En l’any del centenari del naixement del pensador, teòleg i escriptor Raimon Panikkar, la cantant i intèrpret li dedica una nova edició de la cerimònia poètica i musical 'Iter Luminis', que ja fa temps que passeja per tot el país.
Amb una trajectòria professional fonamentada en la música tradicional jiddisch, medieval i popular, Lídia Pujol es va donar a conèixer formant duet amb la cantant Sílvia Comes, però pocs anys després va continuar en solitari un camí que ha donat com a resultat una experiència poètica i musical singular, Iter Luminis. És una mena de “cerimònia de la llum” a través de la qual posa en relació història, patrimoni i música amb un seguit de concerts que exploren antigues tradicions musicals en espais patrimonials i amb un lligam directe amb petits productors locals i comunitats humanes de cada etapa de l’itinerari. Fa uns mesos, però, Ignasi Moreta, comissari de l'Any Raimon Panikkar que se celebra aquest 2018, la va convidar a obrir l’experiència artística que ella havia creat per resaltar la saviesa i l’espiritualitat d’aquest pensador inclassificable. Ell defensava en els seus escrits que la "dicotomia fatal entre la matèria i l’esperit", entre el coneixement i l’amor, entre ser i fer i, especialment, entre orient i occident, és a l'origen de tot allò que ens deshumanitza i buida la vida del seu sentit més autèntic. I és que Panikkar va ser, precisament, un apòstol del diàleg amb les tradicions i les civilitzacions no occidentals, els valors essencials de les quals no es cansava de posar de manifest.
Sota la direcció musical de Dani Espasa, doncs, aquesta edició d’Iter Luminis dedicada a Raimon Panikkar mira d’establir un lligam entre un orient que identifiquem amb l’espiritualitat, l’orientació i la transcendència i un occident que és matèria, funció i límit. Tot posant en relació cultures, religions, gèneres i èpoques històriques i en diàleg amb autors tan aparentment allunyats com Ramon Llull, Teresa de Jesús o el mateix Panikkar, un pensador que Lídia Pujol, utilitzant paraules de Jacint Verdaguer, redefineix ara com a “poeta i fangador”.
"Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià." (OORP VI.2)
Una producció d’Iter Luminis amb la col·laboració de la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, Fragmenta Editorial i la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya en el marc del Grec Festival de Barcelona.
Aquest espectacle forma part de la programació de l’Any Raimon Panikkar en commemoració del centenari del naixement del pensador.
Interpretació musical: Lídia Pujol (veu), Dani Espasa (piano, teclat, acordió), Pau Figueres (guitarra espanyola, elèctrica i percussió), Xavi Lozano (instruments de vent i efectes sonors orgànics), Ismael Alcina (baix elèctric), Eloi Flores (sintetitzador modular), Marçal Ayats (violoncel).
Direcció musical: Dani Espasa Composicions originals: Òscar Roig Arranjaments musicals: Òscar Roig, Dani Espasa, Pau Figueres
Disseny de so: David Casamitjana Espai escènic i disseny de llums: Laura Clos, Closca i Sergi Corbera (SET UP) Cap tècnic i regidoria: Judit Vidal Vestuari: David Valls Producció: Laura Rubio
Direcció i creació: Lídia Pujol
Assessorament: Ignasi Moreta (comissari de l’Any Raimon Panikkar), Romà Escalas (músic i musicòleg), Ignasi Ribas (astrofísic i astrònom, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya), Sergi Belbel (dramaturg i director escènic), Montse Martínez (enginyera agrònoma especialitzada en Agricultura Biodinàmica).