La tercera promoció de joves Prometeus es gradua

Acte de graduació de la tercera promoció d'estudiants Prometeus
22/01/2024 - 20:25 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Avui s’ha celebrat al saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona l’acte de graduació de la tercera promoció de joves que s’han pogut adherir al programa Prometeus. A l’acte, presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’han graduat quinze estudiants que van entrar a aquest programa, impulsat pel Pla de Barris i que compta amb la col·laboració de Barcelona Ciència i Universitats, quan encara eren alumnes de secundària.

En l’acte d’avui, Jaume Collboni els ha volgut felicitar en nom de la ciutat. “Representeu la Barcelona que volem ser: una ciutat on els i les joves arribeu allà on us proposeu, independentment dels vostres orígens o barri, superant desigualtats. Una ciutat que creu que la pluralitat i la diversitat és una fortalesa i una riquesa”. “Heu demostrat que els nois i noies de tots els barris de Barcelona, del Raval a la Verneda, de Ciutat Meridiana a Torre Baró o Prosperitat, teniu i us mereixeu tot el suport de la ciutat i tindreu tot el que heu somiat pel vostre futur”, ha afegit l’alcalde.

Collboni ha recordat que “la lluita contra les desigualtats comença a les aules” i que “la millor inversió que podem fer com a ciutat i com a país és en el nostre sistema educatiu”. “Surten informes que parlen de les mancances i reptes en el sistema educatiu. Prometeus és l’exemple del contrari dels tòpics que hi ha sobre els informes educatius: la igualtat d’oportunitats és possible, és real i no valen ni etiquetes, ni perjudicis ni excuses”, ha dit dirigint-se als nous enginyers, humanistes, pedagogs o historiadors o experts en direcció i administració d’empreses.

Prometeus és un programa comunitari que va néixer al barri del Raval i que vetlla perquè el conjunt d’estudiants dels instituts públics dels barris amb un índex d’universitaris inferior a la mitjana de ciutat puguin accedir a la universitat i cursar estudis superiors amb èxit, independentment dels condicionants econòmics i socials. L’èxit del programa al Raval ha fet que en els darrers anys s’hagi estès a d’altres barris de la ciutat impulsat pel Pla de Barris i en col·laboració amb Barcelona Ciència i Universitats, convertint-se en un dels programes clau de l’àmbit educatiu, i gràcies a una tasca en xarxa per part d’entitats, agents educatius i socials i voluntariat.

Des que es va iniciar, l’any 2016, al barri del Raval, s’ha passat d’intervenir de dos als vuit instituts actuals que participen en el programa i a estar presents en set barris de Barcelona. Aquest projecte ha acompanyat i acompanya 300 estudiants, dels quals 220 són universitaris i 80 estan en transició, cursant formacions de grau superior.

Aquest curs 2023-2024 és, amb diferència, el curs en què més estudiants s’han incorporat al programa: un total de 92 joves, un 80% més que el curs passat. També és el curs amb més accés directe a la universitat: 54 joves, un 42% més que el curs passat. Pel que fa a les tres primeres promocions de joves Prometeus, és a dir, que ja han completat els estudis universitaris, sumen un total de 37, inclosos els 15 que avui celebren la seva recent graduació. En aquesta darrera promoció, es graduen per primera vegada alumnes que no són del Raval, en concret tres estudiants procedents de l’IES Picasso, de la Zona Nord de Nou Barris.

Com funciona Prometeus

El programa compta amb un equip professional que acompanya l’alumnat, i d’una dotació econòmica que dóna resposta a necessitats puntuals en concepte de transport i reforç acadèmic o material, entre d’altres. Aquest acompanyament personalitzat s’inicia a l’institut, amb xerrades de motivació, i es manté més enllà de la graduació universitària.

Quan finalitzen les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) reben suport en el procés de transició cap a la universitat, que inclou matriculació i la sol·licitud de beques públiques. Al llarg dels anys que duren els seus estudis universitaris també són acompanyats i acompanyades, en estreta col·laboració amb les universitats, amb l’objectiu que pugui acabar-los amb èxit. Així mateix, reben suport en l’última fase del programa, d’accés al món laboral, amb la col·laboració, entre d’altres, de Barcelona Activa. En aquesta fase, el programa ha constatat que gairebé tots els joves i les joves Prometeus troben feina en un termini breu, vinculada molt sovint a la seva branca del coneixement.

La xarxa del programa Prometeus

Els actors implicats en la xarxa del programa Prometeus són: l’Associació Educativa Integral del Raval (AEI Raval), el Diari del Raval, l’Association Fondation Étudiante Pour la Ville (AFEV) –associació fundació estudiantil per la ciutat- , la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), els Instituts Milà i Fontanals, Miquel Taradell, Bernat Metge, Pablo R. Picasso, Flos i Calcat, Barcelona Congrés i Consell de Cent i Barri Besòs, així com el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, en aquest cas a través del Pla de Barris, del departament de Ciència i Universitats, i dels districtes de Ciutat Vella, Sant Martí i Nou Barris.

A banda dels instituts mencionats, el programa Prometeus també s’ha estès a zones més enllà del Pla de Barris, com ara la Barceloneta (Institut Joan Salvat-Papasseit), en aquest cas de la mà del districte de Ciutat Vella, o de fora de la ciutat, com ara Manlleu (Institut Antoni Pous i Argila), amb el suport del seu consistori, amb el qual avui mateix s’ha signat un conveni de col·laboració. O fins i tot més enllà de Catalunya, com en el cas de Pamplona (instituts Julio Caro Baroja i Plaza de la Cruz), amb el suport del Govern de Navarra i la Universitat Pública de Navarra (UPN). En tots aquests casos, el desplegament del programa s’ha realitzat amb l’estreta col·laboració de Prometeus Barcelona.