Cophenaguen pren el relleu del Premi Collide a Barcelona

Collide Copenhagen
27/03/2023 - 18:58 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Entre el 2019 i 2022, Barcelona va acollir les persones guanyadores de tres edicions del Premi Collide per realitzar part de la seva residència artística, combinada amb el Centre Europeu per a la Investigació Nuclear (CERN), a Ginebra. Després d’aquest període d’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i Arts at CERN, que constava com un dels objectius del Pla Barcelona Ciència 2020-2023, l’entitat suïssa ha anunciat ara que el relleu de les residències artístiques el prendrà Copenhaguen durant els pròxims tres anys. Coincidint amb l’anunci, Arts at CERN ha obert, fins al 8 de maig, les inscripcions de la convocatòria del 2023, perquè artistes i col·lectius artístics presentin les seves candidatures per avançar en la seva recerca en contracte amb la comunitat científica i artística del CERN i Copenhaguen.

La convocatòria permet que artistes de totes les edats i nacionalitats proposin projectes de creació i recerca artística inspirats en el coneixement que es genera al CERN a través d’una residència de dos mesos a les seves dependències i d’un mes més a un espai de creació col·laborativa de Copenhaguen. A tall d’exemple, en els últims anys, gràcies a les residències impulsades pel premi internacional a través d’Arts at CERN i l’Ajuntament de Barcelona, les persones guardonades han pogut desenvolupar i experimentar els seus projectes artístics, i ampliar la recerca a través de la xarxa científica i cultural de la ciutat.

Més concretament, les propostes guanyadores de les tres edicions fruit de la col·laboració d’Arts at CERN amb l’Ajuntament de Barcelona han estat: Beyond Resolutions (edició 2019), de l’artista holandesa Rosa Menkman, CPT Symmetry and Violations (edició 2020), del duet artístic dels Estats Units Black Quantum Futurism compost per Camae Ayewa i Rasheedah Phillips, i Gusla (edició 2021), de la polonesa Dorota Gawęda i la lituana Eglé Kulbokaité. La residència artística a Barcelona es va realitzar a la Fabra i Coats, Fàbrica de Creació de Barcelona, en l’edició de 2019, i l’Hangar, Centre de Producció i Recerca Artística, en les edicions de 2020 i 2021.

Pròxima residència, Copenhaguen

Amb el pas de testimoni al Copenhagen Contemporary, el centre d’art internacional de la capital danesa, el projecte pretén seguir els passos d’èxit aconseguits a Barcelona i brindar noves oportunitats a artistes d’arreu del món relacionades amb la ciència i la cultura. A més, la seu escollida pels pròxims tres anys compta amb exposicions d’instal·lacions artístiques a gran escala i crea associacions i esdeveniments de col·laboració entre gèneres culturals, a escala local i internacional.

La primera edició de Collide Copenhagen ja s’ha posat en marxa oficialment. Es convida artistes de qualsevol país del món a presentar les seves propostes.Per a la primera edició i les convocatòries anuals següents, el 2024 i el 2025, Arts at CERN i Copenhagen Contemporary convidaran a les persones guardonades a reflexionar sobre l’impacte de la ciència i la recerca en la cultura contemporània. Seran benvingudes les propostes que considerin el paper de les tecnologies avançades i els nous models científics com a temes principals de la cultura contemporània.

Collide Copenhagen busca especialment propostes artístiques que reflexionin sobre temes com ara la intel·ligència artificial, la modelització i l’anàlisi de vasts conjunts de dades, l’aparició de tecnologies quàntiques i la interpretació d’aquests temes des de punts de vista filosòfics i ètics. Els artistes o col·lectius seleccionats per a les edicions del 2023-2025 formaran part d’una ambiciosa exposició a Copenhagen Contemporary el 2025, en què s’investigarà l’impacte de la tecnologia a la humanitat.