Programa Prometeus
Prometeus és un programa municipal que vetlla perquè el conjunt de joves dels instituts públics de barris amb un índex d’universitaris inferior a la mitjana de la ciutat pugui accedir a la universitat i cursar estudis superiors amb èxit, independentment dels condicionants econòmics i socials.
Originat el curs 2016-2017 com a projecte comunitari del Raval, la iniciativa constitueix avui un programa emmarcat en el Pla de Barris i coordinat conjuntament amb Barcelona Ciència i Universitats. Alhora, compta amb l’estreta col·laboració de vuit instituts públics i totes les universitats públiques de la ciutat, així com el Consorci d’Educació de Barcelona i diversos districtes.
Amb el suport inicial del districte de Ciutat Vella, de seguida s’apunta com un programa d’èxit, raó per la qual el Pla de Barris 2016-2020, en col·laboració amb Barcelona Ciència i Universitats, l’adopta com a propi i el dota de recursos econòmics i humans per consolidar-lo i estendre’l a altres barris de la ciutat amb característiques similars. Gràcies també a la tasca en xarxa per part d’entitats, agents educatius, socials i voluntariat, Prometeus és avui un dels programes clau de l’àmbit educatiu.
El programa
El programa inclou un equip professional que acompanya l’alumnat i compta amb una dotació econòmica que dona resposta a necessitats puntuals en concepte de transport, material i reforç acadèmic, entre d’altres. Aquest acompanyament personalitzat s’inicia a l’institut i es manté més enllà de la graduació universitària.
Quan finalitzen les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), reben suport en el procés de transició cap a la universitat, que inclou la matriculació i la sol·licitud de beques públiques. Al llarg dels anys que duren els seus estudis universitaris, l’alumnat també rep acompanyament amb l’objectiu que pugui acabar-los amb èxit. Així mateix, en l’última fase del programa, d’accés al món laboral, es continua donant suport amb la col·laboració de les universitats i Barcelona Activa, entre d’altres.
Rol de les universitats
Prometeus compta amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
L’augment de joves Prometeus a la universitat i el seu èxit educatiu han anat acompanyats d’una dedicació cada vegada més intensa i sistemàtica per part de totes les universitats, manifesta en el nombre creixent de persones, serveis i unitats implicades de cadascuna, així com en l’increment de recursos propis destinats, en part, a l’alumnat Prometeus, com són les beques salari de les universitats.
En el període universitari els i les joves Prometeus reben en tot moment suport i seguiment tant acadèmic com personal per part de les persones referents del programa, en estreta col·laboració amb les universitats. Alhora, fan pinya, s’acompanyen, comparteixen experiències i participen activament en les xerrades que es fan regularment als instituts per motivar l’alumnat a seguir estudiant i atreure la seva atenció cap al programa. Així esdevenen referents al seu barri i en reforcen l’imaginari educatiu com un valor central del programa.
Extensió del programa
Després de la seva posada en marxa el curs 2016-2017, Prometeus va ampliar-se a través de dues extensions, la primera el curs 2019-2020, passant de dos a cinc instituts, i la darrera el curs 2022-2023, passant de cinc a vuit.
Des dels seus inicis, el programa compta amb la participació de l’Associació Educativa Integral del Raval i, des del curs 2019-2020, arran de la primera extensió, també de l’entitat de voluntariat social universitari AFEV. Ambdues entitats s’encarreguen, entre d’altres, de les tasques de motivació i acompanyament dels i les joves Prometeus en totes les fases del programa, des de l’institut fins a la graduació, passant per tots els cursos del grau universitari. Amb la darrera extensió, el programa és present als següents instituts i barris de Barcelona:
- El Raval: Institut Milà i Fontanals i Institut Miquel Taradell.
- Poble Sec: Institut Consell de Cent.
- El Besòs i el Maresme: Institut Barri Besòs.
- La Verneda i la Pau: Institut Bernat Metge.
- Zona Nord: Institut Pablo Ruiz Picasso.
- Turó de la Peira i Can Peguera: Institut Barcelona Congrés.
- La Prosperitat: Institut Flos i Calcat.
El programa més enllà del Pla de Barris
A més dels barris i instituts llistats, el programa Prometeus també s'ha estès a zones més enllà del Pla de Barris. És el cas del barri de la Barceloneta (Institut Joan Salvat-Papasseit), on s'ha implementat de la mà del districte de Ciutat Vella.
Així mateix, el programa ha estat estès a altres municipis. D'aquesta manera, s'ha implementat a la localitat de Manlleu (Institut Antoni Pous i Argila), amb el suport i la gestió de l'Ajuntament de Manlleu en el marc del Pla d'Educació Municipal.
Una altra ciutat on s'ha estès Prometeus és Pamplona (Institut Julio Caro Baroja i Institut Plaza de la Cruz), gràcies a la gestió de la Universitat Pública de Navarra (UPN) i amb el suport del Govern de Navarra.
En tots aquests casos, el desplegament del programa Prometeus s'ha realitzat amb el suport i la col·laboració de Prometeus Barcelona.
Curs 2023-2024
En aquest curs, 92 joves s’han adherit a Prometeus, un 80% més que el curs anterior i el nombre més gran des que s’inicià el programa. A més, també és el curs amb un major accés directe a la universitat, amb 54 joves, 27 per part de cada entitat, el que suposa un 42% més que el 2022-2023. Quant a les noves graduacions, la promoció d’aquest curs estarà formada per 14 joves.
Amb el curs 2023-2024, el nombre total de joves que acompanya el programa des de 2016 (incloent-hi 22 graduats i graduades) és exactament de 300, dels quals 220 són universitaris i 80 estan en transició, la majoria dels quals fent un cicle formatiu de grau superior. Així mateix, juntament amb les dues promocions anteriors, el nombre total de graduacions serà de 36 joves que hauran acabat amb èxit els seus estudis universitaris, objectiu principal del programa.