Barcelona presenta la seva candidatura per acollir un centre dedicat a l’economia blava

..
11/04/2024 - 14:54 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Barcelona presenta la seva candidatura per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà de la UNESCO, un Ocean Decade Collaborative Centre (DCC), que centri la seva activitat en el desenvolupament de l’economia blava. Es va comunicar durant l’acte d’obertura de la Conferència del Decenni de l’Oceà, que té lloc fins divendres 12 d’abril al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB) i que reuneix més de 1.500 persones de la comunitat oceànica per posar el focus en els reptes i les oportunitats relacionats amb la sostenibilitat dels oceans.

Durant la trobada, es va parlar de la candidatura de Barcelona per acollir el DCC en economia blava i d’alguns dels actuals reptes de la ciutat. El DCC que Barcelona postula a acollir estarà impulsat per l’Ajuntament, que serà el lead partner en col·laboració amb el Port de Barcelona com a soci clau, així com amb dos destacats socis científics del màxim reconeixement i prestigi. D’una banda, l’Institut de Ciències del Mar, del Consell Superior d’Investigacions Científiques, adscrit al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; i de l’altra, la BlueNetCat, la xarxa d’experts en economia blava més gran d’Europa. 

Durant l’acte, es va exposar la intenció de Barcelona a convertir-se en la primera ciutat que lidera un dels deu reptes fixats per les Nacions Unides en matèria de defensa dels ecosistemes marins, ja que els DCC que s’han anunciat fins ara estan liderats des d’entitats com universitats o centres de recerca. En concret, la capital catalana acolliria el primer DCC centrat en el repte número quatre del Decenni de l’Oceà, que és el que fa referència a desenvolupar una economia oceànica sostenible i equitativa. És a dir, a avançar en el desenvolupament de l’economia blava en què Barcelona ja és un referent a la Mediterrània. Amb aquest nou pas, Barcelona passaria a ser el referent de la UNESCO en economia blava, amb un centre d’àmbit mundial a la capital catalana.

La directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, en la seva obertura institucional de l’acte ha lloat el compromís permanent de Barcelona amb la protecció de l’oceà i la seva cooperació amb la UNESCO i ha recordat que la ciutat ha estat designada capital mundial de l’Arquitectura 2026 i que, l’any que ve, acollirà la conferència global de cultura de la UNESCO, Mondiacult: “Barcelona és per a la UNESCO més que una ciutat. Estem molt contents que la conferència tingui lloc aquí, perquè tenim una especial cooperació en cultura i ciència i, especialment aquests dies, en ciència oceànica”.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va impulsar, el 2017, el Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) o Decenni de l’Oceà, que té l’objectiu d’alinear investigacions, inversions i iniciatives per impulsar canvis globals per a la preservació i conservació dels oceans. Davant d’aquest repte mundial, s’impulsa, també, una xarxa de centres a escala global que s’especialitzen en àrees temàtiques (en algun dels deu reptes fixats) o geogràfiques (en alguna de les principals conques geogràfiques) i que durant tota la dècada treballaran en l’àmbit local a través d’actors rellevants de cada zona. Ho faran de manera col·laborativa amb l’objectiu de generar coneixement sobre les diferents àrees marítimes. Aquests centres es van començar a desplegar el 2021 i actualment se’n comptabilitzen dotze.

La candidatura de Barcelona serà revisada per la UNESCO al setembre amb l’objectiu que el centre pugui obrir abans que acabi l’any. El DCC estaria a la ciutat durant un mínim de cinc anys.

Barcelona, la millor seu per crear el DCC sobre economia blava

Barcelona, una de les ciutats més innovadores d’Europa, compta amb diferents actius que la posicionen per poder donar a aquest DCC l’impuls i projecció que necessita des del Mediterrani. Dins l’Agenda BCN Green Deal, l’aposta estratègica de la ciutat del futur per combinar progrés i sostenibilitat, l’economia blava s’estableix com una de les principals palanques  generadores d’ocupació i competitivitat. La ciutat, a més, ja acull alguns dels principals esdeveniments marítims internacionals, com la Copa Amèrica de Vela 2024 o el Tomorrow. BlueEconomy en el marc de Smart City Expo and World Congress.

Barcelona és la primera ciutat a escala estatal, la vuitena de la Unió Europea i la 20a a escala mundial quant a producció científica, gràcies a un ecosistema de prestigi internacional format per més de 80 centres de recerca. I compta amb diversos mecanismes per potenciar la transferència de coneixement, com el BCN DeepTech Node, amb les cinc universitats de Barcelona, o el fons Deep Tech, per accelerar inversions en spin-offs del sector investigador.

Així mateix, el Port de Barcelona és el més diversificat d’Europa amb un clar compromís i lideratge quant a descarbonització del sector marítim-portuari, contribueix en un 2% al PIB de Catalunya i amb una aposta clara per la innovació. Dintre del territori portuari es concentren alguns dels hubs d’innovació més punters d’Europa, com són el BlueTechPort, el Pier 01 de TechBarcelona o la Norrsken Foundation.

Sobre la Conferència del Decenni de l’Oceà

La Conferència del Decenni de l’Oceà 2024, que ha començat avui al CCIB, comptarà fins divendres amb la intervenció de més de 40 ponents internacionals, s’organitza sota el títol La ciència que necessitem per a l’oceà que volem i s’ha d’erigir en el fòrum global per reunir governs, experts de diferents àmbits, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil. Es tracta d’un esdeveniment que ha generat un gran interès internacional amb més de 5.000 peticions registrades per poder-hi assistir i que reuneix unes 1.500 persones de la comunitat oceànica. Durant tota la setmana, a més, s’organitzen més de 120 actes paral·lels, molts dels quals oberts a la ciutadania, per posar el focus en la cura dels oceans.