Barcelona reflexionarà sobre el futur dels oceans en la Conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU

..
20/03/2024 - 10:26 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Barcelona serà la seu de la Conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU d’enguany, un esdeveniment que reunirà la comunitat i els socis del Decenni per celebrar els èxits assolits i establir prioritats conjuntes per al futur. La Conferència tindrà lloc del 10 al 12 d’abril de 2024 i està organitzada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Fundació Barcelona Capital Nàutica, i el Comitè Nacional del Decenni de l’Oceà d’Espanya, liderat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del CSIC. Des de fa uns dies, el web de la trobada internacional ja ha posat el programa a l’abast de tothom. A més, en el marc de l’esdeveniment, hi haurà desenes d’activitats culturals obertes al públic arreu de Barcelona.  

El programa de la Conferència presenta plenaris, espais de networking i quatre sessions que compten amb la col·laboració de tota mena de personalitats del món científic i institucional, entre altres. La primera sessió serà Science and Solutions for a Clean, Healthy and Resilient Ocean, un espai on exposar les solucions i accions per a la salut dels oceans.

Durant la segona jornada tindrà lloc Science and Solutions for a Sustainable and Resilient Ocean Economy, una sessió sobre els aspectes econòmics per assolir una sostenibilitat oceànica. Seguidament, la jornada comptarà amb l’acte al voltant de la seguretat dels oceans, Science and Solutions for a Safe and Predicted Ocean.

Finalment, el darrer dia, conclourà amb el plenari An Inspiring and Engaging Ocean for All. Abans i després de la conferència principal, es duran a terme una sèrie d’esdeveniments nacionals i internacionals relacionats i d’alt nivell, així com esdeveniments paral·lels, exhibicions i esdeveniments de treball en xarxa rellevants per als temes de la Conferència.

Vladimir Ryabinin, secretari executiu de la COI-UNESCO, ha destacat la importància de la Conferència com una oportunitat perquè actors de tot el món reflexionin col·lectivament sobre l’ús de la ciència i el coneixement per a la gestió sostenible dels oceans i aplanin el camí per al futur del Decenni.

L’esdeveniment oferirà una oportunitat única perquè governs, líders, sectors marítims, agents filantrops, universitats, sectors privats i ONG, així com altres actors, reflexionin sobre els assoliments dels tres primers anys del Decenni de l’Oceà i defineixin una visió col·lectiva per al futur, amb l’objectiu de generar el coneixement necessari per trobar solucions basades en la ciència, relacionades amb els desafiaments globals, com ara el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat, l’economia oceànica sostenible, la contaminació i els perills naturals.

Per altra banda, del 8 al 12 d’abril, la ciutat acollirà diverses activitats culturals obertes al públic en el marc de la Conferència. Una rica gamma d’exposicions, projeccions de pel·lícules i experiències immersives repartides pels espais del CCIB i els llocs associats de tot Barcelona.

Sobre el Decenni de l’Oceà

El 2017, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), també coneguda com a Decenni de l’Oceà. Aquesta iniciativa té per objectiu impulsar les ciències oceàniques i la generació de coneixements per revertir el deteriorament del sistema oceànic i promoure oportunitats de desenvolupament sostenible en aquest vast ecosistema marí. La visió del Decenni de l’Oceà és “la ciència que necessitem per a l’oceà que volem”. Mitjançant un marc de convocatòria, científics i parts interessades de diversos sectors poden desenvolupar el coneixement científic i les aliances necessàries per accelerar i aprofitar els avenços en la ciència oceànica, i així aconseguir entendre millor el sistema oceànic i oferir solucions basades en la ciència per assolir els objectius de l’Agenda 2030.