futur més immediat.

  Termini: Es preveu publicar-ne la convocatòria a finals de març – principis d’abril de 2022.

 • Convocatòria d’ajuts per a la dinamització de l’economia de proximitat. Es pot finançar fins a un 80% del projecte. Disposarà de sis modalitats: dinamització de locals buits en planta baixa, ocupació, innovació socioeconòmica i ESS en sectors estratègics, turisme responsable i sostenible, alimentació sostenible i consum responsable, centres de distribució urbana de mercaderies d’últim quilòmetre i indústries creatives.

  Termini: Abril de 2022.

 • Per millorar la presència dels establiments en l’entorn digital, es destinen un milió d’euros per al finançament de projectes d’inversió en màrqueting digital, pàgines web, botigues en línia i cartelleria digital, entre d’altres.

  Termini: Abril-maig de 2022.

 • Convocatòria de subvencions destinada a subvencionar l’enllumenat nadalenc, col·laborant amb les entitats comercials de la ciutat i fent possible que s’ornamentin centenars de carrers i places. Els ajuts s’adrecen a les associacions de comerciants territorials de la ciutat sense ànim de lucre i que executin el projecte a la ciutat de Barcelona.

  Termini: Juny de 2022.

 • La convocatòria s’adreça als titulars dels establiments de restauració i assimilats que hagin disposat d’una llicència d’una terrassa covid-19 i que obtinguin llicència per a la instal·lació de terrassa en calçada durant l’any 2022, per tal de facilitar el canvi de mobiliari a calçada, homologat per l’Ajuntament de Barcelona.

  Els restauradors que vulguin mantenir les terrasses en calçada hauran de disposar d’un moble-plataforma accessible, homologat i segur.

  Termini: Abril-maig de 2022

 • Ajuts de  2.000 euros adreçats a persones (físiques o jurídiques) que siguin titulars de negoci o propietàries d’activitats comercials, de serveis, restauració i oci en establiments de planta baixa, per facilitar el canvi de les persianes anomenades cegues per altres troquel·lades, de malla o similars, que facilitin la visió de l’aparador.

  Termini: Del 15 d’abril al novembre de 2022 (o fins a esgotar el pressupost).

 • L’objecte de la convocatòria, dotada de 450.000 euros, és proporcionar un suport econòmic per fer front a les despeses de gestió ordinàries dels seus equipaments, així com les despeses extraordinàries derivades de la covid-19.

  Termini: Primer trimestre de 2022.

 • L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) mantindrà l’impuls inversor amb remodelacions de mercats en curs i obres de millora amb una previsió d’inversió durant el mandat de 100 milions d’euros. Projectes de remodelacions en curs: Mercat de l’Abaceria i Mercat de Sant Andreu. Inici del projecte de les remodelacions dels mercats d’Horta i Montserrat. Es vol posar focus en els plans de millora i manteniment de la xarxa de mercats de Barcelona amb un pressupost anual de 4 milions d’euros.

  Termini: Durant el 2022 i 2023

ASSESSORAMENT

L’Ajuntament de Barcelona és al teu costat ajudant-te a buscar informació, seleccionant els recursos que més bé s’adaptin a les teves necessitats o donant-te suport a l’hora de tramitar ajuts o elaborar amb l’ajut d’experts plans de futur personalitzats per al teu negoci. Amb els serveis d’assessorament t’ajudarem a començar nous projectes, consolidar-los o fer que segueixin evolucionant.

 • Hem creat una plataforma digital, oberta i participativa,  per tal que els membres de la comunitat
  internacional que viuen a Barcelona es puguin posar en contacte entre ells, compartir informació, accedir a activitats d’interès i participar en fòrums de debat.

 • Finestreta única empresarial per facilitar l’activitat econòmica al districte. Situada a l’edifici MediaTIC, l’oficina ofereix informació per desenvolupar una activitat empresarial al 22@. S’hi poden tramitar informes previs de plans d’usos, comunicats d’inici i de baixa d’activitat, transmissió de llicències o sol·licituds d’ocupació de la via pública.

  Termini: Durant el 2022.

 • Nova borsa de lloguer de locals en planta baixa privats que es posaran a disposició de projectes econòmics de persones, empreses o entitats. La borsa estarà disponible en línia i es posa en marxa en col·laboració  amb operadors del sector immobiliari. Oferirà incentius a propietaris/àries de locals i a arrendataris/àries potencials.

  Termini: A partir d’abril de 2022.

