Joan Amades fent treball de camp. Fons Amades/Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. CP20-1047.

Joan Amades i Gelats

Barcelona, 1889 –Barcelona, 1959

Conegut i reconegut folklorista autodidacte, és un dels referents de l’etnologia catalana tant a Catalunya com internacionalment. La seva obra s’aventura a endinsar-se en diversitat d’àmbits que van des de la imatgeria festiva fins a l’oralitat, les danses, els rituals, la literatura de canya i cordill, el vestuari, els oficis, etc. Fins i tot va experimentar en matèries i coneixements fins al moment mai explorats, com ara el gest, o bé convertia la ciutat de Barcelona en objectiu dels seus treballs de camp, fet que el va convertir en pioner en el camp de l’etnologia urbana. Al MIAP (Museu d’Indústries i Arts Populars) Amades va coincidir amb Violant i Simorra, i aquest maridatge de coneixements va ser de gran importància en la configuració del museu i també en la recollida de materials de tota mena o la documentació de rituals, catalogació de manifestacions festives, etc.

Altres protagonistes

Ramon Violant. D4767.

Ramon Violant i Simorra

(Sarroca de Bellera, 1903 – Barcelona, 1956)

Etnògraf i museògraf. Nascut en el si d’una família humil del Pirineu, va ser el gran de cinc germans. Sastre d’ofici, precisament van ser la família i l’experiència pròpia la via autodidacta d’entrada al folklore i a l’etnologia, allunyant-se d’escoles i, sobretot, de dogmes.

Més informació
Albert Folch en una balsa de totora. Expedició a Perú de l'any 1963.

Albert Folch Rusiñol

(Barcelona, 1922 – Barcelona, 1988)

Químic i empresari. Es va aficionar a l’etnologia mentre feia el servei militar a les illes Canàries, ja que viatjava sovint a l’Àfrica per dur a terme tasques de cooperació en una planta d’aigua potable al Sàhara. Va heretar del seu pare, Joaquim Folch i Girona, eminent col·leccionista de mineralogia, el gust i la passió pel col·leccionisme.

Més informació