La Mostra de Recerca Jove va agrupar alumnat de 45 instituts per compartir els seus treballs de recerca

..
12/04/2024 - 12:22 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

S’ha celebrat la setzena edició de la Mostra de Recerca Jove, l’espai on, els autors i les autores dels treballs de recerca de batxillerat més destacats triats pels instituts de Barcelona, es troben en un acte que els permet lluir les seves recerques i conèixer les altres propostes seleccionades. Per aquesta edició, es van agrupar 52 alumnes, organitzats en taules rodones diferenciades segons l’àmbit de cada recerca, l’originalitat del producte final o l’aprofitament de les aliances externes. L’acte va tenir lloc l’11 d’abril a l’Auditori de Sant Martí. 

Com a novetat respecte a les edicions anteriors, es van incorporar quatre tallers: científic, social, artístic i tecnològic que van comptar amb la col·laboració de personalitats expertes que van aportar la seva visió i van oferir a l’alumnat l’oportunitat de posar en comú les experiències viscudes al llarg del procés d’investigació.

Aquesta vegada, a més, les temàtiques van ser diverses. Des de la bioètica fins a l’aplicació de la intel·ligència artificial a la traducció, passant per estudis d’història, tecnologia, art o psicologia. Tot i la diversitat, es va mantenir l’alta qualitat de les investigacions i l’aplicació del mètode científic. I és que l’objectiu de la Mostra de Recerca Jove de Barcelona és el de reconèixer l’esforç i la bona feina de l’alumnat i el professorat que tutoritza treballs de recerca, així com potenciar i difondre les iniciatives que s’estan duent a terme a la ciutat pel que fa a la recerca durant el batxillerat. Per aquest motiu, els treballs es publicaran en format de pòster a les webs del Consorci d’Educació de Barcelona i dels Serveis Educatius dels districtes.

Segons Anna Díaz, tècnica docent de la direcció d’ensenyaments postobligatoris del Consorci d’Educació de Barcelona, la Mostra “és una manera de fer valdre els diferents processos de recerca que aplica l’alumnat en els seus treballs i la feina de tutorització que porten a terme els docents”. I va afegir la gran importància que té el fet de “posar a disposició dels centres un espai de trobada que serveixi per conèixer diferents maneres d’enfocar la recerca en diversos instituts”.

Més informació