El Jardí Botànic celebra el seu 25è aniversari

..
09/04/2024 - 11:59 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’abril de 1999, el Jardí Botànic de Barcelona va obrir les portes amb la voluntat de preservar i donar a conèixer les col·leccions de plantes mediterrànies de tot el món. Amb motiu del seu 25è aniversari, el pròxim diumenge 21 d’abril se celebrarà una jornada de portes obertes gratuïta a la seva seu, el Parc de Montjuïc, amb tota mena de propostes per a tots els públics: circ, tallers, música en directe, jocs i moltes més.  

La trobada es durà a terme de les 10 h fins a les 20 h de la nit i estarà oberta a tothom que hi tingui interès. El Jardí serà l’escenari d’una jornada lúdica enfocada a grups, famílies o amants de la flora de totes les edats durant deu hores al llarg del dia. Espectacles de música en directe o stand-up en català compartiran espai amb activitats enfocades per a públics infantils, així com foodtrucks per poder prendre un mos durant la festa botànica de la ciutat de Barcelona.

A més, per fomentar la participació ciutadana, es posarà a l’abast un servei de bus llançadora entre la plaça d’Espanya i les taquilles del Jardí Botànic. Una manera fàcil, accessible i sostenible de gaudir i aprendre de les més de 20.000 plantes de 2.000 espècies de flora mediterrània amb les que compta l’espai. El primer servei de bus s’oferirà a les 10 h, a l’avinguda de Maria Cristina, i el darrer, a les 20 h, al carrer Doctor Font i Quer, a l’alçada de les taquilles del Jardí.

25 anys divulgant la botànica

Situat a Montjuïc, entre el Castell i l’Estadi Olímpic, el Jardí Botànic de Barcelona va obrir les portes el 18 d’abril de 1999 amb una idea simple: reunir a Barcelona les plantes que s’han adaptat arreu del món a viure en les cinc regions del planeta que tenen condicions de clima mediterrani. A més de la conca Mediterrània, aquestes regions es troben a Austràlia, Sud-àfrica, Xile i Califòrnia. Un espai creat amb l’objectiu de contribuir a la preservació de les espècies vegetals per al futur i fer-ne divulgació per sensibilitzar la ciutadania.

Dues dècades i un lustre després, el Jardí Botànic de Barcelona mostra més de 20.000 plantes de 2.000 espècies de flora mediterrània distribuïdes segons les seva procedència geogràfica i d’acord amb el paisatge que formen a la natura. És així com, en només 14 hectàrees és possible fer un passeig per quatre continents en un escenari privilegiat per les vistes al delta del Llobregat, l’àrea metropolitana, l’anella Olímpica i la serra de Collserola. El Jardí també conserva una col·lecció de bonsais d’espècies mediterrànies i disposa d’un Banc de Llavors, un instrument fonamental per a la conservació de la biodiversitat vegetal de Catalunya.