Vés al contingut

Soc comerciant, tinc un comerç en un mercat municipal o em dedico a la restauració

MESURES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Consulta tots els recursos per a comerciants i sector de la restauració de Barcelona que tens a l'abast: subvencions, recursos d’orientació jurídica i assessorament fiscal i empresarial, cursos online i programes formatius.

Subvencions, ajuts i finançament

L’Ajuntament de Barcelona destina un volum important de recursos a impulsar polítiques de promoció i reactivació de la ciutat en forma d’ajuts, de subvencions o de finançament. Amb més programes, serveis i dotació pressupostària es referma l’aposta municipal per promoure l’economia, fomentar l’ocupació i donar forma al futur de la ciutat. 

 • Incentius per a la contractació de persones a l’atur que tinguin dificultats especials per accedir al mercat de treball. La convocatòria d’enguany subvenciona amb entre 2.000 i 8.000 euros, segons el col·lectiu i tipus de jornada, les contractacions de persones a l’atur per part d’empreses amb seu a l’àrea metropolitana. En total s’hi destinen 2 milions d’euros, que beneficiaran especialment la contractació de persones joves, de dones, de persones de més de 45 anys, aturades de llarga durada i en situació de vulnerabilitat.

  Termini: març del 2023 (inici del període de sol·licituds)

 • Ajuts per a l’estalvi energètic adreçats a locals de planta baixa. La quantitat de la subvenció es calcula segons les despeses justificades en el moment de la sol·licitud, fins a un màxim de 3.000 euros, amb un total de 9.000 euros en tres locals independents.

  Termini: des del desembre del 2022 fins que s’esgoti el pressupost

 • En la convocatòria general de subvencions 2023 s’han pressupostat un total de 21,2 milions d’euros en ajuts per a projectes per fomentar el comerç de proximitat i la promoció econòmica als barris. La partida actual suposa un lleuger increment del 0,5% respecte del 2022 i de prop del 50% respecte de l’any 2015. En total, la convocatòria inclou 105 programes d’ajut recollits en 26 àmbits temàtics diferents.

  Termini: del 9 al 26 de gener de 2023

 • Convocatòria d’ajuts per a la dinamització de l’economia de proximitat. Es pot finançar fins a un 80% del projecte, amb un màxim de 40.000 euros. Ofereix 6 modalitats: “Amunt persianes”, innovació socioeconòmica i ESS, foment de l’ocupació de qualitat, turisme sostenible i responsable, alimentació i consum sostenibles, i distribució urbana de mercaderies. S’hi destinen un total de 2,1 milions d’euros.

  Termini: març del 2023 (inici del període de sol·licituds)

 • Per millorar la presència dels establiments en l’entorn digital, l’Ajuntament destina 1 milió d’euros al finançament de projectes d’inversió en màrqueting digital, pàgines web, botigues en línia i cartelleria digital, entre altres.

  Termini: març del 2023

 • Convocatòria de subvencions per un import de 850.000 euros,  destinada a donar suport a la iniciativa de l’enllumenat de Nadal que fan les associacions de comerciants  de la ciutat, i que contribueix a promocionar el comerç de proximitat en període nadalenc. Els ajuts s’adrecen a les associacions de comerciants territorials de la ciutat sense ànim de lucre i que executin el projecte a la ciutat de Barcelona.

  Termini: abril del 2023

 • En el marc de l’estratègia “Amunt persianes”, de dinamització de locals en planta baixa, es convoca una modalitat dels ajuts “Impulsem el que fas”, orientada a generar nova activitat econòmica en els locals buits i donar suport a la resiliència comercial.

  Termini: febrer del 2023

 • L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) impulsa les remodelacions i obres de millora dels mercats  amb una previsió d’inversió durant el mandat de 100 milions d’euros. Els projectes de remodelacions en curs són els següents: Mercat de l’Abaceria i Mercats de Montserrat, d’Horta i de l’Estrella.  Es vol posar el focus en els plans de millora i manteniment de la xarxa de mercats de Barcelona amb un pressupost anual de 4 milions d’euros.

