L’Ajuntament de Barcelona obrirà un nou fons destinat al creixement d’startups deep tech

Jaume Collboni i Diana Morant a la Deep Tech Summit
28/09/2022 - 10:30 h - Ciència Octavi Planells

L’Ajuntament de Barcelona obrirà un nou fons d’inversió publicoprivat per a startups deep tech, aquelles que surten d’universitats i centres de recerca i treballen amb alta tecnologia per arribar a solucions innovadores que responguin als reptes presents i futurs de la societat. L’anunci es va fer el 22 de setembre en el marc del primer congrés Barcelona Deep Tech Summit, celebrat a la ciutat, i que va esdevenir el punt de trobada de comunitat científica i emprenedora.

El nou fons tindrà una aportació municipal de 10 milions d’euros i podria arribar a 30 milions d’inversió publicoprivada. Aquest fons se sumarà a un altre instrument de finançament creat per l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa per a startups, Barcelona Accelera, que també va ser impulsat amb 10 milions d’euros d’inversió pública, una xifra que es va quintuplicar amb fons privats i repercuteix a startups de la ciutat.

En el marc de la trobada, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, i la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, van debatre sobre la situació de l’emprenedoria tecnològica a Espanya, i l’aportació de les startups deep tech als desafiaments globals i contemporanis.

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, va explicar que “les empreses han de poder fer innovació empresarial basada en la ciència per millorar el benestar de les persones, amb impacte en l’eficiència energètica, el clima, la salut, i lluita contra malalties, entre d’altres. Així, volem que els projectes empresarials i el talent que surt de les nostres universitats siguin capaços de generar aquestes oportunitats. En aquest sentit, també hem arrelat la iniciativa Barcelona Innovation Coast, que serà propulsora de nous projectes d’aquests àmbits”.

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, va declarar que “Barcelona és la cocapital cultural i científica d’Espanya, la ciutat amb més producció científica del nostre país i l’octava d’Europa. Per això, apostem per la creació d’un pol de recerca biomèdica a la Ciutadella, que sigui un centre de coneixement, i que treballi per la innovació i cerca de solucions a futur”.

L’impacte d’aquestes iniciatives representarà solucions i més innovació per a resoldre malalties generalitzades i minoritàries, avenços en coets, satèl·lits, energies netes, transports, i assumir els desafiaments socials, lluitant contra les desigualtats. Com a temàtiques globals, les diferents taules de debat i conferències del congrés, han exposat els avenços més disruptius en àmbits de la salut, la biotecnologia, la intel·ligència artificial, el blockchain, la mobilitat urbana, la quàntica, el New Space, entre d’altres.

Primer congrés deep tech a Barcelona

L’esdeveniment va comptar amb cinc-cents participants nacionals i internacionals amb una trentena de ponents d’organitzacions com la NASA, Meta IA, Nestlé o ABB Robotics, i amb una mostra representativa del talent que es genera a Barcelona. A les diferents sessions van participar els rectorats de les universitats promotores del Barcelona Deep Tech Node: Daniel Crespo Artiaga (UPC), Joan Guàrdia Olmos (UB), Javier Lafuente Sancho (UAB), Oriol Amat (UPF), i la vicerectora Àngels Fitó Bertran (UOC). També hi van participar Lluís Juncà, director general d’innovació i emprenedoria d’ACCIÓ, i Fèlix Ortega, director general de Barcelona Activa. L’acte fou inaugurat per la tercera tinent d’alcaldia, Laia Bonet, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent i Ramió, i el rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga, com a representant de les universitats.

La Barcelona Deep Tech Summit sorgeix com a iniciativa de Barcelona Activa i l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb les universitats públiques UB, UAB, UPC, UPF, UOC, i la coorganització d’ACCIO, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. La trobada fou esponsoritzada per Damm, AWS, Kaudal i Gohub, amb la col·laboració de partners de l’ecosistema: Institució CERCA, Associació Tecnio, Hellow Tomorrow, Deep Tech Alliance, Stage2, Secpho, Mobile World Capital Barcelona, ESADE BAN, IESE i Retina Prisa Media.

Més informació