Atorgades les subvencions de recerca i innovació 2022 de l'Ajuntament i la Fundació ”la Caixa”

Subvencions per a projectes de recrca i innovació 2022
01/03/2023 - 13:50 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa” han presentat avui els set projectes que han obtingut les màximes puntuacions i que per tant rebran les subvencions de la convocatòria extraordinària de 2022. La convocatòria s’adreça al finançament de projectes de recerca i innovació i està dotada amb 1 M€ (dels quals 600.000 € els aporta l’Ajuntament de Barcelona i els altres 400.000 € ,la Fundació “la Caixa”), i que és fruit d’un conveni de col·laboració entre totes dues institucions firmat en el marc del Pla Barcelona Ciència 2020-2023.

Els set projectes subvencionats s’han presentat avui en un acte al qual ha assistit el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, i el director de l’Àrea de Relacions amb Institucions de Recerca i Salut de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi López. Els set projectes han estat escollits d’entre 59 candidats que s’hi van presentar i se centren en una de les dues temàtiques que es van proposar per aquesta convocatòria: l’envelliment i la qualitat de vida, per una banda, i la mobilitat i el respecte a la protecció del medi ambient, per una altra.

Els equips de recerca disposen de divuit mesos per desenvolupar els projectes. Quatre d’aquests projectes estan liderats per una universitat i tres per un centre de recerca. Pel que fa a les persones implicades en els projectes subvencionats, en el 71% dels casos la investigadora principal de l’equip és una dona. Quant a la composició de la resta dels membres dels equips d’investigadors i investigadores dels projectes participants, els homes representen un 64%.

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa” estan treballant per continuar amb aquesta col·laboració amb futures convocatòries de subvencions per a la recerca. En aquest cas, es preveu que la propera convocatòria, 2023-2024, donarà el tret de sortida properament i estarà dotada de dos milions d’euros, per continuar fomentant la realització de projectes de recerca que puguin fer aportacions en temes estratègics per la ciutat, com l’envelliment i la millora de la qualitat de vida, i la mobilitat i la protecció ambiental.

Els projectes

BWater – Aigua per al consum humà a Barcelona: avaluació de la sostenibilitat i de l’impacte sobre la salut

  • Objectiu: avaluar i comparar els impactes sanitaris, ambientals i socioeconòmics associats a les diferents opcions d’aigua potable a la ciutat de Barcelona, incloent l’aigua de l’aixeta, l’aigua mineral embotellada i l’aigua de l’aixeta tractada amb equips domèstics (carbó actiu).
  • Entitat líder: Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
  • En col·laboració amb: Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i Plataforma Tecnológica Española del Agua.
  • Import subvencionat: 149.924,05 €.

AMBIENTAMENT – Explorant l’efecte de l’ambient en la salut mental als barris

  • Objectiu: explorar els efectes de la temperatura i la contaminació de l’aire en la salut mental de la població de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i per entendre la càrrega mental derivada del medi ambient, la salut, i els seus impactes diferencials per barri, tenint en compte eixos de desigualtats socials com ara gènere, edat, lloc de naixement i nivell socioeconòmic.
  • Entitat líder: Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol).
  • En col·laboració amb: Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i Barcelona Lab for Urban Environmental Justice and Sustainability (BCNUEJ de l’ICTA-UAB).
  • Import subvencionat: 149.390,23 €.

BCNMob – Estudi pilot de la millora de la mobilitat i l’accessibilitat universal de persones amb discapacitat visual a la ciutat de Barcelona

  • Objectiu: realització d’un estudi pilot per analitzar i mesurar la millora de la mobilitat i l’accessibilitat universal de les persones amb discapacitat visual que es pot assolir a la ciutat de Barcelona, mitjançant la utilització de la tecnologia 5G en combinació amb altres tecnologies com la visió artificial i la realitat estesa.
  • Entitat líder: Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
  • En col·laboració amb: Biel Glasses SL i Fundació Punt de Vista.
  • Import subvencionat: 149.955 €.

DEPCURABCN – La situació de les persones grans amb dependència funcional i les persones cuidadores a Barcelona

  • Objectiu: analitzar quines són les condicions de vida i les característiques de les persones en SDF a Barcelona i de les persones encarregades de la cura (de la gestió i l’atenció), amb l’objectiu de valorar les seves necessitats diferenciant els seus perfils, així com les diferents estratègies de cura que desenvolupen.
  • Entitat líder: Universitat de Barcelona.
  • En col·laboració amb: Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Universitat Pompeu Fabra (UPF).
  • Import subvencionat: 133.394,24 €

StopALD – Programa de detecció precoç i intervenció sobre el consum excessiu d’alcohol en la població jove

  • Objectiu: identificar pacients amb ALD avançada durant les fases asimptomàtiques de la malaltia, així com identificar els factors relacionats amb la manca de detecció precoç per millorar i implementar intervencions per abordar tant la manca de detecció precoç de l’ALD com el consum excessiu d’alcohol entre els joves abans que es produeixi l’ALD.
  • Entitat líder: Hospital Universitari de la Vall d’Hebron.
  • En col·laboració amb: Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i Universitat Pompeu Fabra (UPF).
  • Import subvencionat: 149.270 €.

BCN-CA-ENV – Efectes de la contaminació atmosfèrica de l’àrea de Barcelona en l’envelliment dels teixits

  • Objectiu: entendre com l’exposició a la contaminació atmosfèrica de l’àrea de Barcelona contribueix a l’envelliment dels teixits i a l’augment del risc de malalties relacionades amb l’edat, com el càncer.
  • Entitat líder: Universitat de Barcelona.
  • En col·laboració amb: Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua – CSIC i Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).
  • Import subvencionat: 95.080 €.

cleanBCNhealthy – Reduint la contaminació podem millorar la salut cardiovascular de la ciutadania

  • Objectiu: avaluar el paper de la contaminació atmosfèrica en el desencadenament d’arrítmies amb efectes perjudicials sobre la salut cardiovascular, i avaluar l’impacte de la implantació de la zona de baixes emissions (ZEL) a la ciutat de Barcelona en la reducció de la promoció de l’arrítmia.
  • Entitat líder: Hospital Universitari Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
  • En col·laboració amb: Hospital de Sant Pau, Hospital Clínic i Centro de Investigación Biomédica en Red Enfermedades Cardiovaculares de l’Instituto de Salud Carlos III.
  • Import subvencionat: 142.302 €.