  Termini: durant el 2023 i 2024

 • L’objecte de la convocatòria, dotada amb 450.000 euros, és proporcionar un suport econòmic per fer front a les despeses de gestió ordinàries dels seus equipaments, així com les despeses extraordinàries derivades de la covid-19.

  Termini: primer trimestre del 2023

 • Convocatòria d’ajuts per a projectes d’innovació urbana oberts, plurals i multidisciplinaris, que aportin solucions reals als reptes als quals s’enfronta la nostra ciutat en el futur més immediat.

  Termini: abril-maig del 2023

Assessorament

L’Ajuntament de Barcelona és al teu costat ajudant-te a buscar informació, seleccionant els recursos que més s’adaptin a les teves necessitats o donant-te suport a l’hora de tramitar ajuts o elaborar plans de futur personalitzats per al teu negoci amb l’ajut d’experts. Amb els serveis d’assessorament t’ajudarem a començar nous projectes, consolidar-los o fer que segueixin evolucionant.

 • Servei d’intermediació per al lloguer de locals privats buits, amb condicions avantatjoses per a la part propietària i la part arrendatària, emmarcat dins l’estratègia “Amunt persianes”.

  Termini: del febrer al març del 2023 (període de sol·licituds)

 • Si ets una persona que ja ha acabat el seu recorregut professional amb l’empresa que dirigeixes, o una persona emprenedora que vol donar continuïtat a una empresa ja existent, Barcelona Activa posa en marxa un servei d’assessorament per connectar-vos i facilitar la continuïtat dels negocis.

  Termini: durant el 2023

 • Finestreta única empresarial per facilitar l’activitat econòmica al districte. Situada a l’edifici MediaTIC, l’oficina ofereix informació per desenvolupar una activitat empresarial al 22@. S’hi poden tramitar informes previs de plans d’usos, comunicats d’inici i de baixa d’activitat, transmissió de llicències o sol·licituds d’ocupació de la via pública.

  Termini: durant el 2023

 • L’observatori es planteja com una plataforma ordenada de coneixement, amb dades per al seguiment evolutiu dels locals i activitats en planta baixa, així com per identificar oportunitats. També recull els indicadors principals i complementaris que siguin d’interès per a diferents col·lectius (intern, sector comercial i persones emprenedores) i inspirin el desenvolupament d’iniciatives per millorar la sostenibilitat dels locals actius i l’ocupació de locals buits.

  Les funcions d’aquest observatori són quantificar i compartir obertament el coneixement disponible relacionat amb les activitats i locals en planta baixa, monitorar l’evolució i els canvis que es produeixen i inspirar pel que fa a la formulació d’estratègies.

  Termini: durant el 2023

 • Les àrees de promoció econòmica urbana (APEU) es creen per promocionar i modernitzar zones urbanes a partir d’un pla d’acció adequat a les finalitats d’interès general. L’objectiu és millorar la qualitat de l’entorn urbà, consolidar el model de ciutat compacta, cohesionada i mediambientalment eficient, així com incrementar la competitivitat de les empreses.

  L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat sessions de formació i acompanyament per a eixos comercials i agents implicats del sector econòmic. També ofereix assessorament tècnic i legal a aquelles entitats interessades a continuar treballant en el desenvolupament del seu projecte d’APEU.

  Termini: durant el 2023

 • L’Ajuntament de Barcelona s’acosta als comerços per assessorar-los, tant per redefinir l’estratègia empresarial com per redreçar el negoci, adoptar nous models de màrqueting o crear i desenvolupar fórmules per incentivar la demanda. L’acompanyament és gratuït i es s’adapta al ritme de treball de cada persona.  

  Termini: del gener al novembre del 2023

 • Projecte per revitalitzar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents de les indústries creatives. Diversos centres formatius en disciplines de les indústries creatives entren en contacte amb eixos comercials. Grups d’estudiants en fan la diagnosi i proposen iniciatives des de la creativitat per reactivar el petit comerç.

