Barcelona acollirà la conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU del 2024

Litoral barceloní
06/03/2023 - 16:37 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Amb l’objectiu d’impulsar les ciències oceàniques i la generació de coneixement per revertir el deteriorament del sistema oceànic i promoure el desenvolupament sostenible de l’ecosistema marí, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el període comprès entre el 2021 i el 2030 com el Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible, també conegut com el Decenni de l’Oceà. Ara, l’ONU ha comunicat que Barcelona serà la seu de la Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024, un esdeveniment que reunirà la comunitat i els socis del Decenni per repassar els èxits assolits i establir prioritats conjuntes per al futur.

La Conferència tindrà lloc del 10 al 12 d’abril de 2024 i estarà organitzada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el Comitè Nacional del Decenni de l’Oceà d’Espanya, tot liderat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del CSIC. Al donar-se a conèixer la notícia, el passat 2 de març, la tinent d’alcaldia responsable de l’Àrea d’Economia de l’Ajuntament, Laia Bonet, va destacar que Barcelona és una ciutat del mar, i el mar està en la nostra identitat, cultura i economia. A això va afegir: “Està a les nostres mans mantenir-lo viu, per això, Barcelona ha adoptat una estratègia d’Economia Blava amb la qual potenciarem la creació d’empreses i llocs de treball de qualitat, afegint competitivitat econòmica i sostenibilitat mediambiental”.

Segons el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent,“Catalunya té una llarga tradició com a centre d’investigació marina i ciències del mar i com a hub marítim, amb un fort compromís amb la sostenibilitat. Aquesta sinergia amb la visió de Decenni dels Oceans converteix Catalunya i Barcelona en un lloc ideal per a la primera reunió en persona de la comunitat mundial d’Ocean Decade des de l’inici, el 2021”. Així mateix, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, va elogiar que aquesta Conferència tingui lloc a Barcelona, perquè “enforteix el compromís d’Espanya amb l’economia blava i el desenvolupament sostenible de l’oceà i, a més, confirma el posicionament del nostre país en les ciències marines”.

Una oportunitat per a la reflexió i passar a l’acció

Vladimir Ryabinin, secretari executiu de la COI-UNESCO, va destacar la importància de la Conferència com una oportunitat perquè agent de tot el món reflexionin col·lectivament sobre l’ús de la ciència i el coneixement per a la gestió sostenible dels oceans i aplanin el camí per al futur del Decenni.

L’esdeveniment oferirà una oportunitat única perquè governs, líders, sectors marítims, agents filantrops, universitats, sectors privats i ONG, així com altres actors, reflexionin sobre els assoliments dels tres primers anys del Decenni de l’Oceà i defineixin una visió col·lectiva per al futur. L’objectiu és el de generar el coneixement necessari per trobar solucions basades en la ciència, relacionades amb els desafiaments globals, com ara el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat, l’economia oceànica sostenible, la contaminació i els perills naturals. La Conferència inclourà exemples concrets i millors pràctiques en ciència oceànica per oferir “la ciència que necessitem per a l’oceà que volem”. La trobada anirà acompanyada d’una sèrie d’esdeveniments per tal d’ampliar l’abast de la Conferència als agents implicats en el medi marí i la ciutadania en general.