 • L’Observatori és planteja com una plataforma ordenada de coneixement, amb dades per al seguiment evolutiu dels locals i activitats en planta baixa, així com  per identificar oportunitats, mostrar indicadors principals i complementaris que siguin d’interès per diferents col·lectius (intern, sector comercial i persones emprenedores) i inspirin en el desenvolupament d’iniciatives per millorar la sostenibilitat dels locals actius i l’ocupació de locals buits.

  Les funcions d’aquest observatori són quantificar i compartir obertament el coneixement disponible relacionat amb les activitats i locals en plantes baixes, monitoritzar l’evolució i els canvis que es produeixen i inspirar en la formulació d’estratègies. 

  Termini: Durant el 2022.

 • Les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) es creen per promocionar i modernitzar zones urbanes per millorar la qualitat de l’entorn urbà i consolidar el model de ciutat compacta, complexa, cohesionada i mediambientalment eficient, així com per incrementar la competitivitat de les empreses afavorint la creació d’ocupació.

  En una primera fase s’oferirà informació i formació als eixos comercials i agents implicats del sector econòmic  de la ciutat de Barcelona per tal d’informar-los sobre les Àrees de Promoció Econòmica Urbana i dotar-los dels coneixements necessaris per dur-ne a terme el procés constitutiu, així com proporcionar assessorament en la planificació d’una APEU per tal de maximitzar-ne les possibilitats d’èxit i analitzar la viabilitat d’implementar una APEU en zones que es plantegin.

  Termini: Març-juliol de 2022.

 • Esdeveniments que faciliten un espai de contacte directe entre empreses amb ofertes de feina i persones candidates amb dinàmiques participatives i entrevistes breus. Se’n fan a mida per a empreses i també d’específics per a sectors empresarials.

  Termini: Durant el 2022.

 • Safe Travels és un segell promogut per la World Travel & Tourism Council (WTTC) que reconeix a escala mundial els protocols de viatge segur i mesures preventives davant la covid-19. Fruit d’un acord assolit amb el consorci Turisme de Barcelona, les empreses vinculades a l’economia del visitant que compleixin els requisits poden optar-hi per millorar el seu servei, oferir confiança als seus clients i enfortir el seu posicionament. Termini: Durant el 2022 Més informació  

 • Assessorament empresarial a la teva botiga. Ens acostem al teu comerç per assessorar-te, tant per redefinir l’estratègia empresarial com per redreçar el teu negoci, adoptar nous models de màrqueting o crear i desenvolupar fórmules per incentivar la demanda, sempre respectant els teus ritmes de treball i d’una manera totalment gratuïta.

 • Projecte per revitalitzar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents de les indústries creatives. Diversos centres formatius en disciplines de les indústries creatives entren en contacte amb eixos comercials. Grups d’estudiants en fan la diagnosi i proposen iniciatives des de la creativitat per reactivar el petit comerç.

  El projecte facilita que petits comerços entrin en contacte amb les estratègies i el pensament creatiu, i es puguin generar a posteriori encàrrecs a professionals del disseny.

  Termini: Fins al juny de 2022.

 • Els programes per emprendre inclouen acompanyament i networking per a la creació d’empreses i organitzacions adreçades a determinats col·lectius de persones emprenedores o a sectors d’activitat. Hi ha programes específics per a projectes d’indústries creatives, d’alimentació, esports, turisme, o per a projectes amb impacte social, altres d’especialitzats en start-ups... S’ofereixen programes específics per a persones joves, sèniors i dones.

  Termini: Durant el 2022.

 • L’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores posa a disposició dels establiments comercials, autònoms, microempreses, organitzacions de persones consumidores i la ciutadania un servei d’informació i assessorament. L’OMIC ofereix assessorament a les empreses com a consumidores de serveis bàsics o tracte continuat: subministraments, telefonia, assegurances o productes financers.

  Termini: Durant el 2022.

 • L'OMIC (Oficina Municipal d'Informació a les Persones Consumidores), posa a disposició dels eixos comercials , consells de comerç de districtes, o empreses, sessions informatives per donar a conèixer els drets de les persones consumidores, els canals d’atenció municipals en consum, explicar com fer consultes i reclamacions i procediments de mediació i arbitratge per resoldre temes de consum, i resoldre dubtes que puguin sorgir relacionats amb la temàtica.

  Termini: Durant el 2022

 • És l'equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable, amb l’objectiu d’estendre una cultura del consum més conscient i compromesa a incidir de manera positiva en les persones i el medi ambient. Participa en formacions organitzades per altres serveis destinades a col·lectius diversos. També s'hi troba el Punt d’Informació en Consum Responsable i ofereix xerrades, activitats i exposicions, així com cessions d'espais al mateix equipament.

