Es presenta l’informe sobre l’estat de la ciència a Catalunya 2023

..
03/05/2024 - 13:46 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’informe L’estat de la ciència a Catalunya 2023, coordinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i realitzat per cinc personalitats expertes independents dels àmbits de les universitats, els centres de recerca, l’empresa, l’impacte socioeconòmic i la internacionalització, i amb la col·laboració de 32 entitats, va ser presentat ahir en un acte institucional al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. El document determina que la recerca científica a Catalunya viu un punt d’inflexió marcat per la Llei de la ciència de Catalunya i la progressiva recuperació del ritme de les inversions, que la situen avui en el camí del creixement, la millora de la competitivitat i el manteniment de l’excel·lència en el panorama europeu. 

La publicació de l’informe, que s’edita cada dos anys, ha comptat amb l’autoria del secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), de Josep M. Vilalta; el president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) i director de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Josep Samitier; la cap d’Innovació i Desenvolupament de Negoci del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), Mariona Sanz; la directora de Recerca de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS); Paula Adam Bernad; i la directora d’Anàlisi Estratègica i Relacions Internacionals de Biocat, Montse Daban.

Els resultats de l’informe

Les conclusions dels resultats assenyalen que les universitats catalanes mostren un alt grau d’internacionalització pel que fa a la participació en projectes europeus com a la captació de fons competitius, tant si la comparem amb les universitats i comunitats autònomes com a escala europea. Actualment, contribueixen a la producció científica catalana amb dues terceres parts de les publicacions que es generen. El Pla de Doctorats Industrials del Govern, per la seva banda, es consolida com una eina potent en la intersecció entre recerca, formació de capital altament qualificat i innovació a les universitats.

Pel que fa als centres de recerca, el treball revela que les institucions públiques i privades sense ànim de lucre del sistema català d’R+D són altament eficients en la captació de recursos competitius. En aquest àmbit, els indicadors de producció de coneixement, publicacions i patents situen Catalunya en una posició capdavantera a escala estatal i amb una elevada capacitat de col·laboració internacional. 

En el capítol de la recerca privada, la recuperació de la capacitat d’inversió en R+D de les empreses catalanes ha contribuït a posicionar Catalunya com a regió innovadora forta en el rànquing europeu RIS2023. Es denota, igualment, que les empreses catalanes estan incorporant a la innovació tradicional col·laborativa nous models d’innovació aportats per startups.

Les novetats de l’edició d’enguany

L’edició de 2023 de l’informe amplia la caracterització de la cadena de valor de la recerca a Catalunya definint les bases d’un model d’anàlisi de l’impacte de la recerca a Catalunya i presentant també una selecció de bones pràctiques en aquest àmbit. Aquests paràmetres permetran contribuir a una millor mesura de l’impacte o canvis sobre les persones, les societats i el planeta derivades de la investigació científica. Aquest treball, igualment, analitza la internacionalització de la recerca catalana i el disseny de polítiques que promouen la internacionalització del país.

Font de la notícia: FCRI