Barcelona lliura 97 distincions per a entitats i institucions centenàries

Lliurament insínies entitats centenàries
08/02/2023 - 19:28 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lliurat avui 97 distincions per a entitats i institucions centenàries de l’any 2022, de les quals, dotze són de caràcter científic o tecnològic, en un acte que s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. És la primera edició de la concessió d’aquesta distinció que a partir d’ara s’atorgarà anualment. El periodista Enric Calpena ha fet una glossa de les entitats i institucions centenàries de la ciutat.

Les distincions per a entitats i institucions centenàries reconeixen la trajectòria d’aquelles entitats que tinguin cent anys o més i una acreditada trajectòria vinculada amb Barcelona. Es tracta d’una nova distinció prevista en la modificació del Reglament d’honors i distincions aprovada per unanimitat pel Plenari del mes de març de 2022.

Entitats científiques

Entre les entitats condecorades, una dotzena tenen un vincle amb la ciència, la tecnologia, la ciència o la salut. Són l’Associació d’exalumnes de l’Institut Químic de Sarrià (AIQS), el Consorci Museu Ciències Naturals de Barcelona, la Fundació de Gestió Sanitària Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Fundació Privada Hospital Evangèlic, el Museu Geològic del Seminari de Barcelona, l’Observatori Fabra, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia Europea de Doctors, la Universitat de Barcelona, la UPC Escola d’Enginyeria industrial de Barcelona, Escola Industrial Barcelonesa, la UPC – Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i la UPC – Facultat de Nàutica de Barcelona.

 Altres reconeixements

Altres exemples de moltes altres entitats centenàries arrelades a la ciutat que han rebut la distinció són els Lluïsos de Gràcia, el Casino l’Aliança del Poblenou, el Club Esportiu Europa, El Cercle Catòlic de Gràcia, el Gremi de Pastisseria de Barcelona, l’Ateneu Barcelonès, el Club Esportiu Laietà, el Reial Cercle Artístic de Barcelona, l’Orfeó Martinenc o el Centre Excursionista de Catalunya, entre molts d’altres.

Aquesta nova distinció complementa i no és incompatible amb la resta de medalles que atorga la ciutat en reconeixement de la tasca o a la destacada trajectòria de persones o entitats de la ciutat.