  El projecte facilita que petits comerços entrin en contacte amb les estratègies i el pensament creatiu, i es puguin generar a posteriori encàrrecs a professionals del disseny.

  Termini: fins al juny del 2023

 • L’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC) posa a disposició dels establiments comercials, autònoms, microempreses, organitzacions de persones consumidores i la ciutadania un servei d’informació i assessorament. L’OMIC ofereix assessorament a les empreses com a consumidores de serveis bàsics o tracte continuat: subministraments, telefonia, assegurances o productes financers.

  Termini: durant el 2023

 • L’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC) posa a disposició dels eixos comercials consells de comerç de districtes, o empreses, sessions informatives per donar a conèixer els drets de les persones consumidores, els canals d’atenció municipals en relació amb el consum, explicar com es poden fer consultes i reclamacions, i procediments de mediació i arbitratge per resoldre temes de consum, i resoldre dubtes que puguin sorgir relacionats amb la temàtica.

  Termini: durant el 2023

 • És l’equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable i compromès amb les persones i el medi ambient. Amb aquest objectiu, participa en esdeveniments de ciutat que promouen el consum responsable i l’alimentació sostenible, ofereix xerrades, activitats i exposicions i posa a disposició de la ciutadania el Punt d’Informació en Consum Responsable.

  Termini: durant el 2023 (excepte l’agost)

 • En el marc del Compromís de plàstic zero de l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats (IMMB) publicarà una guia de recomanacions per abordar les noves i futures normatives sobre l’ús dels plàstics d’un sol ús, i s’elaborarà un repositori de proveïdors. Per la seva part, el projecte Comerç Verd ja està present als mercats municipals amb l’adhesió de 573 establiments. L’objectiu és fomentar el producte ecològic i de proximitat, amb el guiatge del Departament d’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, la FEMM i els gremis alimentaris. Durant el 2023 es consolidarà el projecte amb una nova campanya i accions selectives per a cada tipus de producte.

  Termini: durant el 2023 i 2024

 • L’Ajuntament ofereix eines i acompanyament als comerciants adherits al programa Comerç Verd. L’objectiu és la conscienciació, difusió i promoció dels productes d’alimentació sostenible amb relació a la seva clientela.

  Inclou:

  • Càpsula formativa presencial o virtual d’1 h i 30 min
  • Assessorament individualitzat a 60 comerciants
  • Acompanyament virtual a través de l’enviament periòdic d’informacions d’interès

  Termini: fins a l’abril del 2023

   

Formació

Per ser competitius, cal estar al dia. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un ampli ventall de línies de formació especialitzada, pensada per encarar el futur amb més empenta que mai. Hi ha un ampli ventall de possibilitats, gratuïtes i per a tots el públics!

 • El Cibernàrium ofereix formació per millorar les competències tecnològiques digitals, i contribueix a fer front als reptes que planteja la digitalització. La seva programació facilita que les empreses puguin cobrir les seves necessitats en matèria de talent digital.

  Termini: durant el 2023

 • Barcelona Activa ofereix una formació agrupada per categories temàtiques i adaptada al ritme i les necessitats de cada persona.

  Termini: durant el 2023

 • La XAF és un servei públic impulsat per l’Ajuntament de Barcelona que facilita l’accés a la tecnologia i la innovació a través de la fabricació digital. La XAF disposa de cinc espais de referència en inclusió, capacitació i divulgació digital, que posen a l’abast de la ciutadania l’espai, un ampli ventall de maquinari i programari, i recursos per poder materialitzar i fer realitat les idees que transformen el nostre entorn més proper.

  Des dels Ateneus s’ofereixen itineraris de participació, programes i accions segons el tipus de públic i les seves necessitats que s’agrupen en dos grans àmbits: l’educatiu i el comunitari.

