Decidim, finalista del Premi OSOR atorgat per l'Observatori de Codi Obert de la Comissió Europea

La plataforma digital per a la participació ciutadana Decidim ha estat reconeguda com a finalista del premi per a les iniciatives de codi obert creades per o per a les administracions públiques d'Europa.

OSOR Awards 2023
25/11/2023 - 14:25 h - Participació Ajuntament de Barcelona

Premis OSOR 2023

L’Observatori ha lliurat a Decidim el reconeixement com a finalista del Premi a l’Assoliment de Codi Obert de Serveis Públics de la UE. L’entrega, celebrada a Brussel·les el 21 de novembre, dins el certamen OSOR Turns 15: From Pioneering to Mainstreaming Open Technologies in Public Services, es proposava premiar les millors solucions i iniciatives de codi obert creades per o per a les administracions públiques d’Europa.

La convocatòria, que va rebre 101 entrades de 23 països, va seleccionar 22 projectes que per al Premi a l’Assoliment de Codi Obert de Serveis Públics de la UE, triat per un Jurat que va seleccionat 6 finalistes, a qui es va convidar a presentar el seu projecte a l’esmentada conferència. Entre aquests es trobaven: Geotrek, gvSIG Suite, Demarches-simplifiees.fr, OS2 – Public Collaboration & Open Source i publiccode.yml Standard i Decidim.

Per a la selecció, el Jurat es va centrar en els assoliments de les solucions i iniciatives de codi obert: els objectius ambiciosos, la determinació en la superació dels reptes, la contribució a l’impuls de la democràcia, la transparència i la participació activa dels ciutadans en la creació d’infraestructures digitals al servei dels constituents, l’impacte en les seves comunitats i l’ús eficaç dels recursos públics i una resposta excepcional a la resolució de problemes.

Han recollit el reconeixement com a finalistes Arnau Monterde, director del Departament d’Innovació Democràtica, Nil Homedes, president de l’Associació Decidim i Carol Romero, responsable de producte de l’Associació Decidim.

Els projectes que es van erigir guanyadors del premi del jurat van ser Geotrek, una solució global per gestionar i promoure caminades, activitats a l’aire lliure, patrimoni i ofertes turístiques d’un territori, i gvSIG Suite, una plataforma d’informació geoespacial dissenyada per aportar solucions avançades en l’àmbit dels sistemes d’informació geogràfica (SIG). BlueHats, per la seva banda, va rebre el premi de la comunitat, al que també optava Decidim, per haver generat una xarxa de servidores públiques i desenvolupadores que promouen el codi obert en el sector públic.

La conferència: OSOR Turns 15

La conferència, que celebrava els 15 anys de l’Observatori, i que es va tancar amb l’entrega de premis, va comptar amb la participació d’Arnau Monterde al panell El paper dels governs nacionals i locals en el codi obert: campions, creadors o finançadors?, on es van abordar les oportunitats i reptes dels governs que treballen amb codi obert. A la sessió es van exposar els casos de diversos serveis públics que empren la innovació democràtica per millorar les infraestructures públiques, així com la posada en comú d’esforços en matèria de codi obert entre administracions de ciutats i municipis més petits. També es van discutir diferents maneres de finançar el desenvolupament de codi obert. D’altra banda, Nil Homedes va presentar Decidim, juntament a la resta de finalistes dels premis, que van compartir la seva història des de l’inici fins a l’èxit, els desafiaments que van haver de superar i les lliçons apreses en les respectives iniciatives digitals en el sector públic.

Més informació