Inici / Exposicions / Mostres de vitrina

El Llibre de passanties dels fusters

demo alt
Foto: MUEC
brain icon

Comissariat

Mónica Piera

calendar icon

Dates

25 oct. 2018 –
10 març 2019

marker icon

Espai

Seu Montcada, espai annex de la recepció

Com s'hi arriba

Com devia ser la vida d’un mestre fuster a la Barcelona del final del segle XVIII? Aquesta exposició, dedicada al Llibre de passanties de la Confraria de Mestres Fusters, pretén donar resposta a la pregunta formulada. La mostra i el Llibre de passanties al voltant del qual gira ens parlen sobre l’ofici de fuster a la Barcelona del final del segle XVIII i el principi del segle XIX.

En aquell temps hi havia prop de 300 mestres fusters a la ciutat, a més de 180 mossos que encara no havien superat les proves per ser mestres. Aconseguir-ho permetia al fuster en qüestió establir una botiga, tenir un taller i contractar mossos i aprenents. L’ofici, de manera habitual, passava de pares a fills i, de fet, les mateixes propostes d’exàmens que es poden veure al llibre preveuen proves més senzilles i taxes més baixes per als qui ja pertanyien a famílies de fusters.

El document, retrobat per al món acadèmic l’any 2014, moment a partir del qual va començar un llarg i dificultós procés de restauració, té com a títol Llibre de passanties dels mestres fusters començant en lo any 1778 i aplegava les propostes d’exàmens, exercicis i proves que havien de superar els aspirants a exercir aquest ofici en qualitat de mestres a la Barcelona de fa més de dos-cents anys.

Fins als bombardejos que va patir Barcelona l’any 1938, el volum va ser a la seu del Gremi de Fusters, al carrer d’en Bot, i a partir d’aquesta data va ser dipositat en una capella de la catedral de Barcelona, on es va traslladar per protegir-lo. Va ser trobat al final del segle xx i, des de l’any 2014, està sent estudiat i restaurat.

El Llibre de passanties dels mestres fusters és un document complet que ens parla d’un aspecte molt concret de la Barcelona del final del segle XVIII i començament del xix i s’afegirà, un cop completament restaurat, a un altre volum de les mateixes característiques, el Llibre de passanties del Col·legi d’Argenters, que fins ara era l’únic exemplar d’aquestes característiques que es conservava a Barcelona.

Altres exposicions que et poden interessar