  Termini: de l’1 de gener al 31 de desembre de 2023

 • L’Ajuntament ofereix eines i acompanyament als comerciants adherits al programa Comerç Verd. L’objectiu és la conscienciació, difusió i promoció dels productes d’alimentació sostenible amb relació a la seva clientela.

  Inclou:

  • Càpsula formativa presencial o virtual d’1 h i 30 min
  • Assessorament individualitzat a 60 comerciants
  • Acompanyament virtual a través de l’enviament periòdic d’informacions d’interès

  Termini: fins a l’abril del 2023

 • Barcelona Activa ofereix més de cinquanta cursos en línia gratuïts per potenciar el comerç i la restauració. La formació ensenya com millorar la gestió incorporant processos de transformació digital i ajuda a fer servir les eines digitals per donar-se a conèixer, incrementar les vendes i fidelitzar el públic.

  Termini: durant el 2023

 • Programa promogut per Barcelona Activa, en agrupació amb Mercabarna i la Fundació Intermedia i amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, que busca donar resposta a la necessitat de relleu generacional dins dels mercats. El programa va adreçat a joves d’entre 18 i 29 anys, amb ESO o sense, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i ofereix orientació i formació en 3 especialitats de comerç alimentari: ajudant de carnisseria, de xarcuteria i de comerç de productes ecològics i de proximitat.

  Termini: durant el 2023

 • Projecte per revitalitzar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents de les indústries creatives. Diversos centres formatius en disciplines de les indústries creatives entren en contacte amb eixos comercials. Grups d’estudiants en fan la diagnosi i proposen iniciatives des de la creativitat per reactivar el petit comerç.

  El projecte facilita que petits comerços entrin en contacte amb les estratègies i el pensament creatiu, i es puguin generar a posteriori encàrrecs a professionals del disseny.

  Termini: fins al juny del 2023

 • L’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC) posa a disposició dels eixos comercials consells de comerç de districtes, o empreses, sessions informatives per donar a conèixer els drets de les persones consumidores, els canals d’atenció municipals en relació amb el consum, explicar com es poden fer consultes i reclamacions, i procediments de mediació i arbitratge per resoldre temes de consum, i resoldre dubtes que puguin sorgir relacionats amb la temàtica.

  Termini: durant el 2023

 • És l’equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable i compromès amb les persones i el medi ambient. Amb aquest objectiu, participa en esdeveniments de ciutat que promouen el consum responsable i l’alimentació sostenible, ofereix xerrades, activitats i exposicions i posa a disposició de la ciutadania el Punt d’Informació en Consum Responsable.

  Termini: durant el 2023 (excepte l’agost)

Promoció de la ciutat

Barcelona és una ciutat que mira cap al futur i que compta amb tots el atributs per ser protagonista dels canvis que venen. Per això l’Ajuntament de Barcelona impulsa eines de promoció econòmica, tant de local com d’internacional, fomenta iniciatives de cooperació publicoprivada i impulsa campanyes que reforcen tot el potencial econòmic de la ciutat. 

 • És l’espai de participació, de cooperació publicoprivada i d’acció conjunta entre institucions i organitzacions de la ciutat que treballen per transformar el sistema alimentari dominant per fer-lo més saludable i sostenible.

  El seu objectiu és donar continuïtat al procés que va servir per elaborar l’EASSB2030, a través de la promoció de la cooperació, l’acció i l’articulació de projectes per avançar cap a un model d’alimentació saludable i sostenible.

  Termini: durant el 2023

 • Agròpolis és un espai publicocomunitari de diàleg, treball i acció, entre la societat civil, el teixit econòmic, les universitats i l’Administració pública municipal, que tenen en comú l’objectiu de col·laborar per transformar el sistema alimentari de Barcelona des dels valors de la sobirania alimentària i l’agroecologia.

