La 27a Setmana de la Ciència escalfa motors

De l’11 al 20 de novembre, Barcelona i un munt de municipis més de tot Catalunya celebraran la 27a Setmana de la Ciència. L’entitat coordinadora d’aquest esdeveniment, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), fa una triple crida a la participació prèvia. Així, engresca a entitats i institucions a organitzar activitats i compartir-les al portal web de l’esdeveniment, convida a participar en el tradicional concurs de cartells de la Setmana de la Ciència, i també anima a les persones a inscriure’s a un concurs de monòlegs científics.

Concurs de cartells de la Setmana de la Ciència 2022
07/07/2022 - 10:16 h - Cultura i lleure Octavi Planells

La Setmana de la Ciència està adreçada a tots els públics i l’assistència i participació en les activitats és gratuïta. L’objectiu d’aquest esdeveniment és apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i promoure les vocacions científiques entre el jovent. La Setmana sol seguir un fil conductor, que enguany és “la innovació i el coneixement local com a motor de creixement”, i dona especial rellevància a un seguit de temes relacionats amb efemèrides de l’any en curs. En la 27a edició, els temes principals són la commemoració de l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible, i els centenaris del naixement del primatòleg Jordi Sabater Pi i la microbiòloga nord-americana Esther Lederberg.

De cara a la Setmana de la Ciència, entitats de divulgació científica i educatives, centres de recerca, universitats, institucions i altres organitzacions de tota mena preparen activitats gratuïtes i les comparteixen al lloc web oficial. La FCRI ja ha obert el període per compartir activitats al portal de l’esdeveniment i convida a les entitats a organitzar-les. Aquestes activitats poden ser tant presencials com virtuals i admeten tota mena de formats: portes obertes, visites guiades, cursos, tallers, exposicions, taules rodones, xerrades, itineraris, projeccions, premis, webinars, hackatons i molts altres, prioritzant en la mesura del possible les demostracions i els tallers. La data límit per pujar propostes al web és el 15 d’octubre.

Concurs de cartells

Una altra proposta comuna prèvia a la celebració de la Setmana de la Ciència és el concurs de cartells. El seu objectiu és el de seleccionar la imatge que representarà la Setmana durant la seva 27a edició. Enguany, la temàtica del cartell haurà de versar sobre la ciència ciutadana, entesa com la recerca científica que compta amb la implicació de persones no especialitzades. Al concurs s’hi pot presentar qualsevol persona interessada, però en qualsevol cas els treballs hauran de ser originals i inèdits. Cada persona podrà presentar fins a tres obres i el cartell que surti seleccionat rebrà un premi de 1000 euros. La data límit per enviar treballs és el 12 de setembre.

Concurs de monòlegs

Amb l’objectiu de promoure la divulgació de la ciència d’una manera sintètica, amena i entenedora i utilitzant únicament les habilitats comunicatives personals, sense el suport d’eines per a presentacions, s’ha organitzat aquest concurs. La proposta s’adreça a qualsevol persona major d’edat amb algun vincle amb l’àmbit de la ciència o la tecnologia, sigui per estudis o per professió. Queden excloses, això sí, les persones professionals dels mitjans de comunicació i les arts escèniques. Els monòlegs hauran de ser en català i inèdits, i les persones candidates hauran de participar en una gala final presencial que se celebrarà a Barcelona durant la Setmana de la Ciència. Hi haurà tres premis: un de 1000 euros que inclou la possibilitat de participar en tres actuacions de la companyia Big Van Ciència, un segon premi de 600 euros, i un tercer de 400 euros. La data límit de presentació de monòlegs és el 17 d’octubre a les 18.00 hores.