  Termini: Durant el 2022 (excepte l’agost).

 • Amb l’acabament de la fase 1 de diagnosi de l’ús del plàstic d’un sol ús als mercats municipals, s’estan concretant les mesures per desenvolupar i es tira endavant la participació de l’IMMB a la 3a Taula de Plàstic Zero de l’Ajuntament. D’altra banda, el Comerç Verd s’ha desplegat per tots els mercats municipals, per fomentar el producte ecològic i de proximitat, treballant conjuntament amb Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, la FEMM i els gremis alimentaris per al desenvolupament del projecte que ja està a la fase de consolidació amb 619 establiments ja adherits. 

  Termini: Durant el 2022 i 2023.

   

FORMACIÓ

 • El Cibernàrium ofereix formació per millorar les competències tecnològiques digitals, i contribueix a fer front als reptes que planteja la digitalització. I per a persones que s’inicien en les TIC, disposa de formació bàsica a les Antenes Cibernàrium per tota la ciutat!

  Termini: Durant el 2022.

 • Les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) es creen per promocionar i modernitzar zones urbanes per millorar la qualitat de l’entorn urbà i consolidar el model de ciutat compacta, complexa, cohesionada i mediambientalment eficient, així com per incrementar la competitivitat de les empreses afavorint la creació d’ocupació.

  En una primera fase s’oferirà informació i formació als eixos comercials i agents implicats del sector econòmic  de la ciutat de Barcelona per tal d’informar-los sobre les Àrees de Promoció Econòmica Urbana i dotar-los dels coneixements necessaris per dur-ne a terme el procés constitutiu, així com proporcionar assessorament en la planificació d’una APEU per tal de maximitzar-ne les possibilitats d’èxit i analitzar la viabilitat d’implementar una APEU en zones que es plantegin.

  Termini: Març-juliol de 2022.

 • Des de Barcelona Activa s’ofereix formació gratuïta per ajudar a trobar una feina nova o a millorar perfils professionals, a emprendre o a fer créixer el negoci. També es pot accedir a l’oferta de formació tecnològica del Cibernàrium i a cursos específics per a persones joves i dones. Es pot triar entre diferents tipus d’experiències formatives i de formats: presencial, en línia i en streaming.

  Termini: Durant el 2022.

 • En el marc de la iniciativa de suport a la transformació digital del comerç i la restauració, Barcelona Activa ha dissenyat un catàleg formatiu per ajudar el teixit comercial i el sector de la restauració a fer el salt al món digital. Amb més de cinquanta cursos, ja no hi ha cap excusa per quedar-se enrere!

  Termini: Durant el 2022.

 • Projecte per revitalitzar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents de les indústries creatives. Diversos centres formatius en disciplines de les indústries creatives entren en contacte amb eixos comercials. Grups d’estudiants en fan la diagnosi i proposen iniciatives des de la creativitat per reactivar el petit comerç.

  El projecte facilita que petits comerços entrin en contacte amb les estratègies i el pensament creatiu, i es puguin generar a posteriori encàrrecs a professionals del disseny.

  Termini: Fins al juny de 2022.

 • Programa promogut per Barcelona Activa, en agrupació amb Mercabarna i la Fundació Intermedia i amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, que busca donar resposta a la necessitat de relleu generacional dins dels mercats. El programa va adreçat a joves d’entre 18 i 29 anys, amb o sense ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i ofereix orientació i formació en 3 especialitats de comerç alimentari: ajudant de carnisseria, de xarcuteria i de comerç de productes ecològics i de proximitat.

  Termini: Durant el 2022.

 • BCN MARKET és una iniciativa digital que s’ha creat mitjançant un conveni entre l’Ajuntament i Barnacom, per donar a conèixer i vendre en línia productes i serveis. S’ha creat com una solució per als consumidors i consumidores de Barcelona perquè puguin comprar en botigues de confiança, mantenint la relació directa entre el professional i el client.

  Termini: Durant el 2022.

 • L'OMIC (Oficina Municipal d'Informació a les Persones Consumidores), posa a disposició dels eixos comercials , consells de comerç de districtes, o empreses, sessions informatives per donar a conèixer els drets de les persones consumidores, els canals d’atenció municipals en consum, explicar com fer consultes i reclamacions i procediments de mediació i arbitratge per resoldre temes de consum, i resoldre dubtes que puguin sorgir relacionats amb la temàtica.