  Termini: durant el 2023

 • L’Ajuntament impulsa cada any una campanya per posicionar Barcelona com una ciutat de comerç local, mercats i restauració de qualitat, gràcies a la professionalitat de les persones que hi treballen i el servei que ofereixen a la ciutadania. L’objectiu és també conscienciar els establiments que la professionalitat dels seus equips és una peça clau perquè Barcelona esdevingui un referent en aquest camp.

  Termini: durant el 2023

 • L’Ajuntament ofereix eines i acompanyament als comerciants adherits al programa Comerç Verd. L’objectiu és la conscienciació, difusió i promoció dels productes d’alimentació sostenible amb relació a la seva clientela.

  Inclou:

  • Càpsula formativa presencial o virtual d’1 h i 30 min
  • Assessorament individualitzat a 60 comerciants
  • Acompanyament virtual a través de l’enviament periòdic d’informacions d’interès

  Termini: fins a l’abril del 2023

Canvis normatius i bonificacions

Barcelona respon a la situació actual d’inflació i d’increment de despeses com l’energia i l’alimentació, amb un pressupost expansiu i una proposta de congelació de tarifes i preus públics per al 2023, malgrat l’increment de l’IPC. També impulsa canvis normatius i administratius que simplifiquen les gestions a la ciutadania i als sectors econòmics i que faciliten l’activitat econòmica.

 • Les grans empreses de comerç electrònic, quan fan entregues massives a domicilis de la ciutat, fan un ús especial del domini públic, congestionen l’espai i incrementen la contaminació. Això, a més, genera un desequilibri de la competència amb el comerç de proximitat. Per aquest motiu, s’ha considerat necessari desenvolupar un instrument fiscal que permeti gravar aquest ús especial del domini públic.

  La taxa s’aplicarà a aquells operadors postals amb ingressos bruts procedents de la facturació anual superiors a 1 milió d’euros obtinguts per entregues als destins finals indicats pels consumidors de Barcelona. La quantia de la taxa es fixa en funció d’un percentatge sobre els ingressos bruts facturats per l’empresa, un cop descomptades les operacions excloses de tributació. L’import a satisfer pel conjunt d’operadores no podrà superar el límit fixat per a l’aprofitament, que s’ha quantificat en 2,6 milions d’euros.

  Termini: durant el 2023

 • Es manté la bonificació del 75% de la taxa relativa a l’aprofitament del domini públic de les terrasses i els vetlladors, aplicada arran de la pandèmia.

  Termini: amb efectes exclusivament durant l’exercici 2023

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre activitats econòmiques.

  Bonificació cooperatives

  Les cooperatives i unions, federacions i confederacions de cooperatives poden demanar una bonificacióde l’IAE sempre que acreditin la seva inscripció en el Registre de cooperatives i compleixin amb els requisits recollits en l’Ordenança fiscal i la Llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre règim fiscal de les cooperatives.

  La bonificació és del 95% de la quota de l’impost.

  Bonificació de la quota per increment de la plantilla de treballadors

  Poden gaudir d’una bonificació de la quota els subjectes passius que tributin per quota municipal i que hagin incrementat en un 10% o més la mitjana de la seva plantilla de treballadors. L’increment s’ha d’haver produït amb contracte indefinit durant el període impositiu immediat anterior a aquell en el qual es sol·licita la bonificació, en relació amb el període anterior a aquell.

  Cal tenir en compte que, aquest increment de la plantilla s’ha de produir en relació amb els seus centres de treball al municipi de Barcelona.

  Bonificació de la quota per ús d’energies renovables

  Bonificació per a les persones físiques i jurídiques que instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant els tres anys següents a la data de sol·licitud de la legalització o registre d’alta de la instal·lació.

  Termini: s’especifica en cada bonificació

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.

  Termini: s’especifica en cada bonificació

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. La bonificació sobre l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es pot sol·licitar en aquelles obres que tinguin per objecte la realització de construccions o instal·lacions declarades d’especial interès o utilitat municipal, perquè hi concorren circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques, de foment de treball o que incorporin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.

  Termini: Cal consultar el termini a la corresponent ordenança fiscal

Anar al principi