Barcelona celebra la 9a edició del STEAMConf

..
13/03/2024 - 11:49 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’STEAMConf Barcelona és una conferència internacional d’aprenentatge basada en la metodologia STEAM. Aquesta 9a edició tindrà lloc al voltant del parc de la Ciutadella, en el marc de La Ciutadella del Coneixement, complex internacional, en progrés, de recerca i innovació transversal entorn de la salut humana i planetària. Del 18 al 20 d’abril el Campus UPF de la Ciutadella, l’Espai Vela, la Facultat de Nàutica de la UPC, la Fundació Pasqual Maragall i el Parc de la Ciutadella seran la seu de tallers, activitats dirigides a persones estudiants i sessions immersives, així com de deu converses amb dotze personalitats internacionalment destacades al sector. 

La metodologia STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques de les sigles en anglès), està enfocada a la resolució de problemes a través de la integració d’aquestes cinc disciplines en el procés d’ensenyament i aprenentatge. A l’edició d’enguany del STEAMConf Barcelona, es posa l’accent en aprofundir la interacció i l’experiència entre una xarxa creixent de centres educatius compromesos amb la transformació educativa i la ciència i la tecnologia d’avantguarda. El propòsit comú d’aquesta edició és apropar l’aula al món real i a la recerca de solucions a reptes reals a l’hora per a activar el compromís intergeneracional entre les persones adultes d’avui i les de demà.

STEAMConf 2022 està organitzada per Fundació Ciència en Societat, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i el Programa STEAM de l’Institut Angeleta Ferrer de Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, a través del Departament de Ciència i Universitats, i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Educació i el Departament de Recerca i Universitats.

El programa del STEAMConf Barcelona

L’acte començarà amb una benvinguda performativa a les persones participants, un espai per compartir històries, fer connexions, començar el repte STEAM i encetar aliances. Seguidament, hi haurà 13 sessions immersives; 24 tallers, per explorar i aprofundir amb mans, ment i passió aspectes o idees concretes del procés d’aprenentatge; 12 experiències locals; i 13 sessions dirigides a estudiants, per a experimentar amb com han adquirit els coneixements apresos. 

Per altra banda, la Conferència que s’inaugura amb una conversa de Rochelle Gutiérrez, professora d’educació matemàtica de la Universitat d’Illinois (EUA) sobre com rehumanitzar les matemàtiques davant de la incertesa del món avui a través de la insubordinació creativa, congrega també a altres experts/tes amb una llarga i obstinada trajectòria d’apropar, amb mirada transversal, l’aula al món real.

A més, María del Mar Patrón Vázquez i Nuvia Crisol Ruland; Sunny Down Summers i Alaina Carter de la mà de Randi Williams; Scott Bold amb Diane Brancazio i Justin Schmidt;  Barbara Donnici amb  Elèna Sofia Paoli i Patricia Castanheira, oferiran converses des del seu punt de vista professional sobre la relació entre el joc, la ciència i la tecnologia, el Big Picture Learning, les arts en els processos educatius, entre moltes d’altres.