  Termini: Durant el 2022

 • És l'equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable, amb l’objectiu d’estendre una cultura del consum més conscient i compromesa a incidir de manera positiva en les persones i el medi ambient. Participa en formacions organitzades per altres serveis destinades a col·lectius diversos. També s'hi troba el Punt d’Informació en Consum Responsable i ofereix xerrades, activitats i exposicions, així com cessions d'espais al mateix equipament.

  Termini: Durant el 2022 (excepte l’agost).

PROMOCIÓ

 • Actuació a la xarxa de mercats a través de la promoció dels valors diferencials dels mercats de la ciutat en la xarxa de distribució de producte fresc, i de qualitat, proximitat, ecològic i de circuit curt. A la vegada, se’n destaca la funció com a prescriptors d’alimentació saludable i sostenible.

  Termini: Durant el 2022 i 2023.

 • BCN MARKET és una iniciativa digital que s’ha creat mitjançant un conveni entre l’Ajuntament i Barnacom, per donar a conèixer i vendre en línia productes i serveis. S’ha creat com una solució per als consumidors i consumidores de Barcelona perquè puguin comprar en botigues de confiança, mantenint la relació directa entre el professional i el client.

  Termini: Durant el 2022.

 • Agròpolis és un espai publicocomunitari de diàleg, treball i acció, entre la societat civil, el teixit econòmic, les universitats i l’Administració pública municipal, que tenen en comú l’objectiu de col·laborar per transformar el sistema alimentari de Barcelona des dels valors de la sobirania alimentària i l’agroecologia.

  Termini: Durant el 2022.

Canvis normatius

 • Amb la finalitat de donar resposta en el sector de la restauració i assimilats que disposin de terrasses als efectes produïts per la pandèmia de la covid-19, la quota de la taxa relativa a l’aprofitament del domini públic de les terrasses i els vetlladors es reduirà en un 75%.

  Termini: Amb efectes exclusivament durant l’exercici 2022.

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre activitats econòmiques.

  Bonificació cooperatives

  Reducció de la quota a les cooperatives de l’IAE, així com a les unions, federacions i confederacions d’aquestes en els termes que estableix la Llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre règim fiscal de les cooperatives. La bonificació se sol·licita en el moment de comunicar l’alta de l’impost i té caràcter indefinit.

  -   Bonificació de la quota per increment de la plantilla de treballadors

  Bonificació de la quota de l’impost d’activitats econòmiques (IAE) als subjectes passius que tributin per quota municipal i que hagin incrementat la mitjana de la seva plantilla de treballadors amb contracte indefinit durant el període impositiu immediat anterior al qual se sol·licita la bonificació, en relació amb el període anterior a aquell.

  La sol·licitud s’haurà d’efectuar abans del 31 de maig de l’exercici per al qual es demana la bonificació i tindrà efectes únicament per aquest exercici.

  -   Bonificació de la quota per ús d’energies renovables

  Bonificació per als subjectes passius que instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant dos anys en l’exercici de les activitats objecte de l’impost.

  La bonificació haurà de ser sol·licitada per la persona interessada en el termini de tres mesos posteriors a la data de registre del tràmit de legalització de la instal·lació a l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya. Un cop concedidas’aplicarà a la quota de l’impost dels dos períodes següents al de la data de sol·licitud.

  Termini: s’especifica en cada bonificació.

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. La bonificació sobre l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es pot sol·licitar en aquelles obres que tinguin per objecte la realització de construccions o instal·lacions declarades d’especial interès o utilitat municipal, perquè hi concorren circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques, de foment de treball o que incorporin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar. 

  Termini: Cal sol·licitar la bonificació en el moment de presentar la corresponent sol·licitud de la llicència o comunicació prèvia d’obres, construccions o instal·lacions. L’aplicació de la bonificació en l’autoliquidació de l’impost s’entén com a sol·licitud del benefici fiscal.

  Les sol·licituds de bonificacions que es presentin amb posterioritat a la sol·licitud de llicència o comunicació, així com amb posterioritat a la finalització de les obres, construccions o instal·lacions, en cas de legalització de les mateixes, es consideraran extemporànies.

Mesures de reactivació de l’economia

Ajuts econòmics, assessorament laboral i empresarial, formació, normativa... Selecciona el teu perfil i explora totes les eines i recursos que estem implementant per fer front a la crisi econòmica de la Covid-19. Barcelona mai s'atura!

Guia Reactivació Econòmica 2022
Anar al principi