Inici / Llistat notícies / Doc'sNoctàmbuls, cinema etnogràfic a la fresca

Doc'sNoctàmbuls, cinema etnogràfic a la fresca

25JUN2016

NoctàmbulsEl Museu Etnològic surt del seu edifici de Montjuïc per presentar un cicle de documentals als jardins de Laribal. Cinema a la fresca per quatre vespres de divendres d'aquest mes de juliol.

A partir de l'1 de juliol 2016, cada divendres podreu gaudir de pel·lícules amb un marcat accent etnològic, que ens aproparan a les realitats socials de Mèxic, les regions àrtiques d'Amèrica del Nord, l'Àfrica central i l'Indostan. Aprofitant l'entorn privilegiat del parc de Montjuïc, les sessions es faran als jardins situats just darrera del museu, on podrem alleujar la calor estival mentre descobrim uns curtmetratges ben interessants.

Paral·lelament, al vestíbul del museu, es podran visionar diferents curtmetratges sobre la celebració de Sant Joan als Pirineus, unes festes reconegudes recentment com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Aquests vídeos s'estaran reproduint en bucle cada divendres entre les 20 i les 22:30 hores i són fruit de la col·laboració amb l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.

El cicle de Cinema “Doc’sNoctàmbuls, cinema etnogràfic a la fresca” està emmarcat en la VIª Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. També col.laboren en el cicle: Goroka, el Instituto Nacional de Antropología e Historia, i la Comisión Nacional para el Desarrolo de los pueblos indígenas.

Doc'sNoctàmbuls– Jardins de Laribal

Divendres, 1 de juliol de 2016
Mèxic

Doc'sNoctàbuls, cinema etnogràfic a la fresca

˃ 20:45h: El Diablo de Pedro (48 min)
Instituto Nacional de Antropología e Historia
Una llegenda, encara viva en els Estats de Morelos i Guerrero, assegura que en la Guerra d'Independència de Mèxic hi va intervenir el diable, dictant estratègies militars i protegint els insurgents, a través d’un humil pagès anomenat Pedro Ascencio Alquisiras. El documental, rodat el 2011, explica la fascinació per aquest personatge mític que mai va ser derrotat pels reialistes a causa d’un pacte amb el maligne.

˃ 21:45h: Brujos y curanderos (48 min)
Comisión Nacional para el desarrollo de los Pueblos Indígenas
Entre pregàries, cants i copales es va reconstruint l'imaginari de les cures “miraculoses”, on es conjuguen les forces del bé i del mal. Bruixots, guaridors i llevadores mantenen viva aquestes pràctiques ancestrals, en part gràcies a la fe dels seus pacients. Aquest documental de 1978 es centra en la regió de Los Tuxtlas, on es conserven moltes de les teràpies màgico-endevinatòries de la medicina tradicional prehispànica.

Doc'sNoctàbuls, cinema etnogràfic a la fresca

Divendres, 8 de juliol de 2016
Canadà – Alaska

˃ 20:45h: Nanook (60 min)
Robert J. Flaherty
Nanook és una pel·lícula muda rodada a l’àrtic del Canada, l’any 1922. Considerada el primer documental etnològic de la història del cinema, retrata la vida endogàmica d’un grup d'inuit (esquimals), encapçalat per Nanook, que s’enfronta a la duresa del clima per sobreviure i es relaciona ocasionalment, a través del comerç, amb la resta del món. 

˃ 22:00h: La sonrisa del sol (25 min)
Francesc Bailón
Un emocionant documental que ens descobreix les experiències d'onze inuit en el seu fascinant viatge al lloc amb el millor clima del món: les Illes Canàries.

 

Divendres, 15 de juliol de 2016
Congo – Guinea Equatorial
Per motius aliens al museu, aquesta sessió de Doc'sNoctàmbuls queda suspesa.

˃ 20:45h: Dimanche à Brazzaville (51 min)
Adrià Mones i Enric Bach 
El jove locutor de ràdio, Carlos La Menace, presenta tres personatges de la ciutat en el seu programa de cap de setmana: El sapeur Yves, un autèntic aristòcrata de l'elegància, que vesteix primeres marques amb un estil estrany pels occidentals; El raper Chériff, que barreja el hip-hop amb el folk congolès, que ha de gravar el seu primer disc acompanyat amb un bat-bid (bateria de bidons d'aigua i llaunes); I Palmas Yaya, l’actual campió de catch, que vol servir-se de la màgia negra per revalidar el títol.

˃ 22:00h: Melebga (8 minuts)
Mireia Fort
Consells de mares, amb la intenció d’assesorar les seves filles i transmetre els secrets del cultiu de la mandioca. El curt mostra els rols imposats tradicionalment a les dones en un petit poble de la Guinea Equatorial. 

 

Divendres, 22 de juliol de 2016
Índia – Nepal

˃ 20:45h: Lang Tang (52 min)
Sebastien Montaz-Rosset
El tercer documental del Projecte Summits of my life, havia de relatar el viatge al cor del Nepal de Kilian Jornet i el seu equip per conquerir el cim de l’Everest. Però, a causa del terratrèmol que sacsejà la regió de Lang Tang decideixen renunciar al repte esportiu per a socórrer els seus habitants. El documental esdevé un cant a la vida i una crida a l'esperança.

˃ 22:00h: La mina: historia de una montaña sagrada (13 min)
Survival International
El documental, guanyador del premi al millor Curt en la categoria de Drets Humans Internacionals en el ArtivistFilm Festival de Hollywood, mostra la lluita dels dongria kondh, uns dels pobles indígenes més remots de la índia, per impedir la construcció d'una mina a cel obert en la seva muntanya sagrada.

 

La nit de Sant Joan als Pirineus – Vestíbul del museu

˃ Tots els dies, reproducció en bucle de 20 a 22:30h.

˃ Divendres, 1 de juliol de 2016
la Nit de sant Joan (13 min)
Sumaria explicació sobre el foc com a element festiu i folklòric dins de la cultura catalana. Descriu els orígens i els trets característics de les revetlles de Sant Joan i mostra les falles d'Isil com a exponent d'aquesta devoció pel foc.

˃ Divendres, 8 de juliol de 2016
Muntanyes negres, camí del foc (12 min)
El curt mostra els rituals de foc característics de les Falles de Durro: Elaboració de les falles, plantada del faro al pla de Sant Quirc, baixada dels corriols de torxes flamejants –guiades pels fadrins majors– i cremada en la gran foguera de la plaça del poble.

˃ Divendres, 15 de juliol de 2016
Danses del foc a la terra de l’aigua (16 min)
El poble d’Isil, a les valls d'Àneu, manté viva la festa de les falles a la nit de Sant Joan en la seva forma més atàvica. El 23 de juny de 1993, van ser recuperats el ball pla, la bolangera, el ball de bastons i la marxa dels fallaires, que feia més de setanta anys que no es ballaven.

˃ Divendres, 22 de juliol de 2016
Flama del Canigó, quaranta anys (15min)
Documental sobre la celebració de la Flama del Canigó, la única celebració pancatalanista i transfronterera, que situa els orígens de la festa en els focs de Sant Joan i la romeria dels cims. A banda, fa un repàs de la seva història i els seus fonaments ideològics amb motiu dels seu 40è aniversari.

Icon

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Comparteix-la! Facebook Twitter Whatsapp