Eudald Serra. Viatge d'Eudald Serra al Japó l'any 1957.

Eudald Serra i Güell

Barcelona, 1911 – Barcelona, 2002

Escultor i etnòleg. Important escultor surrealista, va formar part de l’avantguarda artística catalana de preguerra amb el grup ADLAN (Amics de l’Art Nou). Va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis Llotja, on era deixeble d’Àngel Ferrant. El 1935 va marxar al Japó, país on va iniciar-se en el món de la ceràmica a través de Hamada Shoji i on va dur a terme nombroses exposicions que el van fer mereixedor de diversos guardons. Hi va viure fins a l’any 1948. El seu interès per les cultures es va despertar durant el viatge que va emprendre a l’illa d’Hokkaido el 1947, al servei de l’exèrcit dels Estats Units, en el transcurs del qual va començar a modelar els busts dels habitants originaris del territori, una activitat que ell definia com a «antropologia plàstica» i que era una constant en tots els seus viatges. El 1949, de nou a Barcelona, va entrar en contacte amb August Panyella i va iniciar la seva col·laboració amb el museu. Posteriorment va conèixer Albert Folch. Una gran amistat el va unir a tots dos.

Eudald Serra Viatge d'Eudald Serra al Nepal l'any  1957.

Eudald Serra. Viatge d'Eudald Serra al Nepal l'any  1957.

Serra va treballar amb el ceramista Llorenç Artigas, va formar part del grup avantguardista de l’Escola d’Altamira i va guanyar el Premi d’Escultura de la I Biennal Hispanoamericana d’Art el 1952. La seva obra és present en diferents espais públics de Barcelona i en diversos museus, com també a la façana de l’edifici de la Seu Parc Montjuïc  del Museu Etnològic de Barcelona. Serra també es va dedicar a la docència, activitat que va deixaren esdevenir conservador responsable de les col·leccions d’Albert Folch.

Eudald Serra. Vista general des de Machupicchu, Perú.

Eudald Serra. Vista general des de Machupicchu, Perú, 1963.

Va col·laborar amb el museu participant en diverses expedicions amb August Panyella, i emprenent diversos viatges en solitari de prospecció per preparar futures expedicions, durant les quals va adquirir objectes per als fons del museu a càrrec de l’Ajuntament. Altres expedicions les va dur a terme amb Panyella i Albert Folch, o només amb aquest últim. En el cas de les expedicions sufragades per Folch, es va ocupar de la preparació i la programació: hi feia les prospeccions preliminars, viatjava anticipadament a les diferents destinacions i portava a terme la selecció i la compra dels objectes. El seu interès en els objectes provenia d’una motivació diferent de la de l’antropologia i l’etnografia estrictes, i partia sempre de les premisses de l’experiència plàstica. Va publicar diversos treballs, alguns amb Folch. A la mort d’Albert Folch va ser nomenat director de la Fundació Folch.

Eudald Serra. Reportatge fotogràfic de l'expedició a Guatemala de l'any 1965.

Eudald Serra. Reportatge fotogràfic de l'expedició a Guatemala de l'any 1965.

Altres protagonistes

Ramon Violant. D4767.

Ramon Violant i Simorra

(Sarroca de Bellera, 1903 – Barcelona, 1956)

Etnògraf i museògraf. Nascut en el si d’una família humil del Pirineu, va ser el gran de cinc germans. Sastre d’ofici, precisament van ser la família i l’experiència pròpia la via autodidacta d’entrada al folklore i a l’etnologia, allunyant-se d’escoles i, sobretot, de dogmes.

Més informació
Albert Folch en una balsa de totora. Expedició a Perú de l'any 1963.

Albert Folch Rusiñol

(Barcelona, 1922 – Barcelona, 1988)

Químic i empresari. Es va aficionar a l’etnologia mentre feia el servei militar a les illes Canàries, ja que viatjava sovint a l’Àfrica per dur a terme tasques de cooperació en una planta d’aigua potable al Sàhara. Va heretar del seu pare, Joaquim Folch i Girona, eminent col·leccionista de mineralogia, el gust i la passió pel col·leccionisme.

Més informació